Så ska du tänka när du tar in offerter på solceller

av Jonas maj 19, 2020
solceller offert

När du ska köpa en solcellsanläggning för att producera elektricitet för din egen fastighet finns det en hel del pengar som du kan spara genom att välja rätt offert. Till att börja med är det viktigt att du begär in flera offerter från olika solcellsföretag, så att du kan vara säker på att du gör den bästa affären.

Att jämföra offerter innebär att solcellsleverantörerna kommer att pressa sina priser samtidigt som de också kommer att erbjuda olika former av mervärden om du väljer att köpa din solcellsanläggning hos just dem.

Med flera offerter är det enklare för dig att kunna jämföra priser men också de lösningar som solcellsleverantörer erbjuder. 

Då kan du enkelt se vilken typ av lösning som solcellsleverantörerna erbjuder dig och vilken effekt dessa har så att du får ut maximalt av din investering.

Efter att du har erhållit en offert från en solcellsleverantör kan du också vända dig till företaget för att erhålla kostnadsfri rådgivning kring din installation av en solcellsanläggning.

Innan du begär in offerter på solceller är det bra om du kan svara på följande frågor:

– Vad har ditt tak för lutning i grader?
– Vad är ditt tak gjort i för material?
– Hur många kvadratmeter finns tillgängliga för installation?
– Vad har du för årsförbrukning räknat i kWh?

När du tagit reda på dessa uppgifter är det dags att gå vidare och begära in offerter.

Så skaffar du solceller i 4 steg:

När det är dags att installera en solcellsanläggning så är det några saker som du behöver tänka på så att din installation går smidigt, blir prisvärd och korrekt utförd. Det är idag ganska enkelt att installera solceller då både elbolag och myndigheter har färdiga rutiner för att hantera solcellsinstallationer.

Om du ändå är osäker på något kan du hitta mer information här på SolcellsOfferter eller kontakta en solcellsleverantör för kostnadsfri rådgivning. Idag krävs det inte något bygglov för att installera solceller för sin privata fastighet.

Det finns dock undantag då din fastighet ligger belägen i ett detaljplanerat område eller är kulturskyddat. Om du är osäker kan du kontakta byggnadsnämnden i din kommun.

1. Begär in offerter

Till att börja med ska du alltid först begära in offerter för din solcellsanläggning. Detta är viktigt för att du ska kunna jämföra offerterna för att kunna hitta den bästa lösningen för dina solceller men också för att hitta den lösning som är mest prisvärd. Med hjälp av offerterna kan du dessutom enkelt lägga upp en budget och en plan för hur du ska finansiera din investering.

Genom oss på kan du enkelt och kostnadsfritt skapa en offertförfrågan, så sätter vi dig i kontakt med upp till 3 solcellsföretag som arbetar i din kommun.

Skapa en offertförfrågan här »

2. Skicka in ansökan om solcellsbidrag till Länsstyrelsen

Du bör så snabbt som möjligt skicka in en ansökan om solcellsbidrag till Länsstyrelsen i din region. Idag är det många privatpersoner som har valt att installera solceller vilket gör att kön för att erhålla solcellsbidrag är mycket lång.

Genom att skicka in en ansökan tidigt får du ett könummer så att du snabbare kan erhålla utbetalningen av ditt solcellsbidrag. Du kan erhålla ett solcellsbidrag på 20 procent av din totalkostnad, vilket gör din investering än mer lönsam.

Under tiden som du väntar på utbetalning av ditt solcellsbidrag kan du använda dig av ROT-avdraget. Du kan göra ett avdrag på 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor, under förutsättning att du har betalat in minst samma belopp i skatt.

När du sedan får ditt solcellsbidrag beviljat behöver du betala tillbaka ROT-avdraget innan solcellsavdraget blir utbetalt. Du kan inte använda dig av både solcellsbidrag och ROT-avdrag.

3. Gör en anmälan till ditt elbolag

Eftersom din solcellsanläggning endast producerar elektricitet under den tid solen är uppe så behöver du fortfarande köpa elektricitet för användning under kvällar och nätter. När du ska installera en solcellsanläggning behöver du göra en föranmälan till ditt elbolag.

Detta behöver du göra så att de kan erbjuda dig pris för den elektricitet du ska sälja och även förbereda för installation av en ny mätare i din fastighet.

Efter att installationen av din solcellsanläggning är klar så behöver du också göra en efteranmälan så att elbolaget kan komma ut till fastigheten för att byta ut din gamla elmätare mot en ny. Det tar normalt upp till 2 veckor att få en ny mätare installerad men därefter så kan du direkt börja producera din egen elektricitet.

4. Installation av solceller

Att installera en solcellsanläggning går ganska snabbt, beroende på solcellsleverantörens väntetider. När installation väl börjar brukar den endast ta några dagar innan den är klar. Efter att solcellsanläggning är monterad kommer det ut en elektriker som kopplar in alla kablar och ansluter detta till en växelriktare. 

Därefter kan du njuta utav cirka 25 år utav gratis el från solen!

Är solceller lönsamt?

Planerar du att installera solceller på din fastighet finns det en hel del pengar att spara. En solcellsanläggning har en relativt kort återbetalningstid och om du ansöker om ett solcellsbidrag på 20 procent och även försöker hitta den leverantör som kan erbjuda en offert med det bästa priset kan du förkorta återbetalningstiden ytterligare.

Det innebär att din solcellsanläggning blir än mer lönsam. Priserna för en solcellsanläggning har sjunkit med upp till 80 procent de senaste åren, vilket bland annat beror på att strafftullsavgifter har tagits bort och att solcellsleverantörer beställer större mängder.

Tidigare var det främst företag och fastighetsbolag som installerade solceller men idag är en majoritet av de som installerar solceller privatpersoner. Utöver att priset har sjunkit, så näst intill alla har råd att köpa en solcellsanläggning, så har det visat sig att en solcellsanläggning ger en bra avkastning på investeringen över tid.

Efter att investering är återbetald, vilket brukar ta cirka 10 år, kan du sedan se fram emot en bra avkastning i form av sänkta energikostnader för din fastighet. Att en investering i en solcellsanläggning också bidrar till en bättre miljö är också något som är viktigt för många som väljer att installera solceller.

Hos oss på SolcellsOfferter kan du kostnadsfritt erhålla tre offerter från certifierade solcellsbolag på din ort. Det ger dig möjligheten att kunna jämföra priser och lösningar så att du kan välja den bästa och mest prisvärda solcellsanläggningen för din fastighet.

Dela på sociala medier