Solcellsladdare: Strömförsörjning vart du än är

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solcellsladdare

Genom att skaffa sig en solcellsladdare så kan man bidra till en grönare miljö, samtidigt som man nyttjar solens strålar för att få gratis el. Även om bidraget till miljön inte är så stort så är en solcellsladdare en mycket praktisk och användbar laddare i många sammanhang, framför allt för att det inte krävs något eluttag för att ladda sin mobila enhet.

Under dygnets ljusa timmar så kan du ladda din telefon oavsett var du är. Det gör att en solcellsladdare är ett måste då man är ute på sjön en längre tid eller vandrar i naturen där man normalt inte har tillgång till elektricitet under flera dagar.

Det finns ett flertal olika modeller att välja mellan då man ska skaffa sig en solcellsladdare. Många av dessa solcellsladdare är dessutom mycket prisvärda vilket innebär att man också kan skaffa sig en solcellsladdare att ha i backup. Då är man säker om man hamnar i en situation där batteriet i den mobila enheten tar slut och man befinner sig på en plats där det saknas elektricitet.

Användningsområden

Det finns massor av tillfällen och även många användningsområden då en solcellsladdare är ett perfekt alternativ till traditionella laddare och powerbanks. Med en powerbank så kan du ladda din mobila enhet vid en eller ett par tillfällen medan du med en solcellsladdare alltid kan ladda dina mobila enheter, både en och flera gånger, så länge det finns solsken.

När du vandrar i fjällen under flera dagar eller campar ute i naturen så är en solcellsladdare den mest praktiska laddaren att ha med sig om man inte vill vara utan uppkoppling till omvärlden. Med en solcellsladdare så kan man när som helst ladda sina mobila enheter då solen lyser. Man kan förstås även ladda sin powerbank så att man har extra backup för sina mobila enheter.

Om du ska ut och segla på semestern så är också en solcellsladdare en mycket praktiskt laddare, framför allt om man inte vill riskera att ladda ur batteriet i båten. Det finns många tillfällen då en solcellsladdare är bra att ha med sig, framför allt om man är en friluftsmänniska. Powerbanks i all ära men även dessa får slut på batterierna i sinom tid och då är en solcellsladdare helt oumbärlig.

Solcellsladdare till mobilen

Solcellsladdare till mobilen

Det finns ett flertal olika modeller som man kan välja mellan då man ska köpa en solcellsladdare till mobilen. Dessa har dessutom olika effekt vilket innebär att man kan välja en solcellsladdare som passar ens behov allra bäst. Idag så är solcellsladdare till mobilen dessutom mycket prisvärda vilket gör att en solcellsladdare är en bra backup till andra elkällor som exempelvis powerbanks.

En solcellsladdare till mobilen kan man också använda för att ladda andra produkter som exempelvis en lampa eller en batteridriven ljudenhet, beroende på hur kraftfull solcellsladdare man skaffar sig. Att man dessutom använder sig av grön el och därmed är med och påverkar så att vi alla får en renare miljö är bara en ytterligare fördel att använda sig av en solcellsladdare.

Solcellsladdare till iPhone

Det finns flera olika modeller som är lämpade för olika mobila enheter. Exempelvis så kan du hitta flera solcellsladdare som är optimerade för användning med iPhone. En solcellsladdare till iPhone är ofta kraftfulla vilket innebär att du kan ladda en iPhone snabbt men också ladda flera olika enheter samtidigt.

En solcellsladdare till iPhone är alltid användningsbar, framför allt om man ofta är ute och rör på sig. Om man åker och badar, vandrar i naturen, har fiskesemester, är ute med båten eller har bilsemester så är en solladdare till iPhone ett måste att ha med i packningen. Då riskerar du aldrig att stå utan batteri i din iPhone.

Solcellsladdare på vandringen

solcellsladdare till vandringen

Många av oss är friluftsmänniskor som älskar att vara ute i naturen så ofta det bara går. Att vandra i fjällen eller att åka på fiskeresa i ödemarkerna är något som många gör varje år. När man är ute i naturen, vandrar och campar så är det naturligt att man inte har tillgång till elektricitet, vilket även är tjusningen för många. Men ibland så kan det vara praktiskt att man har batterier i sin mobila enhet, fram för allt för att vara beredd på nödsituationer eller så att man kan vara anträffbar för de närstående hemma.

Det finns en del olika solcellsladdare som man kan ha med sig på vandringen som gör att man under dygnets ljusa timmar kan ladda sina mobila enheter. Att kombinera en solcellsladdare med en powerbank är en oslagbar kombination som gör att du alltid har tillgång till en laddare, dygnet runt. Med en solcellsladdare kan du även få elektricitet som du kan använda för andra enheter som exempelvis en radio när du är ute på vandring.

Solceller uppfanns redan på 50-talet

Solceller är ingen ny uppfinning utan redan under 1950 och 1960 talet så använde man solceller för att producera el som förbrukades av satelliter ute i rymden. Efter en hel del modifikation och en rad förbättringar så kunde man redan några år senare använda solceller också på jorden för att producera elektricitet.

Idag så har utvecklingen gått snabbt framåt och priserna på solceller har sjunkit rejält vilket gör att också privatpersoner har fått upp ögonen för solceller. Många väljer idag att installera en solcellsanläggning på sin villa eller sommarstuga för att själv producera den elektricitet som de använder, vilket blir både lönsamt men även bidrar till en grönare miljö.

En solcell består av två sidor, en framsida som tar upp solbestrålning och en baksida. Mellan dessa två sidor som uppstår en elektrisk spänning som sedan förs vidare till en elkabel.

Den elektricitet som skapas i en solcell är likström som sedan omvandlas till växelström i en växelriktare. Denna växelström kan man sedan använda direkt för att ladda mobil enheter. Normalt så har en solcellsladdare inget batteri som laddas upp så man kan lagra den elektricitet som solcellerna producerar.

För större solcellsanläggningar, exempelvis för en fastighet, så använder man större solcellspaneler som seriekopplas och därmed tillsammans bidrar till att man kan producera mycket större mängder grön el.

Idag så har kostnaden för solceller rasat, vilket dels beror på att tullen har tagit bort straffavgifter på billigare solceller och att fler privatpersoner har börjat använda sig av solceller för privat bruk. Det gör att solceller för fastigheter men också att solcellsladdare har blivit mycket prisvärda idag

Dela på sociala medier