Solceller bäst i test 2021: Vilka solpaneler ska man välja?

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solceller bäst i test

När det är dags att installera solceller på din fastighet är det viktigt att du jämför olika solpaneler på marknaden. Vilka solceller är då bäst i test? I denna artikel ger vi dig tips på hur du ska tänka när du väljer solceller till din fastighet.

Genom att jämföra solceller kan du hitta de solpaneler som ger dig mest effekt för pengarna men också de solpaneler som passar din fastighet bäst. För att få ut den bästa avkastningen på din investering i solceller bör du också jämföra produkternas livslängd, hållbarhet och garantier.

Hos oss på SolcellsOfferter hittar du all information som du behöver veta om solpaneler, så att du kan köpa den bästa och mest prisvärda anläggningen efter dina behov.

Här kan du också erhålla tre stycken offerter från tre stycken av varandra oberoende solcellsleverantörer, helt kostnadsfritt.

Det innebär att du får bra underlag så att du kan jämföra priser och produkter för att hitta den solcellsanläggning som passar din fastighet bäst.

Jämför offerter på solceller

Vill du veta vilken leverantör som kan erbjuda de bästa solcellerna? Skapa en offertförfrågan på 2 minuter så kommer du inom kort att få upp till 3 prisförslag att jämföra från noggrant utvalda leverantörer i din kommun!

Vilka solpaneler är bäst i test?

Utav de solpaneler som vi tittat på är Sunpower X22 370 W bäst i test 2021. Denna solpanel har en hög verkningsgrad på hela 22,8% med en 25 års effektgaranti på 94%. Sunpower X22 370 W är en monokristallin solpanel med en area på 1.63 m².

Nedan kan du se en jämförelse av de bästa solpanelerna på världsmarknaden just nu. Notera att vi inte kan garantera att alla solpanelsfabrikat i jämförelsen finns tillgängliga att köpa i Sverige.

Eftersom att kostnaden kan variera mycket mellan leverantörer har vi valt att inte lista något pris. Innan du går igenom vår jämförelse är det bra om du känner till följande begrepp:

Toppeffekt är den maximala effekten en enskild solpanel kan leverera under de bästa förutsättningarna.

Verkningsgrad anger hur effektiva solcellerna är, det vill säga hur många procent utav solens energi som solpanelen kan omvandla till elektricitet.

Effektgaranti betyder att tillverkaren garanterar att solpanelerna fortfarande ska generera en viss procent av sin toppeffekt även efter 25 år.

Tillverkare

Modell & toppeffekt

Verkningsgrad

Effektgaranti 25 år

Sunpower

X22-370 (370 W)

22,80 %

94,0%

REC Solar

Alpha Series 380AA (380 W)

21,70 %

90,8 %

LG Solar

LG375Q1C-V5 (375 W)

21,70 %

90,8 %

Longi Solar

Hi-Mo X (360 W)

20,60 %

84,5 %

FuturaSun

FU 380 M Silk Pro (380 W)

20,54 %

87,0 %

Solaria

PowerXT-370R-PD (370 W)

20,50 %

86,0 %

Canadian Solar

HiDM-345MS (345 W)

20,46 %

83,1 %

Jinko Solar

Cheetah HC 60M (345 W)

20,45 %

83,1 %

Panasonic

N340 HIT (340 W)

20,30 %

90,8%

Q Cells

Q.PEAK DUO ML-G9 (390 W)

20,08 %

85,0 %

Trina Solar

TSM-DD06M.05 II (335 W)

19,09 %

85,0 %

Jämförelsen ovan är gjord på solpanelsfabrikat från hela världsmarknaden och vi kan inte garantera att alla finns tillgängliga att köpa i Sverige. Om du istället vill veta vilken leverantör som erbjuder de bästa solcellerna på den svenska marknaden rekommenderar vi dig att begära in offerter kostnadsfritt via vår tjänst.

Olika typer av solceller

Det finns flera olika typer av solcellspaneler. De allra vanligaste solpanelerna på den svenska marknaden är monokristallina och polykristallina solceller.

Monokristallina solceller är den variant som i regel har högst verkningsgrad, vilket innebär att de brukar anses vara de bästa solcellerna.

Polykristallina solceller är den lite billigare varianten, vilket också medför att de har en lägre verkningsgrad.

För dig som vill veta mer så har vi skapat en artikel där du kan lära dig mer om skillnaderna mellan monokristallina och polykristallina solceller.

Monokristallina

Monokristallina solceller har funnits längst på marknaden. Färgen på solcellspenelen går i blå-svart. Monokristallina är den solcellspanel som ger bäst effekt, även under sämre väderleksförhållanden.

Priset för monokristallina solcellspaneler är något högre än för exempelvis polykristallina solcellspaneler.

Monokristallina solceller har i genomsnitt en verkningsgrad på 19%.

Polykristallina

Polykristallina solcellspaneler är billigare vid inköp dock har de generellt en något lägre effekt än monokristallina solcellspaneler.

Färgen på polykristallina solcellspaneler går i blå mosaikskimrande nyans.

Polykristallina solceller har i genomsnitt en verkningsgrad på 17%.

Solcellstak

Solcellstak har inte funnits så länge på marknaden. Ett solcellstak är en takbeklädnad som exempelvis en tegelpanna eller en takplåt som har solceller integrerat.

Det innebär att taket får en enhetlig färg och form, till skillnad mot traditionella solcellspaneler, som monteras ovanpå taket. Att installera solcellstak är vanligast i samband med nybyggnation eller då även taket behöver bytas ut inför installation av solceller.

Verkningsgraden på solcellstak varierar beroende på vilken typ av solpaneler du väljer att installera.

Tunnfilmssolceller

Tunnfilmssolceller har en ganska låg effekt, vanligtvis bara 50 procent jämfört med andra solcellstyper.

Fördelen med tunnfilmssolceller är att de är mer formbara vilket gör att denna solcellstyp är mer användbar då man tar fram solcellspaneler för exempelvis husvagnar, båtar eller för enkel användning som exempelvis laddare.

Tunnfilmssolceller har i genomsnitt en verkningsgrad på 12%.

Välj certifierade solpaneler

När du ska köpa solceller till din fastighet ska du alltid välja solceller som är certifierade då det kommer till hållbarhet och säkerhet.

Detta för att du ska vara säker på att de solceller som du köper ska hålla minst hela sin livslängd i det klimat där de ska användas men också att solcellerna är säkra så att det inte uppstår skador eller olyckor.

De certifieringar som solcellerna ska uppfylla är IEC 61215 och IEC 61730, vilket är certifieringar som gäller i samtliga europeiska länder. Du kan läsa mer om dessa certifieringar nedan:

IEC 61215

IEC 61215 är en certifiering som ges till de produkter som har testats och som uppfyller kraven för hållarbarhet då det gäller produktens konstruktion. Det innebär bland annat att produkter som erhållit denna certifiering uppfyller krav på långvarig drift i de klimat som de ska användas i.

De uppfyller också krav på att de ska fungera enligt produktspecifikationen under hela dess livslängd. Det betyder att de solpaneler som är certifierade enligt IEC 61215 kommer att ge den effekt som företaget har uppgivit under hela dess livslängd.

IEC 61730

Certifiering enligt IEC 61730 innebär att den solpanel som har testats uppfyller kraven för säker elektrisk och mekaniskt drift under sin livslängd. Produkterna är testade för bland annat risker för elektriska stötar, miljöbelastning, mekanisk stresstålighet och även utsatts för en allmän inspektion.

Det innebär att de solpaneler som är certifierade enligt IEC 61730 är produkter som är säkra att använda för det användningsområde som leverantören har uppgivit.

Solpaneler med IEC 61730 certifiering är säkra att använda då risken för att utsättas för personskada, elektriska stötar eller en brand anses vara minimal vid normal användning.

Jämför pris per watt

solcellspaneler

När du ska jämföra priserna på solceller ska du jämföra priset utifrån hur mycket elektricitet som solcellerna kan producera. Effekten mätts i watt och om du investerar i en solcellsanläggning på 10 kW kommer du att kunna producera cirka 10 000 kWh per år.

Priset för en solcellsanläggning på 10 kW är cirka 160 000 kronor, vilket innebär att priset för varje kW blir 16 000 kronor, eller 16 kronor per watt.

När du jämför priser per watt från olika offerter behöver du tänka på att du endast kan få en rättvis jämförelse om du jämför priserna för två lika stora solcellsanläggningar. Detta på grund av att priserna per kW blir lägre för större solcellsanläggningar.

När du erhåller en offert från solcellsleverantör kommer bör prisuppgift för vad solcellerna kostar per watt vara inkluderat.

Jämför garantier

När du ska köpa solceller är det viktigt att du kontrollerar de garantier som medföljer hos respektive leverantör. Eftersom en investering i solceller kan vara ganska kostsam behöver du kontrollera att du erhåller de garantier som du behöver för att vara säker på att de solceller som du köper håller under sin livslängd.

Olika solcellsleverantörer har olika garantier, även fast det ibland handlar om samma solcellstyp. Detta gör att du behöver jämföra garantier hos de solcellsleverantörer som du erhållit offert från så att du kan vara trygg i ditt köp av solceller.

Det finns normalt tre olika garantier som du får då du köper och får en solcellsanläggning installerad. Dels är det en garanti för arbetet med installationen, vilket normalt brukar vara på ett par år beroende på vilken installatör du anlitar.

Installationsgarantin innebär att i det fall solcellerna inte fungerar som de ska på grund av att installationen inte är korrekt utförd så ska leverantören kostnadsfritt åtgärda detta under garantitiden. De andra två garantierna berör produktens funktion och produktens effekt.

En produktgaranti brukar normalt gälla i 10-15 år. Skulle en produkt gå sönder eller sluta at fungera under denna tid så har du rätt att erhålla en ersättningsprodukt.

En garanti för solcellernas effekt innebär att leverantören garanterar att de solceller som du har köpt kommer att klara av att leverera en viss effekt under hela sin livslängd.

Därför gäller en effektgaranti vanligtvis under 25 år, vilket anses vara en solcells livslängd. Normalt får du en garanti som säger att solpanelerna som högst får ha en effektminskning på maximalt 15-20 procent under sin livslängd.

Dela på sociala medier