Solceller bäst i test 2021: Vilka solpaneler ska man välja?

av Peter Ahrberg Uppdaterad juli 07, 2021
solceller bäst i test

När det är dags att installera en solcellsanläggning på din fastighet är det viktigt att du jämför olika alternativ på marknaden.

Vilka solceller är då bäst i test? I denna artikel ger vi dig tips på hur du ska tänka när du väljer solpaneler till din fastighet.

Genom att jämföra kan du hitta de solpaneler som ger dig mest effekt för pengarna men också de som passar din fastighet bäst.

För att få ut den bästa avkastningen på din investering bör du också jämföra produkternas livslängd, hållbarhet och garantier.

Vilka solceller är bäst?

bästa solcellerna

De bästa solcellerna på marknaden just nu är monokristallina solpaneler. Denna typ av moduler ger mest effekt för pengarna, samtidigt som de är estetiskt tilltalande för många med sin helsvarta färg. Många solcellsinstallatörer marknadsför denna typ av panel som premiumpaneler.

Snabbfakta om monokristallina solpaneler:

  • Ofta helsvarta till färgen.
  • Hög verkningsgrad & effekt på cirka 15-22%.
  • Passar bra i Sverige då de kan producera solel trots låga mängder solljus.

Jämför offerter på solceller

Vill du veta vilken leverantör som kan erbjuda dig de bästa solcellerna? Skapa en offertförfrågan på 2 minuter så kommer du inom kort att få upp till 3 offerter att jämföra från noggrant utvalda leverantörer i din kommun!

Vilka solpaneler är bäst i test?

Utav de solpaneler som vi tittat på är Sunpower X22 370 W bäst i test 2021. Denna solpanel har en hög verkningsgrad på hela 22,8% med en 25 års effektgaranti på 94%. Sunpower X22 370 W är en monokristallin solpanel med en area på 1.63 m².

Nedan kan du se en jämförelse av de bästa solpanelerna på världsmarknaden just nu. Notera att vi inte kan garantera att alla fabrikat i jämförelsen finns tillgängliga att köpa i Sverige.

Eftersom att kostnaden kan variera mycket mellan leverantörer har vi valt att inte lista något pris. Innan du går igenom vår jämförelse är det bra om du känner till följande begrepp:

Toppeffekt är den maximala effekten en enskild solpanel kan leverera under de bästa förutsättningarna.

Verkningsgrad anger hur effektiva solcellerna är, det vill säga hur många procent utav solens energi som solpanelen kan omvandla till elektricitet.

Effektgaranti betyder att tillverkaren garanterar att solpanelerna fortfarande ska generera en viss procent av sin toppeffekt även efter 25 år.

Tillverkare

Modell & toppeffekt

Verkningsgrad

Effektgaranti 25 år

Sunpower

X22-370 (370 W)

22,80 %

94,0%

REC Solar

Alpha Series 380AA (380 W)

21,70 %

90,8 %

LG Solar

LG375Q1C-V5 (375 W)

21,70 %

90,8 %

Longi Solar

Hi-Mo X (360 W)

20,60 %

84,5 %

FuturaSun

FU 380 M Silk Pro (380 W)

20,54 %

87,0 %

Solaria

PowerXT-370R-PD (370 W)

20,50 %

86,0 %

Canadian Solar

HiDM-345MS (345 W)

20,46 %

83,1 %

Jinko Solar

Cheetah HC 60M (345 W)

20,45 %

83,1 %

Panasonic

N340 HIT (340 W)

20,30 %

90,8%

Q Cells

Q.PEAK DUO ML-G9 (390 W)

20,08 %

85,0 %

Trina Solar

TSM-DD06M.05 II (335 W)

19,09 %

85,0 %

Jämförelsen ovan är gjord på solpanelsfabrikat från hela världsmarknaden och vi kan inte garantera att alla finns tillgängliga att köpa i Sverige. Om du istället vill veta vilken leverantör som erbjuder de bästa solcellerna på den svenska marknaden rekommenderar vi dig att begära in offerter kostnadsfritt via vår tjänst.

Olika typer av solceller

Det finns flera olika typer av solcellspaneler. De allra vanligaste solpanelerna på den svenska marknaden är monokristallina och polykristallina solceller.

Monokristallina är den variant som i regel har högst verkningsgrad, vilket innebär att de brukar anses vara de bästa solcellerna.

Polykristallina är den lite billigare varianten, vilket också medför att de har en lägre verkningsgrad.

För dig som vill veta mer så har vi skapat en artikel där du kan lära dig mer om skillnaderna mellan monokristallina och polykristallina solceller.

Monokristallina

Monokristallina solpaneler har funnits längst på marknaden. Färgen på panelen går i blå-svart. Monokristallina är den typ av solcellspanel som ger bäst effekt, även under sämre väderleksförhållanden.

Priset för monokristallina solpaneler är något högre än för exempelvis polykristallina.

Monokristallina solceller har i genomsnitt en verkningsgrad på 19%.

Polykristallina

Polykristallina solcellspaneler är billigare vid inköp dock har de generellt en något lägre effekt än monokristallina.

Färgen på polykristallina går i blå mosaikskimrande nyans.

Polykristallina solceller har i genomsnitt en verkningsgrad på 17%.

Solcellstak

Solcellstak har inte funnits så länge på marknaden. Ett solcellstak är en takbeklädnad som exempelvis en tegelpanna eller en takplåt som har solceller integrerat.

Det innebär att taket får en enhetlig färg och form, till skillnad mot traditionella solcellspaneler, som monteras ovanpå taket. Att installera solcellstak är vanligast i samband med nybyggnation eller då även taket behöver bytas ut inför installation av solceller.

Verkningsgraden på solcellstak varierar beroende på vilken typ av moduler du väljer att installera.

Tunnfilmssolceller

Tunnfilmssolceller har en ganska låg effekt, vanligtvis bara 50 procent jämfört med andra solcellstyper.

Fördelen med tunnfilm är att de är mer formbara vilket gör att denna solcellstyp är mer användbar då man tar fram solcellspaneler för exempelvis husvagnar, båtar eller för enkel användning som exempelvis laddare.

Tunnfilmssolceller har i genomsnitt en verkningsgrad på 12%.

Välj certifierade solpaneler

När du ska köpa solceller till din fastighet ska du alltid välja moduler som är certifierade då det kommer till hållbarhet och säkerhet.

Detta för att du ska vara säker på att vad du köper håller minst hela sin utlovade livslängd men också att utrustustningen är säker, så att det inte uppstår skador eller olyckor.

De certifieringar som solpanelerna ska uppfylla är IEC 61215 och IEC 61730, vilket är certifieringar som gäller i samtliga europeiska länder. Du kan läsa mer om dessa certifieringar nedan:

IEC 61215

IEC 61215 är en certifiering som ges till de produkter som har testats och som uppfyller kraven för hållarbarhet då det gäller produktens konstruktion. Det innebär bland annat att produkter som erhållit denna certifiering uppfyller krav på långvarig drift i de klimat som de ska användas i.

De uppfyller också krav på att de ska fungera enligt produktspecifikationen under hela dess livslängd. Det betyder att de solpaneler som är certifierade enligt IEC 61215 kommer att ge den effekt som företaget har uppgivit under hela dess livslängd.

IEC 61730

Certifiering enligt IEC 61730 innebär att den solpanel som har testats uppfyller kraven för säker elektrisk och mekaniskt drift under sin livslängd. Produkterna är testade för bland annat risker för elektriska stötar, miljöbelastning, mekanisk stresstålighet och även utsatts för en allmän inspektion.

Det innebär att de solpaneler som är certifierade enligt IEC 61730 är produkter som är säkra att använda för det användningsområde som leverantören har uppgivit.

Solpaneler med IEC 61730 certifiering är säkra att använda då risken för att utsättas för personskada, elektriska stötar eller en brand anses vara minimal vid normal användning.

Jämför pris per watt

solcellspaneler

När du ska jämföra kostnad på solceller ska du jämföra priset utifrån hur mycket elektricitet som de kan producera. Effekten mätts i watt och om du investerar i en solcellsanläggning på 10 kW kommer du att kunna producera cirka 10 000 kWh per år.

Priset för ett solcellspaket på 10 kW är cirka 160 000 kronor, vilket innebär att priset för varje kW blir 16 000 kronor, eller 16 kronor per watt.

När du jämför priser per watt från olika offerter behöver du tänka på att du endast kan få en rättvis jämförelse om du jämför priserna för två lika stora solcellsanläggningar. Detta på grund av att priserna per kW blir lägre för större solcellsanläggningar.

När du erhåller en offert från solcellsleverantör kommer bör prisuppgift för vad solcellsmodulerna kostar per watt vara inkluderat.

Jämför garantier

När du ska investera i solenergi är det viktigt att du kontrollerar de garantier som medföljer hos respektive leverantör. Eftersom solceller kan vara ganska kostsam investering behöver du kontrollera att du erhåller de garantier som du behöver för att vara säker på att de produkter som du köper håller under hela sin utlovade sin livslängd.

Olika solcellsleverantörer har olika garantier, även fast det ibland handlar om samma solcellstyp. Detta gör att du behöver jämföra garantier hos de leverantörer som du erhållit offert från.

Det finns normalt tre olika garantier som du får då du köper och får en solcellsanläggning installerad. Dels är det en garanti för arbetet med installationen, vilket normalt brukar vara på ett par år beroende på vilken installatör du anlitar.

Installationsgarantin innebär att i det fall solcellerna inte fungerar som de ska på grund av att installationen inte är korrekt utförd så ska leverantören kostnadsfritt åtgärda detta under garantitiden. De andra två garantierna berör produktens funktion och produktens effekt.

En produktgaranti brukar normalt gälla i 10-15 år. Skulle en produkt gå sönder eller sluta at fungera under denna tid så har du rätt att erhålla en ersättningsprodukt.

En garanti för solcellernas effekt innebär att leverantören garanterar att de solceller som du har köpt kommer att klara av att leverera en viss effekt under hela sin livslängd.

Därför gäller en effektgaranti vanligtvis under 25 år, vilket anses vara en solpanels livslängd. Normalt får du en garanti som säger att solcellerna som högst får ha en effektminskning på maximalt 15-20 procent under sin livslängd.

Skribent:
Dela på sociala medier