Solcellsföretag: Att tänka på när man jämför leverantörer

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024
solcellsföretag

Under de senaste åren är det många privatpersoner som har valt att investera i solceller för sin fastighet. Det ledde till att behovet av leverantörer ökade snabbt och idag så finner man solcellsföretag på de flesta orter runt om i Sverige.

Men hur ska man tänka när man ska välja ett solcellsföretag att anlita för sin solcellsintallation? Häng med i denna artikel där vi lär dig mer.

Att tänka på när du ska välja solcellsföretag

När det är dags att installera solceller på fastigheten behöver man hitta det solcellsföretag som kan erbjuda den bästa lösningen. Även om priset för solcellsanläggningen är viktigt finns det även andra saker som man bör se över.

Garantier

När man ska köpa solceller till sin fastighet ska man alltid kontrollera vilka garantier som gäller för solcellsanläggningen. Det finns tre olika garantier som man ska erhålla vilket är en garanti på arbetet, produktgaranti för solcellerna och en effektgaranti för solcellerna.

Installationsgaranti. En garanti för arbetet brukar oftast vara på 2 år och gäller i det fall som det framkommer brister i installationsarbetet. Om exempelvis en solcellspanel lossnar från taket beror det sannolikt på att arbetet inte är korrekt utfört. Detta är vanligtvis något som uppdagas relativt snabbt och då kan man hänvisa till garantin för det utförda arbetet.

Produktgaranti. För solcellerna brukar det finnas en produktgaranti som gäller i mellan 10-15 år. Denna garanti gäller om produkten av något skäl går sönder som exempelvis att en solcellspanel inte länge producerar elektricitet.

Effektgaranti. Slutligen ska man erhålla en effektgaranti som oftast innebär att leverantören av solcellerna garanterar att solcellerna inte kommer att tappa mer än 15 – 20 procent effekt under garantitiden. En effektgaranti brukar vara på 15 – 20 år men kan hos vissa solcellsföretag vara under hela solcellsanläggningens beräknade livslängd, vilket är minst 25 år.

Priser & villkor

Priset på solcellerna är också viktigt eftersom man självklart inte vill betala än man behöver. Därför ska man alltid jämföra offerter från flera solcellsföretag för att hitta det bästa priset i kombination med den bästa lösningen för ens solcellsanläggning.

När man jämför priset på en solcellsanläggning är rekommendationen att man jämför priset per kW. Du bör också jämföra kostnaden för montering, inklusive eventuell byggnadsställning och frakt.

Sist men inte minst bör du läsa igenom alla villkor så att du kan försäkra dig om att du inte åker på några oväntade kostnader, i det fall något inte skulle bli som det ska.

Referenser och omdömen

På Internet kan man hitta information om olika solcellsföretag. Bland annat kan man läsa omdömen som andra kunder har lämnat för att få information om hur de upplever företaget och de solceller som de har köpt. Börja med att Googla företagets namn så kommer du med stor sannolikhet hitta omdömen från olika källor.

Är det ett mindre solcellsföretag där man inte hittar några omdömen på nätet kan man istället begära in referenser från andra kunder.

Så jämför du solcellsföretag & offerter

En anställd på ett solcellsföretag

När man ska köpa solceller till sin fastighet är det viktigt att man jämför de olika solcellsföretagens produkter, leveransvillkor, garantier och priser. Det gör att man enklare kan hitta den bästa solcellsanläggningen för sin fastighet.

Det finns ett stort antal företag på marknaden att välja mellan och därför är det viktigt att man begär in offerter från flera solcellsföretag så att man enkelt kan jämföra de olika villkoren och priser som de erbjuder.

Innan du begär in offerter på solceller bör du samla in följande information om din fastighet:

 • Vad är ditt tak byggt i för material?
 • Vad har taket för lutning i grader?
 • Vad är din årsförbrukning av el räknat i kilowattimmar?
 • Hur stor är din huvudsäkring?
 • Hur många kvadratmeter finns tillgängliga för solcellsanläggningen?

När du tagit reda på ovanstående information är det dags att begära in flera offerter, vilket du kan göra kostnadsfritt via vår tjänst

Solcellsleverantörer i Sverige

Eftersom efterfrågan på solceller har ökat kraftigt de senaste åren har också antalet solcellsföretag runt om i Sverige blivit många. Idag finns det hundratals solcellsleverantörer på de flesta orter runt om i Sverige som säljer och installerar solceller för privatpersoner.

Exempel på svenska solcellsföretag:

 • Svea Solar
 • E.ON
 • Soldags
 • Vattenfall
 • Solkraft Sverige
 • Solinnovation
 • Nordpolen Energi
 • Cell solar
 • Solkompaniet

När man ska installera solceller för sin fastighet finns det därmed ett flertal solcellsleverantörer att välja mellan. Därför är det viktigt att man tar in flera offerter så att man kan jämföra villkor, priser och lösningar. På så sätt kan man enkelt finna den bästa lösningen för sin solcellsanläggning.

Hos Svensk Solenergi finner man idag 260 medlemsföretag som säljer och installerar solceller i Sverige. Utöver det finns det ytterligare minst lika många till solcellsföretag som inte är medlemmar hos Svensk Solenergi.

Vanliga frågor

Vilka tjänster erbjuder solcellsföretag?

Solcellsföretag erbjuder bland annat installation av solcellsanläggningar, projektering, utbyte av hårdvara och finansiering av systemet. Det finns även solcellsföretag som tillverkar solceller och hårdvara till solcellsanläggningar.

Kan solcellsföretag ge mig bygglov för mina solceller?

Nej, solcellsföretaget ger dig inte bygglov för dina solceller, men de hjälper dig gärna med att skaffa bygglov för din solcellsanläggning om det behövs. Själva bygglovshandlingen är det kommunens byggnadsnämnd som granskar och i bästa fall godkänner, inte solcellsföretaget.

Erbjuder solcellsföretag finansiering?

En del solcellsföretag erbjuder finansiering, såsom solcellslån, men återbetalningstiden för solcellsanläggningen blir kortare om du betalar för anläggningen kontant. Innan du lånar pengar via installatören är det också bra att jämföra deras alternativ med t ex bankens.

Skribent:
Dela på sociala medier