Solcellslån – Så fungerar lån till solceller

av Peter Ahrberg Uppdaterad december 15, 2023
Solcellslån

På resan mot ett grönare liv är det många som går i tankarna att installera solceller. En sådan investering kan dock bli väldigt kostsam, speciellt om det är en stor anläggning man tänkt att installera.

I denna artikel går vi därför igenom dina alternativ för finansiering av solceller däribland genom ett solcellslån. Vi ger även lite matnyttiga tips på vägen och förklarar närmare hur ett sollån faktiskt fungerar.

Vad är ett solcellslån?

Ett solcellslån är ett lån skräddarsytt för dig som vill investera i solceller. Med hjälp utav ett sollån slipper du den relativt höga uppstartskostnaden och kan direkt börja producera solel till din fastighet, samtidigt som du avbetalar din anläggning månadsvis.

Olika typer av solcellslån

låna till solceller

Det finns framför allt tre alternativ när man vill låna till solceller. Du kan ta ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet, eller få finansiering genom din solcellsleverantör. Du kan även välja att utöka ditt bolån för att finansiera solpanelerna.

Privatlån (lån utan säkerhet)

Att göra en solcellsinstallation på sin villa genom ett privatlån innebär att du tar ett lån utan säkerhet. Att lånet inte har någon säkerhet innebär att du inte behöver pantsätta något objekt för lånet. Med ett privatlån utan säkerhet väljer du själv vad du ska lägga pengar på och behöver inte involvera banken.

Att ta ett privatlån för att finansiera solceller är relativt vanligt och ett smidigt sätt att snabbt få pengarna utbetalda till ditt konto.

Årsräntan på ett privatlån brukar ligga på runt 3-10%.

Finansiering genom leverantören

Om du väljer ett sollån genom din leverantör för solpanelerna innebär det att lånegivaren som solcellsföretaget samarbetar med finansierar köpet som du sedan delbetalar. Denna lösning kan även den gå under termen privatlån och avbetalningstiden uppgår till omkring 12 år.

Fördelen att finansiera solcellsanläggningen genom leverantören är att räntan för lånet ofta blir lägre än med ett traditionellt privatlån.

Årsräntan på finansiering utav solceller genom din leverantör brukar ligga på runt 2-5%.

Utöka ditt bolån

Om du har möjlighet kan du även välja att utöka ditt bolån för att finansiera ditt köp av solceller. Detta är vanligtvis det allra bästa alternativet, då räntan på bolån är mycket lägre än för lån utan säkerhet.

Årsräntan för bolån ligger i genomsnitt på 1-2%.

Räkneexempel på lån till solceller

Räkneexempel på solcellslån 130 000 kr
Avbetalningstid: 12 år
Effektiv årsränta: 3.90%
Årlig kostnad för lånet: 15 912 kr
Årlig kostnad besparing genom solceller: 12 500 kr
Årlig mellanskillnad: – 3412 kr

Förklaring av räkneexemplet:

I vårt räkneexempel har vi valt att utgå från en normalstor villa i södra Sverige som installerar en solcellsanläggning med effekten 10 kW. En sådan anläggning kostar i runda slängar 130 000 kronor inklusive installation efter det gröna avdraget.

Solcellsanläggningen finansieras med hjälp utav ett lån på 130 000 kronor som har en effektiv årsränta på 3.90% och som betalas av med rak amortering.

Årskostnaden för solcellslånet blir i detta fall då 15 912 kronor.

En solcellsanläggning på 10 kW som installeras med rätt förutsättningar i södra Sverige kan producera cirka 10 000 kWh per år.

Om man räknar med en förtjänst på cirka 1.25 kronor per kWh (fördelat på både förbrukad och såld solel) landar intäkterna för solcellsanläggningen på cirka 12 500 kronor per år.

Om man då kvittar sin förtjänst mot låneskostnaderna innebär det att man betalar cirka 3400 kronor per år för sin solcellsanläggning under de 12 år man betalar tillbaka på lånet.

Efter att lånet för solcellerna är betalt kan man räkna med att anläggningen har en livslängd på ytterligare 18-28 år.

Vilken är den bästa låneformen för solceller?

Det mest fördelaktiga solcellslånet får du genom att utöka ditt bolån. Ett bolån har i regel den lägsta räntan av samtliga lån på marknaden och blir därför det mest lönsamma alternativet.

För att kunna utöka ditt bolån kräver det att du har utrymme för det i din bolånekalkyl eller att marknadsvärdet för bostaden har stigit i värde sedan bolånet togs.

Har marknadsvärdet på din bostad stigit har du goda möjligheter att utöka ditt bolån och på så vis finansiera investeringen i solpaneler.

Det finns även företag som erbjuder leasing av solceller, vilket innebär att du inte äger solcellsanläggningen utan enbart hyr den och betalar en månadsavgift för att få ta del utav solelen som den genererar.

Skribent:
Dela på sociala medier