Hyra solceller – Är leasing av solceller en bra idé?

av Peter Ahrberg Uppdaterad februari 07, 2024
Hyra solceller

Nu för tiden är det vanligt att man leasar exempelvis en bil, istället för att köpa och äga den själv. Men hur fungerar det då med en solcellsanläggning?

I denna artikeln berättar vi mer om leasing av solceller, läs vidare för att lära dig mer!

Kan man hyra solceller?

Det är fullt möjligt att hyra solceller. På det sättet slipper du behöva köpa hela solcellsanläggningen och behöver istället enbart betala en månadskostnad.

Företaget du leasar av kommer då att äga och underhålla solcellsanläggningen och din fastighet tar del utav den solel som solcellerna producerar.

Vad kostar leasing av solceller?

När du hyr solceller betalar du en månadskostnad till företaget du leasar av. Månadskostnaden varierar beroende på anläggningens storlek och företaget du hyr ifrån. För en normalstor villa kan du räkna med att betala från 500 kr per månad och uppåt.

Du behöver oftast inte betala någon kapitalinsats eller deposition.

Du kan se vad solcellsanläggningar i olika storlekar kostar att köpa på vår sida om pris för solceller.

Vad ingår när man leasar solceller?

leasing av solceller

När du hyr dina solceller slipper du allt arbete kopplat till underhåll och drift utav anläggningen, det sköter istället företaget som du hyr utav.

När man leasar solceller ingår:

  • Projektering, frakt av material och installation utav solcellsanläggningen.
  • Underhåll av solcellerna och vid behov service.
  • Drift under hela leasingperioden.

Du slipper alltså den relativt höga inköpskostnaden för en solcellsanläggning och behöver aldrig oroa dig för underhåll och service.

Fördelar & nackdelar med att hyra solpaneler

När människor går i tankarna om att skaffa solceller tänker de allra flesta på att köpa en solcellsanläggning. Men faktum är att hyra kan vara ett bättre alternativ i vissa fall.

Vad som passar just dig kan bara du avgöra. Nedan listar vi både för- och nackdelar med att hyra istället för att köpa solceller.

Fördelar

  • Du slipper uppstartskostnaden och betalar bara en fast månadskostnad (som oftast är väldigt låg).
  • Du får hjälp med underhåll och drift av anläggningen.
  • Vid eventuella problem får du hjälp med service (som ingår i din månadskostnad).

Nackdelar

  • Du äger inte anläggningen, det gör företaget du hyr av. Därmed har inte du full kontroll.
  • En Svensk studie visar att en solcellsanläggning ökar husets värde med i genomsnitt 17%, vilket gör att du oftast går med vinst bara genom att köpa en.
  • Om du ska sälja din fastighet kommer månadskostnaden för dina solceller att räknas som en driftkostnad, snarare än en tillgång för den som köper fastigheten.

Vad händer om jag flyttar? 

Det finns vanligtvis tre saker som kan hända. 

Nästa ägare tar över leasingen

Om du flyttar är det lättast att låta nästa ägare ta över det leasingavtal du har på dina solceller. Men ett krav för att det ska gå är att nästa ägare klarar av den kreditkoll som leasingföretaget gör.

Du köper loss solcellerna

Du kan även köpa loss solcellerna mot en engångssumma som du förslagsvis bakar in i det inköpspris nästa ägare får betala för ditt hus. Hur mycket du behöver betala till leasingföretaget beror främst på hur många år du har kvar på ditt leasingavtal. 

Leasingfirman monterar ner solcellerna

Den sista utvägen är att man säger upp kontraktet och låter leasingföretaget montera ner solcellerna. Om du använder denna lösning tar leasingföretaget ut en uppsägningsavgift som gör att denna metod är minst lönsam av de tre. 

Kan man leasa solcellsbatterier? 

Ja, du kan leasa solcellsbatterier. Ett vanligt upplägg är att man leasar solcellsbatterier under 20 års tid eller längre. I regel ingår ett kostnadsfritt batteribyte var tionde år.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi vanliga frågor gällande leasing av solceller.

Lönar det sig att köpa eller att hyra solceller?

Som med mycket annat är det oftast bäst att äga själv, då det ger dig full kontroll. Däremot är det väldigt enkelt att hyra i och med att det enda du behöver tänka på är att betala en månadskostnad. Du behöver helt enkelt utgå från dig och din situation för att avgöra det bästa alternativet för dig.

 

Kan jag få avdrag för att hyra solceller?

I praktiken kan man inte få något avdrag när man hyr solceller, då skattereduktionen endast ges vid köp. Däremot finns det aktörer som ändå räknar in avdraget i din månadskostnad, vilket ofta innebär att du betalar en lägre avgift de första åren.

 

Kan man uppgradera solcellspanelerna efter ett visst antal år?

Ja, vissa leasingföretag tillåter dig att uppgradera solcellspanelerna efter ett visst antal år. Men om du uppgraderar till bättre solcellspaneler så får du också räkna med att behöva betala en högre månadskostnad.

 

Kommer leasade solceller öka värdet på mitt hus?

Nej, du ska inte räkna med att solceller som du leasar ökar värdet på ditt hus. Men om du däremot köper dina solceller ska du räkna med att husets värde ökar med som lägst investeringskostnaden för systemet.

 

Kan jag köpa loss solcellsanläggningen när leasingperioden är slut?

Ja, generellt kan du köpa loss solcellsanläggningen när leasingperioden är över. Exakta villkor för detta står i det leasingavtal du får av leasingföretaget.

Skribent:
Dela på sociala medier