Solceller återbetalningstid: Så ser genomsnittet ut

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solceller återbetalningstid

Solceller har blivit mycket populärt hos privatpersoner då dessa dels kan bidra till en grönare miljö samtidigt som de också kan erhålla en bra avkastning på sin investering. Med hjälp utav en enkel kalkyl kan man räkna ut hur lång återbetalningstid solceller har.

I denna artikel kommer du lära dig hur man räknar ut återbetalningstiden på solceller, samt hur den idag ser ut i snitt i Sverige.

Med hjälp utav det nya gröna avdraget blir avkastningen på dina solceller ännu bättre, då din initiala kostnad minskar med 15%.

Vad är en normal återbetalningstid på solceller?

Återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger i snitt på mellan 10 till 14 år. Nedan kan du se en grov kalkyl där vi räknat på en genomsnittlig solcellsanläggning och dess återbetalningstid.

Återbetalningstid för en solcellsansläggning på 5kW:
Inköp av solcellsanläggning, efter grönt avdrag (15%):  85 000 kr
Förväntad besparing per år: 7500 kr
Antal år innan återbetalning (85.000 / 7.500): 11,3 år

Skapa en kostnadsfri förfrågan här på SolcellsOfferter för att jämföra priser & förväntade återbetalningstider på solcellsanläggningar från 3 lokala solcellsföretag.

Hur räknar man ut återbetalningstiden?

Man kan enkelt räkna ut återbetalningstiden genom att ta den totala kostnaden för solcellsanläggningen delat på de intäkter din solcellsanläggning kommer generera dig per år.

När du tar in offerter ifrån solcellsföretag medföljer alltid en återbetalningskalkyl, så detta är egentligen ingenting du själv behöver räkna ut i samband med att du installerar solceller.

Räkna ut återbetalningstid på solceller

Låt oss gå igenom exempelkalkylen ovan lite mer detaljerat:

Om du installerar en solcellsanläggning på 5 kW på ett tak i söderläge som är belägen i mellersta eller södra Sverige där solbestrålningen överlag är mycket bra så bör du kunna få ut runt 5 000 kWh per år från denna solcellsanläggning.

Normalt så förbrukar en fastighet cirka 40-50 procent av den el som dina solceller producerar. Den överskottsel som solcellsanläggningen producerar kan du sedan sälja tillbaka till ditt elbolag.

Det innebär att du själv kommer att använda cirka 2 500 kWh elektricitet för din egen fastighet. Det betyder att din årliga kostnad för elförbrukningen sjunker med cirka 3750 kronor, om elpriset är 1,50 per kWh, vilket kan skilja såg åt mellan olika elbolag.

De övriga cirka 2 500 kWh elektricitet som du producerar säljer du till ditt elbolag. Priset du får för den el som du säljer motsvarar nästan samma pris som du själv betalar vilket innebär att du kommer att få totalt 3 750 kronor från ditt elbolag efter skattereduktion.

Det betyder att du får 3 750 kronor i minskade elkostnader och 3 750 kronor, inklusive skattereduktion, från den överskottsel du säljer på elmarknaden.

Totalt så kommer din solcellsanläggning på 5 kW i detta exempel att generera totalt 7 500 kronor per år.

Om solcellerna som kostade dig 85 000 kronor ger dig en besparing och en intäkt motsvarande 7 500 kronor per år och så kommer dina solcellers återbetalningstid alltså ligga på 11,3 år.

(85 000 / 7 500 = 11,3)

Det innebär att efter 11,3 år så kommer en solcellsanläggning enligt ovan exempel att ha återbetalt sig själv, därefter har du ytterligare cirka 15-20 år av elproduktion ifrån din anläggning.

Hur du investerar i solceller med bra återbetalningstid

Till att börja med så behöver du undersöka vilka möjligheter du har att installera solceller till din fastighet. Du ska helst ha ett tak som vetter mot söder och som har en lutning på mellan 10-40 grader. Taksidan som du ska installera solcellerna får inte ligga i skugga från exempelvis träd eller andra fastigheter.

Allt detta kan du få hjälp med av en certifierat solcellsföretag på din ort. Dessa har expertkunskap och kan därmed erbjuda olika lösningar som innebär att även du kan installera solceller och erhålla maximal effekt från solens strålar.

Ett solcellsföretag kan också föreslå olika modeller av solceller som ger en hög effekt till bra priser så att du får en maximal avkastning och en snabb återbetalningstid på din investering i solceller.

Vad kostar solceller?

En solcellsanläggning installerad på marken

Kostnaden för en solcellsanläggning varierar lite beroende på om du ska köpa en mindre solcellsanläggning på 5 kW, som ger cirka 5 000 kWh per år, eller en större på exempelvis 10 kW, som ger cirka 10 000 kWh per år.

Priset för en solcellsanläggning på 5 kW ligger på strax under 100 000 kronor medan en solcellsanläggning på 10 kW kostar cirka 170 000 kronor. Det innebär att om man gör en investering i en större solcellsanläggning så blir priset billigare per kW samtidigt som återbetalningstiden blir kortare.

Ovanstående cirkapriser i exemplet ovan är före grönt avdrag. Med avdraget kan du göra ett skatteavdrag på 15% av både arbetskostnader och materialkostnader.

Fördelen med grönt avdrag är att det dras av direkt på slutfakturan som du får utav din solcellsinstallatör.

Läs mer om pris på solceller

Hur fungerar solceller?

De billigare solcellerna som främst säljs till privatpersoner är tillverkare i kisel. De största leverantörerna av solceller finner man i främst Kina, USA och Tyskland. En solpanel är cirka 1 meter x 1,60. Det innebär att det krävs en takyta på cirka 30 kvadratmeter för att installera en solcellsanläggning på 5 kW.

En solpanel består av en framsida, som belyses av solen, och en baksida. Framsidan klarar av att ta upp cirka 10-15 procent av solens bestrålning, som normalt är 1 kWh per kvadratmeter.

Denna solbestrålning behandlas mellan solpanelens framsida och baksida där den förvandlas till likström som tas upp av en metallkabel, som seriekopplar ett flertal solpaneler. Likströmmen förs sedan vidare till en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström som sedan kan användas direkt i fastigheten.

En solcellsanläggning producerar elektricitet men den kan inte lagra någon elektricitet. Det innebär att den elektricitet som solcellerna producerar förbrukas direkt av fastigheten och överskottet av el går ut på elnäten för försäljning.

Solcellerna producerar mest elektricitet under dagtid då solen är som starkast och mindre el under kvällstid, då man kanske behöver en hel del elektricitet. Det innebär att du fortfarande behöver köpa en del av den el som fastigheten förbrukar.

Beroende på vad som drar el i hemmet och hur stor solcellsanläggning man har så är en normal fördelning att fastigheten förbrukar cirka 40 procent av den el som solcellerna producerar.  Resterande överskottsel på cirka 60 procent säljs av elbolaget på elmarknaden.

Att tänka på då du ska investera i solceller

För att din investering i solceller med kort återbetalningstid ska bli så lyckad som möjligt så är det några saker som du bör ha i åtanke då du planerar köp av solceller.

Ta in flera offerter

När du har bestämt dig för att investera i solceller så bör du alltid börja med att ta in offerter från flera olika solcellsföretag så att du kan granska deras priser och därmed lägga upp en kalkyl för din investering.

En annan fördel med att vara tidigt ute med att begära in offerter är att du kan erhålla kostnadsfri rådgivning från de företag som har lämnat offerterna. Här hos SolcellsOfferter kan du begära in tre offerter kostnadsfritt från certifierade solcellsföretag på din ort.

Bygglov

Normalt så krävs det inte byggnadslov för att installera solceller. Om din fastighet är skyddsklassad eller ligger i ett bostadsområde där du kanske av estetiska skäl inte kan förändra fastighetens utseende så bör du kontrollera med kommunen om du behöver ansöka om byggnadslov för dina solceller.

Föranmälan till ditt elbolag

Skicka in en föranmälan till ditt elbolag om att du kommer att installera solceller på din fastighet. Då kan ditt elbolag förbereda sig så att de efter att installationen är klar kan komma ut och byta ut din elmätare så att du också kan sälja överskottet av den el som du producerar. Det krävs också en efteranmälan då installationen av solcellerna är slutförd.

Undersök möjligheterna för grönt avdrag

Genom att nyttja grönt avdrag kan du också få 15% tillbaka på din investering. Det finns vissa regler då det gäller grönt avdrag, så se till att undersöka att du är berättigad avdraget. Du bör också meddela det företag du köper solcellsinstallationen ifrån att du vill ha reduktionen direkt på fakturan.

Ansök om elcertifikat

När installationen är klar och en ny elmätare är installerad så kan du ansöka om ett elcertifikat för din solcellsanläggning hos Energimyndigheten, vilket dock kräver att du registrerar dig för moms.

Du kan erhålla ett elcertifikat för varje 1 kWh som du producerar och säljer på elnätet. Elcertifikatet visar att du är en certifierad säljare av grön elektricitet. Elcertifikaten kan också säljas till ditt elbolag för en engångssumma.

Dela på sociala medier