Elbilar med solceller: Så fungerar det

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
elbil solceller

Det är inte bara fastigheter som använder solenergi för att producera elektricitet utan det finns även bilar som är drivna på solel vilket gör att innehavarna av dessa soldrivna bilar bidrar till en mer klimatsmart miljö. Att äga och att använda en elbil kan dessutom vara mer ekonomiskt då elektricitet är betydligt billigare att använda som drivmedel än fossila bränslen, i alla fall om man laddar sin elbil hemma.

Inköpspriset för en eldriven bil är fortfarande lite högre än för motsvarande bilar som använder sig av fossila bränslen. Dock så går det att erhålla olika förmåner som exempelvis bonusar då man köper en eldriven bil. Dessutom så är en elbil tillverkad med färre komponenter än en fossildriven bil vilket innebär att det är färre saker som kan gå sönder och att det krävs mindre underhåll.

Även om det finns bilar som idag har solceller installerat på biltaket så producerar inte dessa solceller tillräckligt med energi för att driva bilen. Bilar med solceller på taket använder dessa solceller för att driva exempelvis klimatanläggningen i bilen, vilket innebär att man kan spara in en del på huvudbatteriet, vilket i sin tur ger bilen energi att köra ytterligare någon mil extra.

I övrigt så gör egentligen inte solceller på en bil någon större nytta, ännu, men utvecklingen går fortfarande framåt. I videon nedan kan du se en väldigt intressant video om Lightyear One, en bil som delvis är driven på solel.

Vilka är det då som väljer att investera i en eldriven bil? Jo, vanligast personer som vill bidra till en grönare miljö. Det är också personer som är medvetna om att en fossil bil också innehåller massa olika fossila bränslen, utöver drivmedlet, vilket bidrar till att en elbil inte på långa vägar släpper ut lika mycket giftiga gaser som en vanlig bil.

Dessutom så kan en elbil skrotas och alla delar återvinnas, utan några miljöfarliga åtgärder.

De personer som kör eldrivna bilar är oftast samma personer som också har utfört en solcellsinstallation på sin egen fastighet. Det innebär att de utöver kör klimatsmarta bilar också producerar grön el för sin fastighets energiförbrukning.

Vill du veta mer om solcellsanläggningar för fastigheter så kan du hos oss på SolcellsOfferter begära in tre kostnadsfria offerter från certifierade solcellsleverantörer på din ort. Det gör att du kan ta första steget till en grönare miljö men också en bättre energiekonomi.

Hur fungerar elbilar?

En elbil drivs av ett huvudbatteri som man laddar upp hemma eller vid laddningsstationer runt om i Sverige. Med ett fulladdat batteri kan du normalt köra mellan 15 mil upp till 30 mil innan batteriet behöver laddas. Normalt så brukar ett batteri för elbilar ha en kapacitet som är på 30 kWh.

Elen som går åt brukar ligga på mellan 1,5 upp till 2 kWh per mil. Det innebär att om elförbrukningen för elbilen är 2 kWh per timme och batteriets totala kapacitet är 30 kWh så kan du normalt köra 15 mil innan elbilen behöver laddas.

Men det finns massor av parametrar som kan påverka ovanstående kalkyl. Om det är kallt ute så kommer det krävas en del energi för att värma upp bilen vilket innebär att du inte kan köra 15 mil på ett fulladdat batteri under vintertid.

Att ladda ett batteri kan utföras hemma, med anslutningar till vanliga hushållselen, och hos olika laddningsstationer runt om i landet. Hemma så tar det cirka 10-12 timmar att ladda ett batteri på 30 kWh fullt.

Om du istället väljer att ladda på en laddningsstation så kan du välja mellan semiladdning, vilket normalt tar 2-3 timmar för att ladda ett batteri fullt eller på snabbladdningsstationer där du kan ladda ett batteri fullt på mindre än en timme.

Ofta så laddar man inte batteriet fullt vid en snabbladdningsstation utan 20-30 minuters laddning är vanligast så att man har batteri nog för att ta sig hem eller till den plats som man avser att åka till.

Dock så får man räkna med att långfärder med en elbil, exempelvis från Stockholm till Göteborg tar en stund då bilen behöver laddas cirka 4-6 gånger längs med vägen, beroende på årstid, körförhållande och körsätt.

Om varje laddning tar cirka en timme så kommer resan mellan Stockholm och Göteborg att ta cirka 4-6 timmar längre tid än normalt.

Sammanfattning av ovanstående information är att en elbil är utmärkt för dagliga transporter mellan hem och arbete, vilket innebär att det räcker med att ladda elbilen hemma och kanske även på arbetet.

För långfärder genom Sverige och Europa så går det förstås att också använda sig av en elbil dock så kommer restiden att vara mycket längre samtidigt som du utsätter dig för risker att batteriet tar slut mellan laddningsstationerna.

Med dagens teknik så finns det ännu ingen möjlighet att ersätta fossildrivna bilar med elbilar fullt ut, hur mycket politikerna än önskar detta. Men med tanke på den intensiva utveckling som pågår kring elbilar idag så är det bara en tidsfråga innan detta blir verklighet.

Är det ekonomiskt att äga en elbil?

Tesla är en väldigt populär elbil

Svaret på den frågan är ja även om det inte är gratis att köra en elbil. Att ladda ett batteri på en laddningsstation kostar cirka 5 kronor per kWh. Det innebär att om du har ett batteri på 30 kW som är tomt så kostar det 150 kronor att ladda batteriet fullt.

Det innebär att den totala kostnaden för att köra din elbil är 10 kronor per mil, då ett batteri på 30 kW ungefär räcker för en färd på 15 mil.

Om du laddar din elbil hemma istället så hamnar priset för driften av din elbil på cirka 2 kronor per mil istället, vilket är mer ekonomiskt. Har du också en solcellsanläggning hemma som är på minst 10 kW så kan du ladda din bil helt gratis under de tider som din solcellsanläggning producerar el.

Den totala tiden för att ladda ett batteri på 30 kW är mellan 3-4 timmar. Det innebär att om du har en solcellsanläggning som du kan använda för att ladda din elbils batteri så har du inga driftskostnader över huvud taget.

En elbil innehåller inte heller någon olja, tändstift eller andra delar som behöver behandlas och bytas ut med jämna mellanrum vilket gör att du har minimala kostnader för underhåll av din bil.

Dessutom har en elbil betydligt färre komponenter som kan gå sönder vilket också bidrar till att kostnaden för reparationer och hålls på ett minimum. Detta sammantaget gör att du kan erhålla en mycket bra ekonomi om du väljer att köra en elbil framför vanliga bilar som drivs med fossila bränslen.

Dessutom bidrar du med så mycket annat till miljön som inga utsläpp, inget buller och en bil där alla delar kan återvinnas miljövänligt.

Att investera i en solcellsanläggning

Det finns massor av bra skäl till att investera i en solcellsanläggning om man äger en egen fastighet. Dels så får man en mycket bra energiekonomi då en solcellsanläggning innebär att man producerar en del av den elektricitet som fastigheten använder och dels så bidrar man till att både en själv och andra som köper ditt överskott av elektricitet värnar om en grönare miljö.

Eftersom en solcellsanläggning endast producerar el och inte kan lagra någon el så kommer all elektricitet som du inte använder i din fastighet för stunden att säljas på elmarknaden. Detta innebär att du kommer att få betalt för den el som du producerar och inte kan använda själv.

Normalt så brukar denna intäkt jämna ut sig med den kostnad du har för att köpa el då din solcellsanläggning inte producerar någon el. I vissa fall så kan det också leda till att du får pengar tillbaka från elbolaget istället för att betala.

Det finns olika solcellspaket men också integrerade solcellslösningar att välja mellan för sin fastighet. Oavsett vilket lösning man väljer så får man med tiden en bra avkastning på sin investering i solceller.

För en normalstor villa så finns det solcellsanläggningar på mellan 5 upp till 10 kW att välja mellan. Priset för dessa solcellsanläggningar ligger på mellan 70 000 kronor upp till 150 000 kronor, beroende på vilket lösning man väljer.

Denna investering brukar normalt återbetala sig inom 10-12 år vilket betyder att man sedan i ytterligare upp till 18 år kan se fram emot betydande besparingar för fastighetens energikostnader.

Har man dessutom en elbil så kan man använda sig av sin egenproducerade el för att ladda bilens batterier, vilket innebär att kostnaden för att köra sin elbil blir minimala.

Dock så krävs det att man har en solcellsanläggning på åtminstone 10 kW och att man installerar en laddningsstation hemma för att man ska kunna ladda sin elbil billigt och snabbt, jämfört med kostnaden hos de olika laddningsstationerna.

Dessutom så vet du dessutom om att din miljövänliga elbil drivs av enbart grön el så att du bidrar maximalt till en bättre miljö och ett minskat klimathot.

Det finns ett flertal certifierade solcellsleverantörer att anlita på varje ort i Sverige och genom oss så kan vi erbjuda er tre kostnadsfria offerter från solcellsexperter på din ort.

Det innebär att du enkelt kan jämföra kostnader och de lösningar som de olika solcellsföretagen kan erbjuda dig för att få en solcellsanläggning som ger dig maximal avkastning på din investering.

Dela på sociala medier