Solcellsanläggning: Att tänka på inför ditt köp

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024
solcellsanläggning

En solcellsanläggning används för att producera så kallad förnybar el med hjälp av solen. När man köper solceller krävs det en initial investering och därefter är anläggningen i princip helt kostnadsfri, då den kräver minimalt underhåll.

Om du är nyfiken på hur en solcellsanläggning fungerar och vad det kostar ska du läsa vidare i detta inlägg!

Hur fungerar en solcellsanläggning?

En solcellsanläggning består av ett flertal solcellspaneler som vanligtvis monteras på en fastighets tak. När solen är uppe belyses solcellspanelens framsida vilket gör att det skapas en elektrisk spänning mellan panelens framsida och baksida. Denna spänning fångas och förs vidare till en växelriktare.

Växelriktarens uppgift är att konvertera den likström som solcellerna produceras till växelström, som direkt kan användas av fastigheten.

Eftersom att en solcellsanläggning kan inte lagra den el som fastigheten inte använder för stunden går solelen vidare ut på elnätet där den säljs på till ditt elbolag.

Om man istället vill lagra sin solel kan man investera i ett lagringsbatteri för solceller. Ett solcellsbatteri kan laddas med det överskott av el som fastigheten inte använder, istället för att sälja den på elmarknaden.

Vad kostar en solcellsanläggning?

Priset för en solcellsanläggning har sjunkit mycket under de senaste åren vilket har bidragit till att många privatpersoner nu har råd att investera i solceller.

Kostnaden för en solcellsanläggning blir billigare per kW då man installerar en större anläggning än en mindre.

Pris för solcellsanläggning till villa
Solcellsanläggning på 3 kW (20 m²): 75 000 kr
Solcellsanläggning på 5 kW (30 m²): 100 000 kr
Solcellsanläggning på 10 kW (60 m²): 160 000 kr

Priserna avser en komplett solcellsanläggning inklusive installation och moms.

De angivna priserna är före avdraget, som ger 20% av den totala investeringskostnaden tillbaka, direkt på fakturan.

Du kan läsa mer om vad solceller kostar på olika fastigheter i vår artikel om priset för solceller.

Så beräknar du rätt storlek på din anläggning

solpaneler på villatak

Man kan göra noggranna beräkningar för att komma fram till hur stor solcellsanläggning ska vara för att få ut bästa effekt och bästa lönsamhet.

Man bör beakta var fastigheten ligger belägen, om fastigheten uppfyller alla krav för att få ut optimal effekt, vilken typ av solceller man ska välja och att det finns tillräckligt med takyta.

En generell bedömning är dock att man bör ha en solcellsanläggning som kan producera cirka 50 procent av fastighetens energibehov, för att få en bra lönsamhet. Det innebär att om man har en villa som förbrukar 20 000 kWh per år bör man installera en solcellsanläggning på 10 kW.

En anläggning på 10 kW producerar cirka 10 000 kWh per år vilket gör att man alltså kan spara in nära 50 procent på fastighetens energikostnader.

Om du behöver hjälp med att beräkna vilken typ av solcellsanläggning som passar din fastighet så kan du besöka exempelvis Solelportalen eller begära in offerter från lokala solcellsföretag genom vår tjänst.

Du kan läsa mer om hur du undersöker din fastighets förutsättningar för solenergi i vår kompletta guide för solceller.

Så skaffar du en solcellsanläggning (checklista)

När man ska installera solceller för sin fastighet är det några saker som man behöver tänka på så att allt går rätt till. Nedan har vi sammanställt en lista på viktiga punkter som du bör vara klar över innan du sätter igång.

1. Se över bygglov

Normalt krävs inte längre bygglov för solceller när man installerar på en privat fastighet. Om din fastighet är kulturmärkt eller om fastigheten ligger i ett detaljplanerat område kan det dock krävas bygglov för att montera solceller.

Du kan vända dig till din kommun för att erhålla mer information om bygglov där du bor. Om det krävs bygglov får du inte påbörja installationen förrän efter att ditt bygglov är beviljat, vilket kan ta några veckor beroende på vart i Sverige fastigheten är belägen.

2. Begär in offerter

När du har bestämt dig för att investera i solceller behöver du beställa in offerter. Du bör beställa in flera offerter från olika solcellsföretag så att du kan jämföra dessa för att hitta den mest förmånligaste lösningen.

Hos oss kan du kostnadsfritt och utan förpliktelser beställa tre offerter från solcellsföretag på din ort. Det innebär att du har ett bra underlag så att du kan jämföra offerter för att kunna välja den bästa lösningen för din solcellsanläggning.

3. Föranmälan till elbolag

Innan installationen påbörjas behöver du göra en föranmälan till ditt elbolag. I samband med att man ska installera solceller kan det vara bra om man jämför olika elbolags priser, både för den el man köper men också för såld överskottsel.

Priserna kan skilja stort mellan de olika elbolagen vilket gör att man kan få en ännu bättre lönsamhet när man ska sälja solel om man väljer rätt elbolag.

4. Anläggningen installeras

När du har accepterat en offert kommer solcellsföretaget att utföra installationen av solceller enligt överenskommelse. Installationen av en mindre solcellsanläggning tar normalt bara några få dagar och därefter ska solcellerna anslutas till elnätet av en behörig elektriker.

5. Efteranmälan till elbolaget

När installationen är klar kan du behöva göra en efteranmälan till ditt elbolag så att dessa kan komma ut och installera en ny, dubbelriktad elmätare till din fastighet. Detta tar normalt några dagar upp till ett par veckor innan detta är klart. Därefter kan du sedan direkt påbörja produktionen av din egen miljövänliga elektricitet.

Skribent:
Dela på sociala medier