Tips på hur du minskar elförbrukningen i din villa

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 26, 2024
minska elförbrukning villa

När man bor i villa är en av de största kostnaderna som man har löpande varje månad elförbrukningen för husets uppvärmning.

Uppvärmningskostnaderna för huset är störst under vinterperioden då det är kallt medan kostnaderna är betydligt lägre under sommarperioden. Som tur är finns det en del saker som man kan göra för att minska elförbrukningen för hushållet.

Nedan följer 5 tips över hur du kan sänka din elräkning:

1. Isolera vinden

isolera vinden

Har villan en kallvind som är oisolerad är ett tips att isolera vinden. Genom att isolera villans vind kan du spara stort på uppvärmningskostnaderna för huset.

Dessutom kan man samtidigt passa på att inreda vinden och därmed också få extrautrymme som man kan använda som hobbyrum, gästrum eller för förvaring. Man bör samtidigt också passa på att täta husets fönster och dörrar så att de inte släpper in kalluft.

2. Installera en värmekamin

För att ha alternativ uppvärmning kan man installera en värmekamin som man kan elda i under kalla dagar och kvällar. Med en värmekamin kan man få ned elräkningen något vilket gör att man ganska snart kan spara in investeringskostnaderna.

Dessutom är det ganska mysigt att sitta framför en värmekamin när det är som kallast ute.

3. Installera solceller på taket

solceller på taket

Ett effektivt sätt att sänka sina energikostnader för sin villa är att installera en solcellsanläggning. Genom en solcellsanläggning kan man producera en del av den elektricitet som villan förbrukar själv och därmed sänka sina energikostnader.

Med hjälp av solceller kan man producera en del av fastighetens elförbrukning varje år vilket gör att man kan spara betydande med pengar för fastighetens elförbrukning.

En solcellsanläggning har en återbetalningstid på cirka 10 år vilket innebär att man därefter kan se fram emot en bra avkastning i form av sänkta elräkningar under ytterligare 15-20 år framåt.

4. Byt ut gamla vitvaror

vitvaror
Om man har äldre vitvaror i huset som exempelvis kyl, frys, tvättmaskin, torktumlare och spis kan man välja att investera i nya, energisnåla vitvaror. Gamla vitvaror drar betydligt mer elektricitet än nya, miljövänligare vitvaror vilket innebär att man i många fall kan minska sina elkostnader för hushållselen med upp till 30-50 procent.

Om man har ett timprisavtal med sitt elbolag kan det också vara värt att investera i en elmätarlampa som lyser under de tider som få människor använder elektricitet, som under natten. Elpriset är billigare under de tider som få använder elektricitet vilket innebär att man under dessa tider kan passa på att exempelvis tvätta.

5. Byt elavtal

elektricitet

Det kan vara värt mycket att jämföra elavtal mellan olika elbolag då priserna kan skilja sig åt mycket mellan elbolagen. Detta innebär att man kan spara tusenlappar för sin elförbrukning varje år genom att välja ett billigare elbolag.

Om man planerar att installera solceller är det också bra om man jämför priser för både den elektricitet som man köper men också det överskott av elektricitet som man säljer. Det kan göra en stor skillnad varje månad då elräkningen ska betalas.

Vanliga frågor

Vilka fördelar får jag av att minska på elförbrukningen?

Du får bland annat en lägre elräkning samtidigt som du minskar ditt klimatavtryck. 

Kan jag minska på elförbrukningen genom att byta fönster?

Ja, ifall de fönster din villa har idag är otäta eller allt för gamla kan du minska på elförbrukningen genom att byta till modernare fönster, idealt treglasfönster. 

Hur kan jag se hur mycket el min villa gör av med?

Alla kan se det på elräkningen, men det finns också elbolag som har appar som låter dig övervaka elförbrukningen i din villa i realtid. 

Skribent:
Dela på sociala medier