Så fungerar det med solceller till båt

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 25, 2024

Här förklarar vi hur det fungerar att ha solceller på sin båt. Vi går bland annat igenom vad som är bra med det, och hur mycket solceller du behöver på din båt.

Vilka solceller passar bäst för båtar?

De bästa solcellerna för båtar är 12V-solceller av den enkla anledning att båtar nästan alltid har elsystem på 12V. För båtar finns både fasta och böjbara solceller, vilken av dessa som passar bäst på din båt beror på vilka monteringsömöjligheter som finns.

Fasta, alltså icke-böjbara solceller har en högre verkningsgrad än böjbara solceller. Så om du kan installera en fast solcellspanel på din båt är det generellt bäst att göra det. För majoriteten av alla fasta solceller finns smarta stativ som du kan vinkla i en riktning solen skiner.

Portabla solceller passar inte på båt. De kan åka ner i vattnet när du kör, och de är allt för effektsvaga för att vara till nytta på din båt.

Viktiga fördelar med solceller på båt

1. Du sparar pengar på det

Att producera solel på sin båt är gratis så fort allt är installerat och klart. Om du däremot skulle ta el från motorn eller en eldriven generator blir det dyrt i längden. Solceller och solcellskit för båtar är dessutom relativt billiga i inköp.

2. Du värnar om miljön

Solceller är luktfria och bullerfria, och bidrar inte till några föroreningar i varje sig vatten eller luft.

3. Du slipper ladda båten på en hamnplats

Att behöva ha en strömkabel som ska kopplas in i hamnen för att ladda båtens batteri är omständligt. När du har solceller på båten slipper du lägga till i en hamn för att få el till ditt båtbatteri, för det löser solcellssystemet.

Tänk också på att dagens solceller, både solceller på båtar och solceller på villatak, är betydligt mer kraftfulla än de som fanns för bara 10 år sedan. Du behöver vanligtvis inte ha mycket solceller på båten för att generera tillräckligt med solel för att täcka båtens behov.

Hur mycket solceller behöver din båt?

Din båt behöver tillräckligt med solceller för att dess energibehov ska kunna täckas. Det finns marina solceller med en effekt på mellan cirka 30 och 500 W. Om du vill går det bra att kombinera mindre solceller med större solceller allt efter hur mycket plats som finns på båten.

Exempel på hur mycket solceller som behövs

  • Solceller på 40 W klarar av att ladda flera smarta mobiltelefoner i 1 – 2 dagar.
  • Solceller på 80 W klarar av att ladda en laptop i 1 – 2 dagar.
  • Solceller på 120 W klarar av att driva en kombinerad kyl/frys eller en mindre tv cirka 2 dagar.
  • Solceller på 300 W klarar av att driva en kombinerad kyl/frys eller en tv i mellan 4 – 5 dagar.

Tänk på att storleken på båtens batteri spelar roll

Din båts batteri ska lagra den energi som båtens solceller skapar. Om du har ett för litet båtbatteri kan det bli så att solcellerna inte får ”lämna över” all den el som skapas, så det är generellt bättre att ha ett överdimensionerat batteri än ett underdimensionerat batteri till sin båt med solpaneler.

Är det svårt att installera solceller på en båt?

Det är inte jättesvårt att installera solceller på en båt, men ett visst tekniskt kunnande och en viss monteringsvana krävs. Värt att veta är att det är fullt tillåtet att själv installera solceller på sin båt.

För att installera solcellspaneler på villan krävs en installationsfirma med licens för de elektriska arbetsuppgifterna.

Vad ingår i ett solcellspaket för båt?

Ett solcellspaket för båt ingår en eller flera solcellspaneler på 12V. I paketet ingår också en solcellsregulator som ser till att den solel som tillverkas tar sig till batteriet på ett smart och ofarligt sätt. Solcellsregulatorn skyddar också båtens batteri mot överspänning.

I de flesta fall ingår också monteringsdetaljer för de solceller som du får med i paketet. Vanliga monteringsdetaljer som följer med är kablage, fästen och lim.

Vanliga frågor

Vad kostar solceller till båt?

Solceller till båt kostar oftast mellan 1 000 och 10 000 kr. Genomsnittspriset för ett solcellskit till båt med alla komponenter du behöver är cirka 4 500 kr. Viktiga saker som påverkar priset är kvalitet på regulator, solceller och solcellernas verkningsgrad och storlek.

Behöver jag ett nytt båtbatteri för mina solceller?

Det är en bra idé att skaffa ett större båtbatteri om du märker att batteriet inte klarar av att lagra tillräckligt mycket ström. Så om din båt ofta får slut på ström när solen inte skiner är det alltså motiverat att skaffa ett större bodelsbatteri till din båt.

Höjer solceller värdet på min båt?

Ja, sannolikt höjs värdet på din båt då den blir mer eftertraktad bland potentiella köpare. Om investeringen lönar sig beror i stort på hur många köpare som är beredda att betala extra för en båt med solelsförsörjning.

Hur snabbt laddas båtens batteri med solceller?

Generellt laddar en solcellspanel på 100 W ett 12-voltsbatteri på omkring 8 timmar om det är soligt hela tiden. Fast tänk på att den exakta tiden det tar att ladda batteriet beror på faktorer som batteriets storlek, solcellernas effekt, väder och eventuell skuggning av solcellerna.

Kan solceller driva båtens motor?

Ja, det fungerar i teorin, men nästan alla solceller som är anpassade för båtbruk är för effektsvaga för att kunna driva en båtmotor. Solceller för båt kan däremot driva saker som spisplattor, mikro, kaffebryggare och telefonladdare.

Hur underhåller jag solceller på båten?

Båtmonterade solceller kräver inte så mycket underhåll, det räcker normalt att ta bort skräp och löv, och att säkerställa att alla kablar sitter som de ska. 

Tål solceller för båt saltvatten?

Ja, solceller som är specialanpassade för båtbruk tål nästan alltid saltvatten, men säkerställ gärna att solcellerna tål marina förhållanden innan du köper dem. 

Vad händer om solcellerna skuggas?

Om dina båt-solceller skuggas tillverkar de betydligt mindre el än normalt, alternativt ingen el alls. Se därför till att solcellerna inte är permanent skuggade av exempelvis mast eller bodel.

Skribent:
Dela på sociala medier