Solcellsbidrag: Bidrag till solceller är nu ersatt med skatteavdrag

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024
solcellsbidrag

Det tidigare solcellsbidraget har fasats ut och ersätts nu med en helt ny skattereduktion, som du kan läsa mer om i vår artikel om grönt avdrag.

Det nya gröna avdraget ger dig som privatperson 20% reducerad kostnad när du köper solceller inklusive installation, vilket dras av direkt på fakturan. Du behöver alltså inte ansöka om avdraget eller vänta på att få pengarna utbetalda.

Det nya avdraget börjar gälla den 1:a Januari 2023 och alla som installerar och betalar sin solcellsanläggning efter detta datum kommer att kunna nyttja skattereduktionen.

Bidrag för solceller slutade gälla år 2021

Regeringen bestämde i början utav Juni att den sista dagen för att ansöka om solcellsbidrag var den 7:e Juli 2020. De som ansökt om bidraget i tid och får sitt bidrag beviljat måste färdigställa installationen senast den 30:e Juni 2021.

I samband med att solcellsbidraget upphörde behandlades ett förslag om grönt skatteavdrag, vilket föreslogs träda i kraft den 1:a Januari 2021.

Nu är det färdigt att den nya skattereduktionen för grön teknik börjar gälla efter årsskiftet. Det nya gröna avdraget ger dig som privatperson möjlighet att göra ett skatteavdrag när du investerar i en solcellsanläggning, solcellsbatteri eller laddstolpe till din elbil.

Till skillnad från det tidigare solcellsbidraget, som även bostadsrättsföreningar och företag kunde nyttja, ges det nya avdraget enbart till privatpersoner.

Varför försvann det gamla solcellsstödet?

Det gamla solcellsbidraget var väldigt ineffektivt eftersom att det innebar långa kötider i väntan på att få ett beslut. Det kunde ta upp till 1 år innan du som ansökt om solcellsstödet fick dina pengar utbetalda, vilket innebar att många fick ligga ute med hela kostnaden för sin solcellsanläggning.

Genom att göra solcellsbidraget till ett skatteavdrag istället kan man få beloppet avdraget direkt på fakturan, eftersom att installatören nu kan få pengarna utbetalda direkt av skatteverket istället.

En annan skattemässig ändring är nätavgiften för solceller vars kommande storlek är omdebatterad.

Kan bostadsrättsföreningar & företag få bidrag för solceller?

Nej, bostadsrättsföreningar & företag kan inte längre ta del utav något bidrag för solceller. Det tidigare solcellstödet gjorde det möjligt för företag och bostadsrättsföreningar att få bidrag, men nu är det bara privatpersoner som har rätt till avdrag.

Detta har självklart gett upphov till många klagomål, men i dagsläget finns inget besked gällande hur företag och föreningar ska kunna få subvention på sin investering i solceller.

Vanliga frågor

Var solcellsbidraget ett populärt bidrag?

Ja, solcellsbidraget var ett populärt bidrag som gjorde det mer ekonomiskt att skaffa solceller.

Samtidigt fanns det saker som gjorde solcellsbidraget impopulärt såsom långa handläggningstider och det faktum att regeringens öronmärkta pengar för utbetalning av solcellsbidrag ofta tog slut.

Hur lång var handläggningstiden för solcellsbidrag?

En normal handläggningstid för solcellsbidrag var mellan 6–12 månader. Solcellsbidraget var mycket sämre än det stödsystem som finns idag.

Var man tvungen att betala tillbaka solcellsbidraget?

Nej, man var inte tvungen att betala tillbaka solcellsbidraget. Solcellsbidraget fungerade ungefär som en statlig rabatt på ditt solcellssystem.

Påverkade solcellsbidraget återbetalningstiden för solcellerna?

Ja, solcellsbidraget gjorde att återbetalningstiden för dina solceller förkortades då investeringskostnaden för solcellsinstallationen blev lägre.

Skribent:
Dela på sociala medier