Monokristallin eller polykristallin: Vilka solceller ska man välja?

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 28, 2021
monokrystallina och polykristallina solceller

Om du kommit lite längre i processen att köpa och installera solceller har du säkert stött på begreppen standardpaneler och premiumpaneler.

När man pratar om standardpaneler syftar man oftast på polykristallina solceller, som är den lite billigare varianten med mindre verkningsgrad.

Det som ofta kallas premiumpaneler är istället monokristallina solceller, vilket är den typ av solpanel som har lite högre effekt men som är något dyrare.

Om solceller

Det finns flera olika typer av solceller men de två vanligaste är monokristallin och polykristallin som båda är tillverkade i kisel men som har olika strukturer.

En solpanel har en baksida som är tillverkad i tedlar, vilket är ett syntetiskt material som har en hög tålighet.

Framsidan av en solpanel består av transparant glas som är värmebehandlat. När solen strålar når solcellspanelens framsida så skapas en elektronisk spänning mellan solpanelens framsida och baksida.

Denna spänning fångas upp av en metallwire som sedan för strömmen genom den seriekopplade elkabeln vidare till en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström.

Växelström kan användas direkt av fastigheten och den elektricitet som produceras och inte används för stunden går vidare ut på elnätet för försäljning.

Om polykristallina solceller

Polykristallina solceller

Polykristallina solceller är tillverkade av kisel och i dessa solceller så sitter kristallerna oorganiserat på skivan samtidigt som kiseln som används är mer oren, vilket ger panelen en blåaktig färg.

Polykristallina solceller, även kallat standardpaneler, var det vanligaste alternativet förr då man installerade solceller för privata fastigheter eftersom de helt enkelt var billigare.

Det är fortfarande många som väljer att installera polykristallina solceller då priset är cirka 15% lägre än priset för monokristallina solceller.

Polykristallina solpaneler kan vara ett bra val om du har en stor yta att installera din solcellsanläggning på, exempelvis vid en markinstallation.

Fördelar

  • Fördelarna med polykristallina solceller är att de är billigare att köpa än de monokristallina solcellerna.

Nackdelar

  • Polykristallina solceller har inte samma verkningsgrad som monokristallina solceller. Dessutom har de en sämre upptagningsförmåga då solen inte lyser starkt, är molnigt eller då det regnar.

Om monokristallina solceller

Monokristallina solceller

Monokristallina solceller, även kallat premiumpaneler, har alla kristaller i skivan arrangerade i samma riktning vilket bidrar till en högre verkningsgrad.

Man känner enkelt igen dessa solcellspaneler genom dess svarta färg och silverram.

Monokristallina solceller har en bättre upptagningsförmåga än polykristallina solceller vilket innebär att man får ut en högre effekt då det är molnigt eller regnar.

Denna typ av solpanel är att föredra om du ska installera solcellsanläggningen på en mindre yta, exempelvis på ett villatak, då panelerna har en högre effekt per kvadratmeter än vad polykristallina solpaneler har.

Fördelar

  • Man får ut en högre verkningsgrad med monokristallina solceller än vad man får med polykristallina solceller.
  • Monokristallina solceller klarar av att fånga upp solens bestrålning bättre då det är molnigt, regnar eller då solens strålar inte är så starka. Det ger överlag en bättre effekt än vad man får med polykristallina solceller.

Nackdelar

  • Kostnaden för att installera en solcellsanläggning med monokristallina solceller är högre än då man väljer polykristallina solceller.

Att investera i solceller

Priset för solceller har sjunkit drastiskt de senaste 8 åren, mycket på grund av slopade importskatter men också på att företagen köper in större volymer. Detta har bidragit till att många privatpersoner väljer att investera i en solcellsanläggning för att producera egen grön elektricitet för sin egen fastighet.

Det är vanligt att man installerar en solcellsanläggning som producerar åtminstone 50 procent av fastighetens energibehov.

Det gör att man ofta inom 10-14 år kan få tillbaka sina investerade pengar och därefter se fram emot en bra avkastning genom minskade elräkningar under ytterligare cirka 15 till 20 år.

Återbetalningstiden för solceller kan variera, men i samband med att du tar in offerter kommer även en lönsamhetskalkyl att presenteras där leverantören ger en prognos på din förväntade besparing.

Är det värt det?

Det finns fler skäl att installera solceller, utöver att det kan vara en mycket bra investering med en bra avkastning över tid.

Genom att installera en solcellsanläggning producerar man förnybar energi, eller så kallad grön el, vilket bidrar till att minska behovet av elektricitet som producerar med fossila bränslen.

Det gör att om man installerar en solcellsanläggning så kommer man också att medverka till att förbättra vår miljö och minska klimathotet.

När man producerar elektricitet med hjälp av solceller så kommer man mellan varven att få ett överskott av elektricitet, i det fallet kan man sälja solel tillbaka till sitt elbolag. Det gör att man även bidrar till att andra personer har möjlighet att också köpa grön el och därmed också bidra till en bättre miljö.

Sedan finns det också en del andra vinster som exempelvis att husets värde ökar, om man någon gång i framtiden planerar att sälja sin fastighet.

Slutsats & sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man enkelt summera jämförelsen mellan pollykristallina solceller och monokristallina solceller med att det är ekonomin och utrymmet som avgör vilka som lämpar sig bäst för ens egen solcellsanläggning.

Monokristallina solceller är dyrare men ger i gengäld en högre effekt. Den är också mindre känslig för moln, regn eller då solens strålar är mindre starka.

Det innebär att om man ska installera solceller på en begränsad yta är oftast monokristallina solceller det mest kostnadseffektiva valet.

Polykristallina solceller kan vara ett bra alternativ då man har extra utrymme att installera på eller om man ska göra en markinstallation.

Då kan man installera lite fler solcellspaneler till samma pris vilket gör att effektskillnaden mellan en solcellsanläggning med monokristallina solceller och polykristallina solceller blir mindre.

Om man är osäker på vilken typ av solceller som är bäst för sin solcellsanläggning kan man rådfråga en konsult hos en solcellsleverantör i samband med att man begär en offert.

Dela på sociala medier