Solceller på vintern: Så fungerar det

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solceller vinter

Solceller kräver sol för att kunna generera elektricitet. Under vintern så är det inte lika många soltimmar som under sommaren men det betyder inte att solcellerna inte fungerar på vintern. Solceller producerar elektricitet även om det är molnigt så länge solen är uppe och det är ljust ute. Under vintern så är solbestrålningen fortfarande stark i Sverige och när de reflekteras mot snön så bidrar det också till att solcellerna kan producera elektricitet även under vintern.

Dock så kommer produktionen av elektricitet aldrig vara lika hög som under sommaren men ändå ge tillräcklig effekt för att vara lönsam även under vintertid.

Bäst effekt får du om du installerar solceller i södra, sydöstra eller mellersta Sverige där antalet soltimmar ligger över genomsnittet, även under vintern.

Men du kan också installera solceller i norra Sverige och erhålla en bra produktion under sommaren och en hyfsad produktion under vintern. Faktum är att desto kallare det är desto bättre effekt får du ut av dina solceller då dessa producerar med elektricitet om de är nedkylda.

Om du investerar i solceller så kan du under sommaren sälja det överskott av elektricitet som du inte använder själv. Sedan kan du köpa tillbaka ungefär motsvarande mängd elektricitet under vintern, då den elektricitet som solceller producerar under vintern inte kommer att räcka till för fastighetens energibehov.

Om du planerar att installera solceller så kan du kostnadsfritt erhålla tre offerter från certifierade solcellsföretag på din ort genom att beställa dessa hos SolcellsOfferter. Då kan du i lugn och ro jämföra priser och även se vilka lösningar som företagen erbjuder dig innan du bestämmer dig för den mest prisvärda och bästa lösningen för din solcellsanläggning.

Underhåll av solceller på vintern

Solceller på vintern

För att solceller ska vara effektiva och producera rikligt med elektricitet så är det viktigt att solcellerna inte hamnar i skugga från omgivningen. Under hösten så behöver du borsta bort löven från solcellerna så att de kan arbeta med högsta effekt.

Likadant gäller under vintern då du behöver borsta bort snö från solcellerna så att de kan ta emot maximal bestrålning från solen.

Solceller kräver inte speciellt mycket underhåll utan sköter i praktiken sig själva. Det enda man behöver tänka på är att solpanelerna inte blir skymda av löv eller snö, då det drar ned effekt på solcellerna.

Även om det regnar eller är molnigt så klarar solcellerna av att producera elektricitet, så länge det är ljust ute. Därför så är du inte alltid beroende av att solen lyser direkt på solcellerna.
Att investera i solceller

En del tror att Sverige inte har rätt förhållanden för solceller, bland annat för att Sverige har en lång och mörk vinter. Men det är inte sant. Sverige har en mycket bra solbestrålning och dessutom många soltimmar varje år, även under vintern, vilket gör att Sverige har mycket gynnsamma förhållanden då det kommer till solceller.

Solbestrålningen är varje år lika stark som i Tyskland, där 8 procent av all elektricitet kommer från solceller. Det innebär att även Sverige kan producera mycket av den elektricitet som vi använder med hjälp av solceller och därmed bidra till en bättre miljö.

En investering i solceller kan vara mycket lönsam över tid då den ger dig en bra avkastning i minst 25-30 år framåt. Redan efter 10 år så är din investering återbetald vilket betyder att du i minst 15 år ytterligare kan se fram emot en bra avkastning genom minskade elkostnader.

Beroende på hur stor solcellsanläggning du installerar så kan du producera egen elektricitet som motsvarar minst 50 procent av din fastighets elförbrukning, eller mer. Det innebär att du kan halvera dina energikostnader, vilket blir mycket pengar under ett år.

Att tänka på när du ska investera i solceller

När du har beslutat dig för att installera solceller för din fastighet så finner du några punkter nedan över vad du ska tänka på för att få dina solceller installerade så smidigt som möjligt.

Begär in offerter för dina solceller
Du bör alltid börja med att begära in offerter från solcellsföretag så att du kan jämföra priser och de lösningar som de erbjuder dig. Det gör det möjligt för dig att kunna lägga upp både en kostnadskalkyl och en lönsamhetskalkyl. Du kan begära in tre kostnadsfria offerter från solcellsföretag på din ort genom SolcellsOfferter.

Byggnadslov

Ta reda på reglerna kring bygglov innan du påbörjar din solcellsinstallation. Vi rekommenderar att du kontaktar boverket för att se att ifall din planerade installation är bygglovsbefriad eller inte, så att du är på den säkra sidan.

Se över möjligheterna för Grönt avdrag

När du köper solceller inklusive installation har du rätt att göra ett grönt avdrag på 15 % utav totalkostnaden på din investering. Det finns vissa kriterier som måste vara uppfyllda för att få ta del av det gröna avdraget, vilket du kan läsa mer om på Skatteverkets hemsida.

Anmälan till elbolaget

Du behöver göra en föranmälan till ditt elbolag att du ska installera solceller. När installationen är klar så behöver du göra en efteranmälan så att elbolaget kan komma ut och installera en ny elmätare till din fastighet.

Installera solcellerna

När allt förarbete är klart och du har bestämt dig för en offert så kan solcellsinstallationen påbörjas. Installationen tar normalt endast några dagar men det kan dröja ett tag innan install1ationen påbörjas eftersom det är många som investerar i solceller idag. Var därför ute i god tid.

Efter att dina solceller är installerade och elbolaget har installerat en ny elmätare så kan du direkt börja producera din egen, gröna elektricitet för din fastighet.

Dela på sociala medier