Tesla Powerwall: Hur fungerar Teslas solcellsbatteri?

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024

Tesla har i många år varit framstående när det kommer till produkter och tjänster som främjar miljön. I denna artikel djupdyker vi i en av deras smarta produkter för solenergilagring, Tesla Powerwall.

Vad är Tesla Powerwall?

Tesla Powerwall är ett solcellsbatteri som låter dig lagra överskott av solel. Batteriet kopplas samman med solpaneler för att lagra solenergi. När solen skiner överproduceras el, och istället för att skickas till elnätet lagrar Powerwall överskottet för användning när solen inte är tillgänglig.

Användare kan övervaka och styra systemet via en mobilapp för optimal användning av den lagrade energin. Detta ger användarna möjlighet att minska beroendet av det traditionella elnätet och dra nytta av förnybar energi när det passar dem bäst.

Hur fungerar Tesla Powerwall?

Tesla Powerwall fungerar som en avancerad energilagringslösning för hushåll. Dess funktion kan liknas vid en stor powerbank för ditt hem. I grund och botten är Powerwall ett kompakt skåp som rymmer avancerad litiumjon-batteriteknologi, vilken är densamma som används i Teslas elbilar.

När solpanelerna genererar överskott av solenergi och din hushållsförbrukning är lägre än den producerade elen, tar Powerwall över. Istället för att skicka överskottet till elnätet lagrar Powerwall energin i sina batterier för senare användning. Detta gör att du kan dra nytta av solelen även när solen inte skiner, som på natten eller under molniga dagar.

Batterierna är i sin tur konstruerade med inbyggda säkerhetsmekanismer för att undvika överladdning och för att hålla en jämn temperatur, vilket förlänger deras livslängd.

För att ge användarna kontroll över sitt energiflöde kan de övervaka och styra Powerwall-systemet via en användarvänlig mobilapp. Detta gör det möjligt att optimera användningen av lagrad energi och anpassa systemet efter individuella behov.

Finns Tesla Powerwall i Sverige?

Tesla Powerwall är för närvarande inte tillgänglig i Sverige. Det går däremot att hålla sig uppdaterad om dess tillgänglighet genom att besöka Teslas officiella webbplats. På webbplatsen kan du anmäla dig för notifikationer som meddelar dig när produkten blir tillgänglig på den svenska marknaden.

Vad kostar Tesla Powerwall?

Kostnaden för en Powerwall i USA börjar från 14 200 dollar, men priset per enhet minskar dock vid köp av flera batterier. För tre enheter är kostnaden 30 200 dollar. De flesta hushåll behöver dock vanligtvis endast ett eller två batterier för att tillgodose sina grundläggande behov av energilagring.

När Tesla Powerwall väl kommer till Sverige tror experter att priset kommer att sjunka något. Tillsammans med det svenska bidraget för grön teknik på 50 % av totalkostnaden kan det till och med bli en lönsam investering.

I listan nedan hittar du en fullständig redovisning av kostnaden för Tesla Powerwall uppdelat i mängden enheter. Priset är i dollar och exemplet kommer från USA eftersom Tesla Powerwall ännu inte är lanserad i Sverige.

Pris för Tesla Powerwall

  • 1 Powerwall ger ett enhetspris på $14,200 och ett totalpris på $14,200
  • 2 Powerwalls ger ett enhetspris på $11,100 och ett totalpris på $22,200
  • 3 Powerwalls ger ett enhetspris på $10,067 och ett totalpris på $30,200
  • 4 Powerwalls ger ett enhetspris på $9,550 och ett totalpris på $38,200
  • 5 Powerwalls ger ett enhetspris på $9,340 och ett totalpris på $46,700

Vilka solcellsbatterier säljer Tesla?

Tesla erbjuder inte bara Powerwall som batterilagringslösning. De har också två andra solcellsbatterier som finns till försäljning för kunder runt om i världen. De tre olika varianterna av solcellsbatterier Tesla erbjuder är Tesla Powerwall, Tesla Powerpack och Tesla Megapack.

Vi berättar mer om vardera batterilösning nedan.

Tesla Powerwall 3

Till privatpersoner finns Tesla Powerwall tillgänglig för solenergilagring på hemmaplan, alltså i USA. Denna produkt finns ännu inte tillgänglig för svenska konsumenter men den förväntas lanseras i Sverige i framtiden. Tesla Powerwall kostar omkring 105 000 kr i USA, i Sverige kan priset dock komma att skilja sig.

När lanseringen av Tesla Powerwall väl sker i Sverige måste man dock ta hänsyn till de svenska skatteregler och avgifter vi har i Sverige. I Sverige finns också skattereduktionen för grön teknik att ta hänsyn till vilket kommer att påverka slutpriset.

Tesla Powerpack

Tesla Powerpack är en batterilösning från Tesla som idag går att beställa i Sverige. Denna kan idag beställas och användas av företag med större batterilagringsbehov. Ett Tesla Powerpack innehåller 16 batterikapslar som tillsammans ger en enorm lagringskapacitet på 232 kWh per enhet.

Med ett Tesla Powerpack kan användare också välja att skala upp systemet vid behov. Detta är en stor fördel för företag som förväntar sig behöva ett större batterilagringsbehov i framtiden

Tesla Megapack

Tesla Megapack är avsett för elproducenter med ett extremt högt behov av batterilagring. Tesla Megapack är enormt kraftfullt med en lagringskapacitet på hela 19,3 MWh och därmed enbart avsedd för storskaliga elproducenter. Solcellsbatteriet finns endast tillgängligt för svenska elproducenter.

Måste man ha solceller från Tesla för att Powerwall ska fungera?

Du behöver inte använda solceller från Tesla för att Powerwall ska fungera. Powerwall är kompatibel med de flesta typer av solceller. Det innebär att du kan integrera Powerwall med solceller från olika tillverkare och fortfarande dra nytta av dess förmåga att lagra överskott av solenergi.

Fördelar med Powerwall

Det finns flera fördelar med Teslas solbatterilösning Powerwall.

Fungerar vid strömavbrott

Tesla Powerwall kan agera som en backupkraftslösning för dina solceller vid strömavbrott, men för att det ska vara möjligt krävs integration med Tesla Backup Gateway. Tillägget Tesla Backup Getaway är en mjukvara som säkerställer att Powerwall aktiveras snabbt vid ett avbrott.

Idag är det Tesla Backup Gateway 2 som är den nyaste modellen. Den kostar omkring $1700 exklusive installation.

Bra garantivillkor finns

Teslas garantivillkor för Powerwall är riktigt bra, och detsamma gäller för deras soltakslösning Solar Roof. I garantin för Powerwall ingår:

  • 10 års garantitid
  • Obegränsat antal laddningscykler
  • 70 % kapacitetsgaranti vid garantiperiodens slut

En 10-årig garanti är branschstandarden för solcellsbatterier, men att erbjuda obegränsat antal laddningscykler är något få andra leverantörer kan matcha. Powerwalls garanti inkluderar också en imponerande 70 % kapacitetsgaranti vid garantiperiodens slut. Eftersom batterier tenderar att förlora kapacitet över tid är denna garanti ett betydande försäkringsskydd.

Du kan använda mer av den solel du producerar

Tesla Powerwall ger dig möjlighet att tjäna mer pengar på din solenergiproduktion. Genom att istället lagra det överskott av solel du producerar kan du undvika att sälja tillbaka den till elnätet till ett lägre pris än vad du betalar för köpt el från det allmänna elnätet.

Det är generellt alltid en mer lönsam lösning eftersom du nästan alltid får sämre säljpris än köppris för solel.

Användarvänlig app finns

Till Tesla Powerwall medföljer en smart app som användare både kan bevaka och styra elsystemet med. I appen kan användare bland annat se hur mycket el som genereras, hur mycket el som förbrukas men också göra specifika inställningar. Bland annat är det möjligt att styra hur mycket av den genererade elen som ska gå till batteriet.

Nackdelar med Powerwall

Det finns även ett par nackdelar med Teslas Powerwall.

För dyrt för att vara värt det

Tesla Powerwall är dyr och för användare är det en betydande initial investering, detta även med statliga avdrag i beaktande. Trots de potentiella fördelarna med energilagring och minskat beroende av det allmänna elnätet är investeringskostnaden ofta inte värt det.

Det finns andra solcellsbatterier som är billigare

Teslas Powerwall är dyr och ofta inte en värd investering för de allra flesta, speciellt inte när det finns andra alternativ som är billigare. Svenska Ferroamps är ett exempel på ett företag som erbjuder solcellsbatterier till ett billigare pris.

Det krävs ofta mer än ett batteri

Kostnaden för ett av Teslas Powerwall-batterier är hög och dessutom krävs det ofta mer än ett solcellsbatteri för att bli helt självförsörjande på el. Med ett batteri behöver många konsumenter fortfarande köpa el från det allmänna elnätet, speciellt under perioder med mindre ljus och sol.

Vanliga frågor

Nedan finner du svar på de frågor som oftast dyker upp kring Tesla Powerwall.

Kan jag styra Tesla Powerwall med en app?

Ja, vid köp av en Tesla Powerwall medföljer, utan extra kostnad, en app där användare kan hantera batteriet och dess funktioner. Bland annat är det möjligt att se hur mycket el som genereras, se data för förbrukning och ställa in hur mycket genererad el som ska gå till batteriet.

Vad använder man en Tesla Powerwall till?

Det vanligaste användningsområdet är att lagra energi från solpaneler. När lagrad solel finns fungerar Tesla Powerwall även som ett nödbatteri för ditt hushåll så länge du har en aktiv Tesla Backup Gateway.

Hur mycket energi kan Tesla Powerwall lagra?

Tesla Powerwall 3, som är den nyaste versionen av Tesla Powerwall, klarar av att lagra 11,5 kW. Generellt räcker ett fulladdat Tesla Powerwall 3-batteri för att försörja en medelstor villa med ström under cirka ett dygn.

Tesla Powerwall-batterier kan också seriekopplas för att kunna försörja ditt hem med el under längre perioder.

Kan Tesla Powerwall användas för att helt gå off-grid?

Ja, du kan använda Tesla Powerwall-batterier för att använda dina solceller off grid. Generellt krävs minst tre seriekopplade Tesla Powerwall-batterier för att du ska kunna ha ditt hus med solceller off-grid.

Har du färre batterier än så är det oftast för osäkert att gå off grid med Tesla Powerwall-batterier.

Hur lång är livslängden på en Tesla Powerwall?

Vanligtvis håller Tesla Powerwall-batterier minst 20 år, förmodligen 25 år eller mer ifall du inte cyklar batteriet allt för aggressivt.

Kan Tesla Powerwall integreras med dina befintliga solceller?

Ja, Tesla Powerwall fungerar tillsammans med många typer av solceller och växelriktare. Men det är samtidigt en bra idé att säkerställa att Tesla Powerwall-batterierna fungerar med den hårdvara du har när Powerwall väl kommer till Sverige.

Är Tesla Powerwall enkel att installera?

Ett Tesla Powerwall-batteri är enkelt att installera för en certifierad elektriker, men du får inte installera ett Tesla Powerwall-batteri själv.

Hur underhåller man Tesla Powerwall?

Underhållskravet för Tesla Powerwall-batterier är minimalt. Du ska ha batteriet uppkopplat mot internet så det kan ta emot uppdateringar från Tesla. Du ska även hålla enheten ren och fri från damm.

Att damma dina Tesla Powerwall-batterier gör du bäst med en torr eller noggrant urvriden mikrofibertrasa. Använd mild tvål eller bara vatten vid rengöringen, och inga starka rengöringsmedel.

Hur miljövänlig är Tesla Powerwall?

Tesla Powerwall är miljövänlig då den hjälper dig lagra den solel du tillverkar, vilket betyder att du slipper köpa in el som kommer från fossila bränslen som kol och olja.

Skribent:
Dela på sociala medier