Kan man ha solceller istället för takpannor?

Nej, solceller kan aldrig ersätta takets ytskikt utan solceller ska placeras ovanpå takets ytskikt, som kan bestå av takpannor eller plåt. Om fastigheten idag saknar eller behöver byta ut takpannorna så ska detta göras innan du monterar solpanelerna. Därefter så kan solpanelerna monteras på taket.

Idag så finns det dock alternativ till solpaneler och det är takpannor eller plåt med integrerade solceller. Då får taket ett vanligt utseende som inte skiljer sig speciellt mycket från ett vanligt tak men varje takpanna innehåller en solcell som fångar upp solens bestrålning och omvandlar detta till elektricitet.

Takpannor med integrerade solceller kallas vanligtvis för solcellstak och finns idag att hitta i en mängd olika utföranden och färger, vilket gör att du kan lägga ett tak som inte nämnvärt skiljer sig från omgivningens tak men som producerar elektricitet.

Om du behöver byta ut takpannorna på taket och även planerar att installera en solcellsanläggning så kan det blir billigare om du väljer att investera i ett solcellstak. Då får du dels ett nytt tak som skyddar mot väder och vind men också solceller som är integrerade i takpannorna och som producerar elektricitet för din fastighet. Dessutom så får du en snyggare design på taket som smälter in bland de övriga husen i området.