Vad är skillnaden på vanliga solceller & solcellstak?

Vanliga solceller består av en solpanel som har måtten 1 m x 1,6 m och som man placerar utanpåliggande på taket. Ett solcellstak består av takpannor eller en plåt där solcellerna har integrerats i takpannan eller plåten, oftast med samma färg. Detta gör att det är svårare att se att det finns solceller på taket samtidigt som huset får en snyggare takdesign.

Vanliga solceller bildar ofta en ruta på taket där man har installerat och seriekopplat kanske en 30 stycken solpaneler. Självklart så ser man direkt att det finns en solcellsanläggning installerad på taket och i vissa fall så kanske det inte är så snyggt om solpanelerna inte smälter in i takets övriga design.

Dock så brukar en vanlig solcellsanläggning med solpaneler vara det bästa alternativet om du vill få ut maximal effekt av din solcellsanläggning och samtidigt ha få detaljer som kan gå sönder.

Ett solcellstak installeras vanligast på nya hus som byggs eller på hus där man samtidigt som man ska installera en solcellsanläggning också behöver lägga om taket. Det finns idag ett flertal olika varianter av solcellstak och de vanligaste är tillverkade som tegelpannor eller plåt där solceller finns monterade inne i takpannan eller plåten. Ett solcellstak fungerar därför dels som takbeklädnad men också som en solcellsanläggning.

Ett solcellstak smälter lättare in och det är svårt att se att det finns solceller installerade på taket, vilket gör ett solcellstak lämpligt om man vill ha en snygg design på taket. Dock så är solcellerna mycket mindre än vad de är i en solpanel vilket gör att det blir många kopplingar mellan solcellerna. Dessutom så har ett solceller i ett solcellstak vanligtvis lite sämre effekt än vanliga solpaneler.