Röda solceller: Är det värt att skaffa?

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024

Det finns en mängd olika solpaneler att som konsument välja mellan idag. Ett av dessa alternativ är röda solceller. I denna artikel kommer vi prata mer om just röda solceller.

Vad är röda solceller?

Röda solceller fungerar ungefär som svarta och svartblåa solceller. På samma sätt som de svarta solcellerna fångar de solljuset för att omvandla det till solel, som du sedan kan använda i ditt hem.

Skillnaden är att röda solceller har en kortare livslängd, är något dyrare och har en lägre verkningsgrad än vanliga solceller. De röda solcellernas försämrade prestanda beror på närvaron av ett rött färglager som täcker cellerna, vilket resulterar i den lägre verkningsgraden.

Den röda färgen har även naturligt en sämre förmåga att absorbera ljus, vilket också ska betraktas som en nackdel.

Varför installerar man röda solceller?

Anledningen till att en del väljer att installera röda solceller har ofta med bygglov och utseende att göra.

Exempelvis kan det vara svårt att få bygglov för att installera svarta solceller på ett hus med ett rött tak, framförallt om det är K-märkt. Röda solceller smälter då in bättre än svarta.

Hur mycket kostar röda solceller?

En röd solcellspanel kostar oftast omkring 4 000 och 5 000 kr. Det är ungefär dubbelt så mycket som en svart solcellspanel som i regel kostar 2 000 kr. Det exakta priset för röda solceller beror bland annat på hur många solceller du behöver och vilken installatör du väljer.

Att det kostar mer att installera röda solceller än svarta har också med utbud och efterfrågan att göra. Få installatörer erbjuder röda solceller och de få som faktiskt gör det tar ofta högre priser.

Kan jag skaffa röda solceller i Sverige?

Ja, du kan skaffa röda solceller i Sverige. Det är dock svårt att hitta en leverantör som erbjuder det eftersom efterfrågan inte är särskilt hög på den svenska marknaden.

Men för dig som är dedikerad att söka finns det möjligheter att finna en firma som erbjuder röda solceller.

För att förtydliga är det generellt bäst att välja svarta eller svartblåa solceller. De är generellt sedda som de snyggaste solcellerna i vilket fall.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om röda solceller.

Kan jag importera röda solceller?

Du kan importera röda solceller men det kan däremot vara svårt att hitta en installatör villig att ta sig an uppdraget. Detta eftersom de flesta installatörer endast erbjuder helhetslösningar där allt ifrån material till installation ingår.

Att importera solceller från Tyskland eller Kina är alltså nästan alltid en dålig idé, i synnerhet så om solcellerna inte är svarta eller svartblåa.

Ska jag skaffa röda solceller?

Om du inte måste välja röda solceller för att få bygglov är det rekommenderat att du istället väljer de vanliga svarta eller blå-svarta solcellerna. Dels för att de är bättre men också för att de är billigare och har högre verkningsgrad.

Är röda solceller lika bra som traditionella solceller?

Nej, röda solceller är sämre än traditionella solceller, alltså monokristallina och polykristallina solceller. Röda solceller är dyrare, mer effektsvaga och har ett lägre ljusinsläpp än vanliga solceller.

Vilka fördelar finns med röda solceller?

Den enda fördel som finns med röda solceller är att de är röda, men det är ibland den bästa fördelen man kan få. Det finns nämligen byggnader som kräver solceller i samma färg som taket för att man ska få godkänt på sin bygglovsansökan, och då är det tur att röda solceller finns.

Hur påverkar färgen på solcellerna deras prestanda?

Färgen som de röda solcellerna har bidrar till lägre ljusinsläpp och lägre verkningsgrad. Det är två stora nackdelar med just dessa solceller.

Skribent:
Dela på sociala medier