Snygga solceller: Exempel och olika färger

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024

Det finns många fördelar med att installera solceller, men en del anser att de inte är särskilt estetiskt tilltalande. En vanlig fråga är om det finns solpaneler som är mer attraktiva och stilfulla. I denna artikel besvarar vi just den frågan.

Finns det snygga solceller?

Enligt de flesta finns det snygga solceller som passar både hus och hustak. På dagens breda marknad finns en omfattande variation av solpaneler att välja mellan, vilket gör det möjligt att hitta solceller som tilltalar olika smaker. Bedömningen av deras visuella attraktion är dock individuell.

Med det sagt är det viktigt att vara medveten om att det finns många varierande alternativ för solceller och att dessa nu även presenteras i olika färgval.

Till exempel kan du nu välja bland färgerna:

  • Svart
  • Vit
  • Grön
  • Mörkgrå
  • Silvermetallic
  • Svartblå
  • Tegelröd
  • Faluröd
  • Koppar

De olika färgalternativen ger dig möjlighet att anpassa din solcellsinstallation efter takets utseende. Målet är för de allra flesta att minimera påverkan på takets karaktär och utseende så mycket som möjligt.

Trots detta är den svarta färgen fortfarande det mest populära alternativet. Många anser att det ger en stilren och neutral estetik, vilket gör det till det vanligaste valet även om taket i sig har en annan färg.

OBS: Tänk på detta. Solceller med andra färger än svart och blåsvart har en lägre verkningsgrad, ett högre pris och en kortare livslängd. Så även om du tycker att annorlunda färgade solceller, såsom röda solceller, är snyggt är det bäst att välja svarta eller blåsvarta solceller till din solcellsinstallation.

Vilka solceller är snyggast?

Generellt anses svarta monokristallina solceller vara det snyggaste alternativet, men det beror på din preferens och ditt taks förutsättningar.

Svarta monokristallina solceller är det populäraste alternativet, även om en del också väljer de blåsvarta polykristallina solcellerna.

De allra flesta väljer en neutral ton på sina solceller. De få som ändå väljer en annan färg på sina solceller gör generellt endast detta om deras tak har en annan färg.

Exempelvis väljer ett fåtal som har rött tak röda solceller. Men inte nödvändigtvis för att det är snyggast, utan för att de oftast inte har något annat val på grund av att bygglovet hänger på att byggnadens utseende inte förändras.

Exempel på snygga solcellsinstallationer

För att du ska få en bild av hur olika färgval på solceller kan se ut i verkligheten ger vi dig nedan ett par exempel på snygga solcellsinstallationer.

Vita solceller

De vita solcellerna är ett populärt val för de som uppskattar en solcellsinstallation som smälter in i takets och husets färg så mycket som möjligt.

De vita solcellerna är också ett alternativ för de som har svårt att få bygglov för de traditionella svarta solcellspanelerna. De vita solcellerna är snygga men dessvärre mindre effektiva än de helsvarta.

Svarta solceller

Svarta solceller är det absolut mest populära alternativet, både i Sverige och internationellt. De svarta solcellerna har högst verkningsgrad, är mest prisvärda och enligt många dessutom det mest stilrena alternativet. Därav dess höga popularitet.

Svartblå solceller

De svartblå solcellerna är också ett färgval som kommit att synas allt mer. Det är dock fortfarande ett mindre populärt val än de helsvarta. Detta av flera anledningar, däribland att många anser de mindre estetiskt tilltalande än de helsvarta.

Svartblå solceller, alltså polykristallina solceller har också en lägre verkningsgrad än kolsvarta, alltså monokristallina solceller.

Röda solceller

Röda solceller används främst av de som har ett tak i samma nyans och som önskar solpaneler som har så lite påverkan på takets utseende som möjligt. De röda solcellerna är dock både dyrare och mindre effektiva än svarta och svartblåa solceller.

De har dessutom kortare hållbarhet vilket även det är en anledning till att få väljer den röda modellen av solceller.

Grå solceller

Grå solceller används oftast av dem som har tak i liknande nyans och vill att solcellerna harmonierar med takets utseende utan att sticka ut för mycket. Denna färgval bidrar till en diskret integration av solcellspanelerna.

Likt de röda solcellerna är dock även de grå mindre effektiva, dyrare och har kortare hållbarhet än de traditionella svarta solcellerna.

Vanliga frågor

Vad är snygga solceller?

Snygga solceller är solceller som ser särskilt stilrena och diskreta ut. Exempel på snygga solceller är svarta solceller, röda solceller, vita solceller och takintegrerade solceller.

Är snygga solceller dyrare än vanliga solceller?

Om du syftar på färgade solceller eller diskreta tunnfilmssolceller när du säger snygga solceller kostar de ofta lite mer än vanliga solceller. 

Är det ett måste att installera snygga solceller?

Ja, ibland är det ett måste att installera snygga solceller. Exempel på det är ifall röda solceller krävs för att du ska få bygglov dina solceller.

Var kan jag skaffa snygga solceller?

Snygga solceller kan du skaffa genom att jämföra solceller hos oss, och efter det påpeka att du vill ha solceller som ser ut på ett visst sätt. 

Skribent:
Dela på sociala medier