Solcellsinstallatörer: Jämför leverantörer av solceller

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024
solcellsinstallatörer

Idag är det mycket populärt att installera solceller för sin fastighet och på så sätt själv producera en stor del av den el som fastigheten använder på grön väg. 

Men hur gör man för att hitta bra solcellsinstallatörer? I denna artikel får du tips på hur du ska göra.

På SolcellsOfferter kan du begära tre kostnadsfria offerter från certifierade solcellsinstallatörer på din ort, vilket gör det enkelt att jämföra priser och kvalitét på olika anläggningar.

Att tänka på då du ska anlita en solcellsinstallatör

solcellsinstallatörer på tak

Att installera solceller är en stor investering och därför så bör du alltid planera ordentligt så att den dels ger dig mest effekt men också bäst avkastning på ditt kapital.

Nedan följer några saker att tänka på då du ska anlita en solcellsinstallatör för att utföra en solcellsinstallation.

Beställ flera offerter

Det är bra att alltid börja med att beställa in offerter från olika solcellsföretag på din ort så att du får en bra översikt över vilka lösningar som passar för din fastighet men också vilka kostnader som föreligger.

Genom att tidigt komma i kontakt med en solcellsinstallatör så kan man också få råd men även vägledning i samband med att man ska installera sina solceller.

Enklast så beställer du in tre offerter från certifierade solcellsinstallatörer på din ort via oss. Offerterna är helt kostnadsfria samtidigt som du sedan har möjlighet att få kostnadsfri rådgivning från de företag som lämnar offerter.

Kom ihåg det gröna avdraget

Eftersom att solcellsbidraget sedan Juli 2020 inte längre går att söka kan du istället nyttja det nya gröna avdraget när du köper en komplett solcellsanläggning inklusive montering.

Avdraget ger dig 15% avdrag på totalkostnaderna. Avdraget får du direkt på fakturan från din leverantör.

Gör en anmälan till ditt elbolag

När du ska installera en solcellsanläggning så behöver du göra en föranmälan till ditt elbolag så att de kan förbereda en installation av en ny elmätare för din fastighet.

När dina solceller senare är på plats så behöver du också göra en efteranmälan så att elbolaget kan komma ut och byta ut elmätaren, så att du kan börja sälja det överskott av elektricitet som du producerar.

Bygglov

Normalt så krävs det inte längre något byggnadslov för solceller. Men om din fastighet ligger i ett skyddat bostadsområde där utseende på fasad och tak inte får skilja sig från andra fastigheter i området så kan det krävas byggnadslov.

Det kan därför vara bra att så snart som möjligt kontrollera om du behöver byggnadslov för din solcellsanläggning.

Vilken solcellsinstallatör ska man välja?

Under senare år har det dykt upp allt fler solcellsinstallatörer i Sverige, mycket med tanke på hur populärt det har blivit att köpa solceller.

Om man går in på Svensk Solenergi hemsida, som är solcellsföretagens medlemsorganisation, kan man se att det finns cirka 250 stycken medlemmar registrerade.

Eftersom att det finns många installatörer att välja mellan är det viktigt att du går på din magkänsla, men också försäkrar dig om att företaget du anlitar för att installera dina solceller har behörighet att arbeta med elinstallationer.

Med hjälp utav Elsäkerhetsverkets tjänst Kolla Elföretaget kan du snabbt söka på företagsnamnet och se ifall företaget har behörighet eller inte.

Vanliga frågor

Hur vet jag att solcellsinstallatören installerar solceller där jag bor?

När du beställer solcellsofferter av oss får du bara offerter av de solcellsföretag som installerar solceller där du bor. På så sätt kan du vara säker på att du får offerter från solcellsföretag som antar sig arbetet om du vill anlita dem.

Hur snabbt installerar en solcellsinstallatör mina solceller?

En solcellsinstallatör installerar och monterar dina solceller på i genomsnitt 2–3 dagar. Den exakta installationstiden beror främst på hur mycket solcellsföretaget har att göra, men det är ovanligt att en solcellsinstallation tar mer än 5 arbetsdagar.

Måste jag anlita en solcellsinstallatör för min solcellsinstallation?

Ja, det är bara solcellsinstallatörer med rätt behörighet inom elarbete som får installera solceller. Att installera solceller själv är alltså inget du får göra.

Skribent:
Dela på sociala medier