Solcellsinstallatörer: Jämför leverantörer av solceller

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solcellsinstallatörer

Idag är det mycket populärt att installera solceller för sin fastighet och på så sätt själv producera en stor del av den el som fastigheten använder på grön väg. Utöver att man bidrar till en bättre miljö så är en investering i solceller en lönsam affär som på sikt innebär att man sparar in betydande belopp för sin elkonsumtion.

Vi på Solcellsofferter bidrar med information kring solceller som hjälpt tusentals privatpersoner att fatta beslut i frågan om de ska investera i solceller.

Hos oss finner du information om solceller som exempelvis hur du går tillväga för att planera din solcellsinstallation, priser, guider och mycket annat som gör att du får ett bra underlag för din investering i solceller.

Utöver att vi erbjuder dig massor av relevant information så kan du också begära tre kostnadsfria offerter från certifierade solcellsinstallatörer på din ort. Det gör det möjligt för dig att kunna jämföra både priser men också olika lösningar för din investering i solceller.

Idag är det tusentals privatpersoner som har valt en lösning för sina solceller genom att ta del av vår information om solceller och samtidigt har begärt in offerter genom oss på SolcellsOfferter. Vi hoppas att vi fortsättningsvis kommer att kunna erbjuda dig de bästa lösningarna för din solcellsanläggning så att den ger dig den bästa möjliga avkastningen på din investering.

Varför har solceller blivit så populärt?

Solceller på taket

Idag är det många privatpersoner som har valt att installera solceller för att själv producera sin egen gröna el och därmed minska också minska sina energikostnader. Solceller har funnits ända sedan 1960-talet med det är först under de senaste åren som solceller blivit populära bland privatpersoner vilket till stor del beror på att priserna har minskat rejält.

Idag så är det en bra investering att köpa solceller då avkastningen över tid är mycket lönsam.

Dessutom är det en relativt enkel process att köpa och installera sina solceller vilket betyder att det går fort att få sina solceller på plats.

Med hjälp av grönt avdrag så kan man få ned sin investeringskostnad och därmed få en snabbare återbetalningstid på sin investering och i och med det än snabbare börja tjäna in pengar på sina minskade elkostnader.

Privatpersoner har också uppmärksammat att de verkligen kan bidra till ett minskat klimathot genom att producera miljövänlig elektricitet. Desto fler som investerar i solceller desto fler bidrar till en bättre miljö. Det har också blivit viktigt för många att äga en elbil, producera sin egen el och på andra sätt bidra till ett minskat klimathot för sina barns skull.

Så här fungerar solceller

Solceller består av en panel med en framsida med genomskinligt glas och en baksida. När solen belyser solpanelens framsida så bildas en elektronisk spänning mellan de båda sidorna.

Denna elektroniska spänning tas upp av en metallkabel som sedan för strömmen vidare till en växelriktare, som omvandlar likströmmen till växelström som sedan direkt kan användas av fastigheten.

En solpanel har vanligtvis måtten 1 m x 1,6 m vilket innebär att man använder sig av flera solpaneler i en solcellsanläggning som seriekopplas. Desto större takyta man har som vetter mot söder desto större solcellsanläggning kan man installera.

När man planerar att installera en solcellsanläggning för sin villa, sitt torp eller för någon annan fastighet så behöver man dels kontrollera att man har en takyta som inte ligger i skugga. Taket behöver också ha en lutning som ligger på mellan 20-60 procent så att solcellerna kan fånga upp den maximala effekten av solens bestrålning.

Normalt så kan en solpanel fånga upp 15-20 procent av solens bestrålning vilket i Sverige innebär att en kvadratmeter solceller kan producera cirka 150-200 watt per timme.

När man planerar sin solcellsanläggning så kan man få hjälp av oss här på SolcellsOfferter. Dels så kan vi bidra med bra information kring din investering men också erbjuda dig tre kostnadsfria offerter från solcellsinstallatörer på din ort.

Vad kostar det att investera i en solcellsanläggning?

Att installera en solcellsanläggning behöver inte bli så kostsam. Nu på senare tid så har strafftullarna tagits bort i samband med import av solceller. Detta tillsammans med att många privatpersoner väljer att köpa solceller har gjort att inköpsbolagen har kunnat köpa stora volymer och därmed kunnat pressa priserna ytterligare.

Om du har en normalstor villa så är det lämpligt att investera i en solcellsanläggning som ger totalt 5-10 kW. En solcellsanläggning på 5 kW kostar cirka 80 000 upp till 100 000 kronor, beroende på vilken modell som du väljer.

För en solcellsanläggning på 10 kW så ligger priset mellan 140 000 kronor upp till 170 000 kronor. Detta är ett totalpris och inkluderar även installation och material.

Om du också är i behov av ett nytt tak så finns det flera prisvärda alternativ att välja mellan. Då kan du välja att installera ett tak med integrerade solceller. Det finns möjlighet att välja takpannor, plåt eller andra takmaterial med inbyggda solceller.

Det innebär dels att priset för din takomläggning och din solcellsanläggning blir mindre än om du skulle investera i både en takomläggning och därefter en solcellsanläggning.

Det betyder också att utbudet blir mycket större att välja mellan samtidigt som du slipper solpaneler installerade på taket utan istället så får du ett tak som ser ut som vilket tak som helst, i alla fall på håll. Att välja ett tak med integrerade solceller är mycket populärt i samband med att man bygger nytt.

Avkastning på sin solcellsinvestering

När du investerar i en solcellsanläggning så investerar du inte bara i en grönare miljö utan även det är också en bra investering för din privatekonomi.

Normalt är att man får sina investerade pengar tillbaka inom 10-14 år och därefter så kan man ta del av en årlig avkastning varje år i form av minskade kostnader för sin energiförbrukning under ytterligare närmare 20 år.

Om har en mellanstor villa som har en årlig elförbrukning på 15 000 kWh så blir den totala kostnaden för energiförbrukningen cirka 15 000 kronor, om priset ligger på 1 krona per kWh. Med en solcellsanläggning på 10 kW så producerar du cirka 10 000 kWh grön el själv. Av den mängden el som du producerar själv så kommer du uppskattningsvis att själv förbruka cirka 5 000 kWh per år. Det gör att du kommer att kunna spara cirka 5 000 kronor varje år på dina elkostnader.

Den övriga elen som du producerar men som du inte själv förbrukar säljer du på elmarknaden. Du får då betalt för den el som du producerat och sålt samtidigt som du får en skattereducering som tillsammans näst intill motsvarar priset som du själv betalar för din el.

Det betyder att du varje år kommer att få 5 000 kronor tillbaka från ditt elbolag varje år och därmed så är din totala besparing för dina energikostnader 10 000 kronor, varje år i mellan 25-30 år. Det gör att du under en lång tid framöver kommer att kunna spara cirka 150 000 kronor genom att installera en solcellsanläggning.

Att tänka på då du ska anlita en solcellsinstallatör

En installation av solceller

Att installera en egen solcellsanläggning som producerar grön el är en stor investering och därför så bör du alltid planera din solcellsanläggning ordentligt så att den dels ger dig mest effekt men också bäst avkastning på ditt kapital. Nedan följer några saker att tänka på då du planerar att installera en egen solcellsanläggning.

Beställa flera offerter

Det är bra att alltid börja med att beställa in offerter från olika solcellsbolag på din ort så att du får en bra översikt över vilka lösningar som passar för din fastighet men också vilka kostnader som föreligger. Genom att tidigt komma i kontakt med en solcellsinstallatör så kan man också få råd men även vägledning i samband med att man ska installera sina solceller.

Enklast så beställer du in tre offerter från certifierade solcellsinstallatörer på din ort på denna sida. Offerterna är helt kostnadsfria samtidigt som du sedan har möjlighet att få kostnadsfri rådgivning från de företag som lämnar offerter.

Grönt avdrag

Eftersom att solcellsbidraget sedan Juli 2020 inte längre går att söka kan du istället från och med den 1 januari år 2021 nyttja det nya gröna avdraget när du köper en komplett solcellsanläggning inklusive montering. Avdraget ger dig 15% avdrag på totalkostnaderna. Avdraget får du direkt på fakturan från din leverantör.

Gör en anmälan till ditt elbolag

När du ska installera en solcellsanläggning så behöver du göra en föranmälan till ditt elbolag så att de kan förbereda en installation av en ny elmätare för din fastighet. När dina solceller senare är på plats så behöver du också göra en efteranmälan så att elbolaget kan komma ut och byta ut elmätaren, så att du kan börja sälja det överskott av elektricitet som du producerar.

Byggnadslov

Normalt så krävs det inte längre något byggnadslov för att installera solceller. Men om din fastighet ligger i ett skyddat bostadsområde där utseende på fasad och tak inte får skilja sig från andra fastigheter i området så kan det krävas byggnadslov. Det kan därför vara bra att så snart som möjligt kontrollera om du behöver byggnadslov för din solcellsanläggning.

Dela på sociala medier