Köpa billiga solceller från Kina: Är det värt det?

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024

Det är många som går i tankarna att beställa och köpa solceller från Kina, men är det verkligen en bra idé och är det billigare? Just detta svarar vi på i denna artikel. 

Är det värt det att köpa billiga solceller från Kina?

I regel är det inte någon bra idé att beställa solceller från Kina. Detta eftersom man från kinesiska leverantörer dels måste köpa stora volymer, i de flesta fall långt mycket mer än vad man behöver. Några garantier ingår sällan och dessutom är kvaliteten på kinesiska solpaneler generellt låg.

Viktigt att komma ihåg är också att du själv måste ansvara för att hitta en behörig installatör att utföra installationen av dina kinesiska solpaneler. Att hitta en installatör att ta sig an ett sådant uppdrag är också svårt. Uppstår det problem med dina nya solpaneler är det inte heller säkert att du har någon reklamationsrätt vilket bara det är en stor nackdel.

Så mycket sparar du genom att importera solceller från Kina

Det finns en viss prisskillnad mellan att beställa ett solcellspaket där allt från material till installation ingår från en svensk leverantör mot att importera solceller från Kina. Priset för kinesiska solceller är ofta något lägre men skillnaden är oftast minimal sett till totalpriset.

Nedan har vi gjort ett räkneexempel för att på ett enkelt sätt visa skillnaden.

Prisexempel från Kina solpaneler med maxeffekt på 5 kW 

  • Material i form av solpaneler & växelriktare kostar 45 000 kr .
  • Moms kostar 11 250 kr (25 % av materialkostnaden).
  • Installation kostar ca. 20 000 kr.
  • Tullavgifter kostar 0 kr.
  • Utkörning och säkerhetsanordning kostar ca. 5 000 kr.
  • Frakt kostar ca. 5 000 kr. 
  • Totalkostnaden blir 86 000 kr.

Prisexempel från Sverige: Solcellspaket med maxeffekt på 5kW

Solcellsföretag i Sverige erbjuder ofta vad man kallar solcellspaket där allt från installation till material ingår i priset. Detta är väldigt fördelaktigt jämfört med import från Kina där du på egen hand måste projektleda hela installationen men också betala för både frakt och utkörning.

Ett solcellspaket i Sverige med en maxeffekt på 5kW kostar omkring 112 000 kr. 

Prisskillnaden gentemot att beställa från Kina är alltså inte speciellt stor sett till totalpriset.

Fördelar och nackdelar med att importera solceller från Kina

Det finns både för- och nackdelar med att importera solceller från Kina. Nedan går vi igenom vilka.

Fördelar

Ofta lite billigare

Som ovan prisexempel avslöjar så är det något billigare att köpa solceller från Kina. Däremot tillkommer övriga kostnader såsom installation, moms och frakt vilket är viktigt att ta med i beräkningen. Solcellerna i sig är däremot billigare.

Solceller från Tyskland är också i regel lite billigare att köpa in, men där finns det samma nackdelar som med att importera solceller från Kina.

Ingen tullavgift för solcellspaneler från Kina

Sedan 2018 behöver man inte längre betala tull vid import av solpaneler från Kina, varken som privatperson eller företag. Även detta drar ner kostnaden för solpanelerna vilket ska ses som en fördel.

Stort utbud av solceller från Kina

Tillsammans med Taiwan producerar Kina hela 60 % av världens solceller vilket i sin tur bidrar till att det kinesiska utbudet av solceller och tillverkare av solceller är väldigt stort.

Några av de mest kända kinesiska tillverkarna av solceller är JA Solar, Trina Solar, JinkoSolar, Canadian Solar och Hnwha Q CELLS.

Nackdelar

Svårt att hitta svenska solcellsinstallatörer

En stor nackdel som är viktig att ta i beaktning när det kommer till att importera solceller från Kina är att det kan vara svårt, om inte omöjligt, att hitta installatörer i Sverige som är villiga att installera solcellspanelerna.

Detta av flera anledningar där den främsta ligger i att svenska solcellsinstallatörer tjänar mer på att sälja klara solcellspaket där material och installation ingår i totalpriset. Det är helt enkelt inte lönsamt för solcellsföretag att erbjuda den typen av tjänster.

En annan anledning till att få installatörer ställer upp på att installera solceller från Kina handlar om att solpanelerna i sig ofta är av sämre kvalitet. Av den anledningen vill installatörerna inte ta på sig den typen av uppdrag eftersom det kan försämra personens eller företaget i frågas rykte.

Svårt med support, garanti och reklamation

I Kina är konsumenträtten långt mycket sämre än i Sverige. I vissa fall ingår varken garanti eller möjlighet till reklamation överhuvudtaget. Detta ska ses som en stor nackdel, speciellt eftersom kinesiska solceller har en tendens att vara mindre slitstarka jämfört med svenska.

Att ta till rättsliga åtgärder gentemot ett kinesiskt bolag är generellt lönlöst dels på grund av språkbarriärer men också eftersom Kina inte är en del av EU.

Ingår reklamation eller garanti måste du också frakta de felande varorna tillbaka till Kina så de kan bytas ut. Även detta är en kostnad som du då måste ta i beaktning.

Ikeas solcellssystem innehåller solceller från Kina för att nämna ett exempel. Fast de är stora inköpare som kan sätta höga krav på tillverkarna, vilket är svårt att göra som privatperson.

Man måste i regel beställa för mycket solceller

När du beställer solceller från Kina måste du i de allra flesta fall beställa väldigt stora kvantiteter, generellt långt mer än vad du behöver. Kina tillämpar nämligen ofta vad man brukar kalla MOQ (Minimum Order Quantity).

Denna mängd kan variera men i många fall är den väldigt hög och lämpar sig sällan bra för privatpersoner som planerar att installera solceller på sitt hus.

Att sälja överblivna solceller i efterhand är heller inte enkelt, speciellt om solcellerna i fråga är av sämre kvalitet.

Osäker kvalitet

Livslängden för solceller är generellt minst 30 år. Men det är inte säkert att du får den livslängden på dina solceller om du själv beställer dem från utlandet såsom Kina.

Svenska solcellsföretag har erfarna inköpare som väljer ut vilka solceller de ska importera och kan ställa krav på tillverkaren om att solcellerna ska hålla en hög kvalitet.

Samma krav kan inte du som enskild importör ställa, och då kan tillverkaren passa på att sälja solceller som är av dålig kvalitet till dig.

Vanliga frågor

Är solceller från Kina av bra kvalitet?

Ja, solceller från Kina är i normalfallet av lika bra kvalitet som solceller från Europa. Men när man privatimporterar solceller, oavsett land, är det svårt att veta hur bra solceller man får.

Går det att köpa solceller direkt från fabrik i Kina?

Ja, det går att köpa solceller direkt från fabrik i Kina. Det gör du lättast via onlineåterförsäljare såsom Alibaba.com. Tänk samtidigt på att den minimala orderkvoten är hög när du köper solceller direkt från fabrik, så i värsta fall måste du beställa fler solceller än vad du behöver.

Skribent:
Dela på sociala medier