Solceller från IKEA: Allt om deras solcellsanläggning

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024

IKEA har sedan 2019 erbjudit sina kunder solceller som en del av deras sortiment för hållbara hemlösningar. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om IKEAs solcellslösningar.

Var säljer IKEA sina solceller?

Vill du beställa solceller från IKEA kan du göra det via deras hemsida genom att skicka in en intresseförfrågan. Det är däremot inte IKEA själva som hanterar projektet, Svea Solar är nämligen företaget som både installerar och projekterar solcellsinstallationen på ditt tak.

Hos Solcellsofferter kan du inte begära en offert på solcellssystem från IKEA. Detta eftersom vi på solcellsofferter enbart förmedlar solcellssystem från fristående installatörer. Vi tycker det är en bra idé för dig att konkurrensutsätta IKEA genom att beställa gratis solcellsofferter via oss.

Vilka solcellspaket säljer IKEA?

IKEA erbjuder en typ av solcellspaket kallat SOLSTRÅLE Basic. Solcellsanläggningen tillverkas i Kina, som i sin tur är världens största solcellsproducent. Panelerna som används har en effekt på 405 kW och den typ av panel som används är så kallade monokristallina solpaneler.

Kostnaden för att beställa och installera solceller från IKEA är generellt 99 995 kr efter det gröna avdraget. Detta är dock enbart ett frånpris. Det totala priset varierar beroende på storlek på tak, antal paneler samt förutsättningar och typ av installation.

Detaljerad information om IKEAs solcellsanläggning

  • IKEAs billigaste solcellsanläggning tar upp en yta på 25 kvm och har en effekt på 4,9 kW. Systemet innehåller 12 solcellspaneler och kostar 99 995 kr.
  • IKEAs näst billigaste solcellsanläggning tar upp en yta på 50 kvm och har en effekt på 10,3 kW. Systemet innehåller 25 solcellspaneler och kostar 156 400 kr.
  • IKEAs näst dyraste solcellsanläggning tar upp en yta på 70 kvm och har en effekt på 14,4 kW. Systemet innehåller 35 solcellspaneler och kostar 197 900 kr.
  • IKEAs dyraste solcellsanläggning tar upp en yta på 90 kvm och har en effekt på 18,5 kW. Systemet innehåller 45 solcellspaneler och kostar 244 700 kr.

Med hjälp av grafen nedan ser du priset per kW för alla olika konfigurationer av IKEAs solcellsanläggningar. Som du själv märker sjunker priset per kW i takt med att solcellssystemets storlek ökar.

Om du är intresserad av hur mycket en komplett solcellsanläggning generellt kostar rekommenderar vi att du läser vår artikel om pris för solceller.

Är solceller från IKEA prisvärda?

IKEAs solcellsanläggning SOLSTRÅLE är ett prisvärt och flexibelt paket som passar de allra flesta tak och förutsättningar. Det är dock alltid rekommenderat att jämföra olika solcellsofferter innan du fattar ett beslut. Detta gör du bäst via solcellsofferter.se.

När du jämför olika offerter säkerställer du att du gör ett välinformerat val. Priset för en solcellsinstallation kan nämligen skilja sig beroende på flera olika faktorer, däribland var du bor i Sverige men också för vilka förutsättningar du har för att skaffa solceller på ditt tak.

Vilka garantier har IKEAs solcellsanläggning?

Vid köp av Solceller från IKEA och Svea Solar får du:

  • 15 års garanti på paneler.
  • 25 års garanti på prestandan.
  • 10 års garanti på installationen.
  • 10 års garanti på växelriktaren.

Samtliga garantier är det Svea Solar som tillhandahåller. Detta eftersom Svea Solar både sköter projektering och installation av samtliga solcellsanläggningar från IKEA.

Kan man låna till IKEAs solceller?

Det är fullt möjligt att ansöka om ett solcellslån för att finansiera ett köp av solceller från IKEA. Lånet i sig finansieras av Ikano Bank som är IKEAs egna bank. Vid finansiering via Ikano Bank kan du själv välja en återbetalning som passar dig och slutbetala när du vill.

Vid finansiering av solceller från IKEA via Ikano Bank ansöker du om en låneform kallad Ikano Jordnära. Du ansöker om lånet direkt via Ikano bank och samtliga kunder får en årsränta på 7,65 %.

Hos Ikano Bank kan du ansöka om att låna upp till 250 000 kr. Du ansöker direkt med hjälp av BankID och får svar redan samma dag. Viktigt att komma ihåg är att du vid ansökan om lånet måste stå som ägare till fastigheten som solcellssystemet är avsett för. Vill du ansöka om att låna mer än 150 000 kr måste ni också vara två personer som står på ansökan.

Är befintliga kunder nöjda med IKEAs solceller?

För att få en bild av vad befintliga kunder av IKEAs solcellssystem tycker om deras produkter har vi på SolcellsOfferter undersökt flera stora recensionssidor på nätet. Den övervägande bilden av IKEAs solceller är bra. De allra flesta kunder är nöjda med både prestanda och effektivitet.

Både IKEA och Svea Solar är stora aktörer på marknaden. IKEA som företag är enormt välkänt för sina lättillgängliga och prisvärda produkter och tillsammans med Svea Solar, som även de historiskt ansetts som en pålitlig aktör, är recensionerna som stort goda.

Svea Solar har även de som stort fått goda omdömen av befintliga kunder. De allra flesta är nöjda med både deras installation och bemötande. Det finns dock även kunder som givit sämre omdömen till aktören. De dåliga recensionerna handlar främst om företagets kundservice och bemötande där dåliga svarstider har varit den största negativa faktorn.

Den negativa kritiken riktas främst mot Svea Solar och inte IKEA och deras solpaneler. Det samlade omdömet kring IKEAs solpaneler från befintliga kunder är bra och det är tydligt att IKEA gjort ett mycket bra jobb när det kommer till att förvalta sina solcellspaket.

Ingår solcellsbatterier med IKEAs solcellsanläggningar?

Solcellsbatterier är ingenting som ingår i och med ett köp av IKEAs solcellsanläggningar. Faktum är att det är ovanligt att det ingår hos någon aktör idag vid köp av solcellspaket. Detta eftersom solcellsbatterier ännu inte är tillräckligt effektiva för att göra ett hus självförsörjande på el och samtidigt väldigt dyra.

Priset för ett enskilt solcellsbatteri ligger på mellan cirka 60 000 kr och 100 000 kr för en mer effektstark variant. Att som aktör erbjuda kunder solcellsbatterier vid köp av solcellspaket är därför inte ekonomiskt hållbart.

Värt att nämna är dessutom att solcellsbatterier har en livslängd på 7 till 15 år medan solceller normalt har en hållbarhet på minst 25 till 30 år.

Vanliga frågor

Här nedanför besvarar vi de mest ställda frågorna om solceller från IKEA.

Vem installerar IKEAs solceller?

När du köper solceller från IKEA är det Svea Solar som står för både projektledning och installation.

Kostar det något att beställa en solcellsoffert från IKEA?

Det är helt kostnadsfritt att beställa solcellsoffert från IKEA. Viktigt att poängtera är dock att du alltid rekommenderas att ta in flera offerter och jämföra dessa innan du gör ditt val. Hos Solcellsofferter.se kan du jämföra IKEAs erbjudande med våra samarbetspartners enkelt och det är dessutom helt gratis.

Från vilket land kommer IKEAs solceller?

IKEAs solceller tillverkas i Kina som är världens största tillverkare av solceller idag.

Vem ansvarar för bygglov och statliga avdrag?

Vid köp av IKEAs solceller är det du som ansvarar för både bygglov och för att ansöka om statliga avdrag. Behöver du hjälp eller har frågor kan dock både Svea Solar och IKEA ge dig tips och råd på vägen.

Hur stor solcellsanläggning kan jag beställa från IKEA?

Det är möjligt att beställa upp till 100 solcellspaneler med upp till 32 kWp effekt.

Kan jag beställa IKEAs solceller i deras varuhus?

Nej, IKEAs solceller går endast att beställa online via deras hemsida. Det är alltså inte möjligt att fysiskt besöka ett IKEA-varuhus för att köpa eller beställa solceller därifrån.

Skribent:
Dela på sociala medier