Solceller 5 kW: Pris & information

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024
solceller 5kw

Om du är i färd med att installera solceller till din fastighet har du säkert stött på solcellspaket med olika effekter. En vanlig effekt på solcellsanläggningar som erbjuds är 5 kiloWatt.

Men hur mycket kostar en sådan anläggning och hur mycket el kan du förvänta dig att den producerar? I denna artikel kan du få mer information om solceller på 5 kW.

För vem passar en solcellsanläggning på 5 kW?

För en mindre villa räcker det oftast med en solcellsanläggning på 5 kW. Den producerar under de bästa förutsättningarna cirka 5 000 kWh per år, vilket motsvarar cirka 30-40 procent av en genomsnittlig mindre villas energiförbrukning.

Har du en medelstor villa kan en solcellsanläggning på 10 kW vara mer lämpligt. Den producerar elektricitet som motsvarar cirka 40-50 procent av en genomsnittlig medelstor villas årliga energiförbrukning.

För större villor och fastigheter kan du istället välja att installera en solcellsanläggning på 15, 20 eller 30 kW eller mer om du så önskar. Du kan läsa mer om vad solcellsanläggningar i olika storlekar kostar i vår artikel om priset för solceller.

Genom vår tjänst kan du jämföra priser för solcellspaket på 5 kW. Allt du behöver göra är att skapa en offertförfrågan, så kommer upp till 3 solcellsföretag att återkomma till dig med sitt absolut bästa erbjudande.

Priset för solceller 5 kW

Nedan kan du se en kalkyl vi gjort på genomsnittspriset för en solcellsanläggning på 5 kW. Du kan också se förväntad årsproduktion av el samt återbetalningstid.

Projektering, inköp & installation inklusive moms:
Solcellsanläggning 5 kW: 100 000 kr
Grönt avdrag på 20% av totalpriset: – 20 000 kr
Total investeringskostnad efter grönt avdrag:  80 000 kr
Elproduktion & kostnadssänkning:
Uppskattad elproduktion genom en solcellsanläggning på 5 kW 5000/kWh per år
Elpris per kWh 1,20kr*
Total nedsättning av energikostnaden/år (5 000 kWh x 1,20 kr): 6000 kr
Antal producerade kWh nästkommande 10 år:  50 000 kWh
Uppskattad återbetalningstid: 13.3 år
Uppskattad avkastning på investeringen efter 10 år: 60 000 kr **

*Priset för 1 kWh kan variera beroende på vilket elbolag du är ansluten till.
**Avkastningen är baserat på att solceller är installerade utifrån de bästa förutsättningarna. Solceller har dessutom en beräknad livslängd på mellan 25-30 år vilket också kan påverka avkastningen.

Installation av solcellsanläggning på 5 kW (checklista)

installation av solceller 5kW

När du ska installera en solcellsanläggning på 5 kW för din fastighet finns det några saker som du behöver ha i åtanke så att installationen går enkelt och blir rätt.

Idag har myndigheter och elbolag en enkel hantering av solcellsanläggningar samtidigt som solcellsföretagen under de senaste åren samlat på sig massor av erfarenheter. Det gör att det är ganska okomplicerat att köpa och få en solcellsanläggning installerad.

Nedan följer några saker som du bör tänka på innan du sätter igång med din installation.

Kontrollera om du behöver bygglov

Sedan ett par år tillbaka är kravet på bygglov för installation av solceller borttaget om man installerar solcellerna på fastighetens tak.

Om du däremot bor i ett detaljplanerat bostadsområde eller om din fastighet är kulturmärkt kan det dock fortfarande krävas bygglov. Är du osäker kan du kontakta byggnadsnämnden hos din kommun för att få besked.

Begär in offerter

Du bör så snart som möjligt begära in offerter från flera solcellsföretag så att du kan jämföra de olika företagens priser, lösningar, garantier, leveransvillkor och betalningsvillkor.

Därefter kan du välja den leverantör som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen för din solcellsanläggning. Kontrollera också att företagen kan göra ett Grönt avdrag redan på fakturan.

Hos SolcellsOfferter kan du beställa tre stycken offerter från certifierade solcellsleverantörer på din ort, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Det ger dig ett bra underlag så att du kan jämföra offerter och hitta den leverantör som passar dig bäst

För- och efteranmälan till ditt elbolag

När du har bestämt dig för en offert och innan installationen har påbörjats behöver du göra en föranmälan till ditt elbolag. Efter att installationen av dina solceller sedan är klart behöver du också göra en efteranmälan så att elbolaget kan komma ut och installera en ny elmätare i din fastighet.

Den nya elmätaren innebär att du fortfarande kan köpa el från elbolaget men också sälja den överskottsel som dina solceller producerar och som din fastighet inte använder.

Efter att den nya elmätaren är installerad kan du direkt påbörja att producera din egen, miljövänliga elektricitet.

Skribent:
Dela på sociala medier