Solceller till sommarstuga: Komplett guide 2024

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 22, 2024
solceller sommarstuga

Om du är intresserad av att köpa solceller till din sommarstuga har vi här samlat all information du behöver.

Läs mer om kostnaden för solceller på fritidshus samt tips och råd på hur du bör tänka när du vill investera i en anläggning till din stuga.

Jämför offerter på solceller till ditt fritidshus

Om du vill spara upp till 30% på din solcellsinstallation så kan du via oss ta in & jämföra offerter ifrån lokala solcellsföretag.

Hur mycket solceller krävs för en sommarstuga?

En stuga med solceller på

Enligt statistik från Stockholms Energimarknadsbyrå förbrukar en sommarstuga i genomsnitt cirka 6500 kWh per år. En solcellsanläggning på 5kW, som producerar cirka 5000 kWh per år, räcker alltså gott och väl för en genomsnittlig sommarstuga.

Eftersom man normalt sett är i sin sommarstuga under den varma årstiden så behöver man heller inte nyttja någon el för uppvärmning under denna period, vilket gör att du kommer producera ett överskott utav el under dagarna på sommarhalvåret.

Denna överskottsel säljer du direkt till ditt elbolag, vilket du kan läsa mer om i vår artikel om att sälja sin solel.

I det fall din sommarstuga inte är ansluten till elnätet kan du inte sälja någon överskottsel. I detta fall kan det vara relevant att köpa ett solcellsbatteri som gör att du kan använda din solenergi även kvällar och nätter.

Ett solcellsbatteri kan dock inte lagra elektricitet längre än ett par dagar, vilket innebär att du ändå kan behöva investera i andra typer av lösningar för din strömförsörjning, som exempelvis ett reservaggregat drivet på diesel.

Detta upplägg kallas för off grid, vilket innebär att din stuga är helt oberoende utav elnätet.

Vad kostar solceller till sommarstugan?

Solcellsinstallation på sommarstuga

För en genomsnittlig sommarstuga så räcker det oftast med att man installerar en solcellsanläggning på 5 kW. Kostnaden för att köpa en sådan anläggning ligger på knappt 100 000 kronor. Utöver det så kan du nyttja det nya gröna avdraget, vilket ger dig 20% avdrag på totalkostnaden direkt på fakturan.

Detta gör att den totala investeringen för solceller för sommarstugan i detta exempel blir cirka 85 000 kronor.

Det finns mindre solcellsanläggningar än så, men i detta exempel har vi valt att räkna på en anläggning med denna effekt. En anläggning på 5 kW producerar i bästa fall 5000 kWh per år.

Kostnaden på solceller har gått ner en hel del de senaste åren, vilket till stor del beror på att tullavgiften för solceller har försvunnit samtidigt som efterfrågan har blivit mycket stor vilket gör att företagen kan pressa priserna.

Detta har gjort att det kan vara lönsamt att investera i solceller även för sommarstugan.

Exempelkostnad för en 5kW solceller till sommarstugan:
Inköp av 5kW solceller, inklusive installation & projektering: 100 000 kr
Grönt avdrag på 20%: -20 000 kr
Kostnad efter grönt avdrag: 80 000 kr
Årlig besparing (cirka): 6500 kr

Om du befinner dig i sommarstugan under sommarhalvåret tillverkas förmodligen tillräckligt med energi för att täcka nästan hela sommarstugans elförbrukning.

Eftersom du inte alltid kommer att kunna använda dig av all elektricitet som solcellerna producerar så kommer du att kunna sälja överskottet till ditt elbolag.

Det gör att du dels får intäkter som kommer att täcka upp de kostnader du har för att köpa viss el till sommarstugan då dina solceller inte producerar el, men även ytterligare inkomster som kommer innebära att du varje år får pengar tillbaka från elbolaget.

Den elektricitet som används under exempelvis kvällar och nätter får du köpa från ditt elbolag, om du inte investerar i ett lagringsbatteri som kan lagra elektriciteten som din anläggning producerar på dagarna.

Hur lång är återbetalningstiden?

Om den totala investeringskostnaden för en solcellsanläggning på 5 kW hamnar på 85 000 kronor så kommer det att ta cirka 13 år innan du har fått dina pengar tillbaka som du investerat i din solcellsanläggning.

Detta i form av minskade elkostnader och intjänade pengar på den överskottsel som du säljer. Därefter så kan du se fram emot i stort sett fri elektricitet för din sommarstuga under ytterligare 10-15 år.

Så skaffar du solpaneler till ditt fritidshus

När man planerar att installera solceller för sommarstugan så är det några saker som man behöver tänka på så att allt går rätt till.

1. Se över förutsättningarna.

Till att börja med behöver du se över placeringen utav solcellsanläggningen. Är taket på stugan fritt från skugga och kommer det att hålla i ytterligare 25-30 år? Om taket inte är optimalt kan man se över möjligheten att installera solpanelerna på marken istället.

Ta även reda på vad stugan har för elförbrukning per år samt vad taket har för lutning.

2. Beställ in offerter.

Genom vår tjänst kan du ta in och jämföra offerter från olika solcellsinstallatörer. Om du din stuga inte är kopplat till elnätet idag är det viktigt att du uppger detta i samband med din förfrågan, då detta kräver lite extra planering.

3. Undersök möjligheterna för avdrag

Då du inte längre kan ansöka om solcellsbidraget, bör du undersöka möjligheterna att nyttja det nya gröna avdraget. Genom att använda avdraget får du 20% tillbaka på din totalkostnad när du köper solceller inklusive installation.

Det finns dock vissa bestämmelser att förhålla sig till, så se över att att du har rätt att nyttja avdraget även på din sommarstuga. Du kan läsa mer i vår artikel om det gröna skatteavdraget.

Vanliga frågor

Kan jag bygga ut solcellsanläggningen i framtiden?

Ja, du kan bygga ut solcellsanläggningen på din stuga i framtiden, men det bästa och billigaste är att skaffa en tillräckligt stor solcellsanläggning från första början.

Vid en utbyggnad kan det bland annat vara nödvändigt att skaffa ny växelriktare som klarar av att driva de solceller du lägger till i systemet.

Kan jag använda solcellsanläggning för att värma poolen?

Ja, om du har pool med värmesystem såsom en poolvärmepump går det bra att värma poolen med dina solceller.

Hur stor solcellsanläggning behöver jag?

För att det ska vara meningsfullt att ha solceller på din sommarstuga krävs en solcellsanläggning på minst 3 kW. Att ha en anläggning med lägre effekt än så är inte värt pengarna du investerar. Det bästa är att ha en solcellsanläggning med en effekt på minst 5 kW.

Skribent:
Dela på sociala medier