Solceller till sommarstuga: Komplett guide 2021

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solceller sommarstuga

Om du är intresserad av att köpa solceller till din sommarstuga har vi här samlat all information du behöver. Läs mer om kostnaden för solceller samt tips och råd på hur du bör tänka när du vill investera i en anläggning till din stuga.

Det kan vara svårt att välja vilket företag du ska anlita om du planerar att installera solceller i sommarstugan. Här hos oss på Solcellsofferter så kan du erhålla tre offerter helt kostnadsfritt från kvalitetskontrollerade solcellsintallatörer som arbetar i din kommun.

Jämför offerter på solceller till ditt fritidsboende

Om du vill spara upp till 30% på din solcellsinstallation så kan du via oss ta in & jämföra offerter ifrån lokala solcellsföretag.

Hur stor solcellsanläggning krävs för sommarstugan?

En stuga med solceller på

Enligt statistik från Stockholms Energimarknadsbyrå förbrukar en sommarstuga i genomsnitt cirka 6500 kWh per år. En solcellsanläggning på 5kW, som producerar cirka 5000 kWh per år, räcker alltså gott och väl för en genomsnittlig sommarstuga.

Eftersom man normalt sett är i sin sommarstuga under den varma årstiden så behöver man heller inte nyttja någon el för uppvärmning under denna period, vilket gör att du kommer producera ett överskott utav el under dagarna på sommarhalvåret.

Denna överskottsel säljer du direkt till ditt elbolag, vilket du kan läsa mer om i vår artikel om att sälja solel.

I det fall din sommarstuga inte är ansluten till elnätet kan du inte sälja någon överskottsel. I detta fall kan det vara relevant att köpa ett solcellsbatteri som gör att du kan använda din solenergi även kvällar och nätter.

Ett solcellsbatteri kan dock inte lagra elektricitet längre än ett par dagar, vilket innebär att du ändå kan behöva investera i andra typer av lösningar för din strömförsörjning, som exempelvis ett reservaggregat drivet på diesel.

Detta upplägg kallas för off grid, vilket innebär att din stuga är helt oberoende utav elnätet.

Vad kostar solceller till sommarstugan?

Solcellsinstallation på sommarstuga

Priserna för solceller har gått ner en hel del de senaste åren, vilket till stor del beror på att tullavgiften för solceller har försvunnit samtidigt som efterfrågan har blivit mycket stor, vilket gör att solcellsföretagen kan pressa priserna.

Detta har gjort att det kan vara lönsamt att investera i solceller även för sommarstugan. För en genomsnittlig sommarstuga så räcker det oftast med att man installerar en solcellsanläggning på 5 kW.

Det finns mindre solcellsanläggningar än så, men i detta exempel har vi valt att räkna på en anläggning med denna effekt. En anläggning på 5 kW producerar cirka 5000 kWh per år.

Kostnaden för att köpa en solcellsanläggning på 5 kW ligger på knappt 100 000 kronor. Utöver det så kan du nyttja det nya gröna avdraget, vilket ger dig 15% avdrag på totalkostnaden direkt på fakturan.

Detta gör att den totala investeringen för solceller för sommarstugan i detta exempel blir cirka 85 000 kronor.

Exempelkostnad för en 5kW solceller till sommarstugan:
Inköp av 5kW solceller, inklusive installation & projektering: 100 000 kr
Grönt avdrag på 15%: -15 000 kr
Kostnad efter grönt avdrag: 85 000 kr
Årlig besparing (cirka): 6500 kr

Om du befinner dig i sommarstugan under sommarhalvåret tillverkas förmodligen tillräckligt med energi för att täcka nästan hela sommarstugans elförbrukning.

Eftersom du inte alltid kommer att kunna använda dig av all elektricitet som solcellerna producerar så kommer du att kunna sälja överskottet till ditt elbolag.

Det gör att du dels får intäkter som kommer att täcka upp de kostnader du har för att köpa viss el till sommarstugan då dina solceller inte producerar el, men även ytterligare inkomster som kommer innebära att du varje år får pengar tillbaka från elbolaget.

Den elektricitet som används under exempelvis kvällar och nätter får du köpa från ditt elbolag, om du inte investerar i ett lagringsbatteri som kan lagra elektriciteten som din anläggning producerar på dagarna.

Återbetalningstiden för solceller

Om den totala investeringskostnaden för en solcellsanläggning på 5 kW hamnar på 85 000 kronor så kommer det att ta cirka 13 år innan du har fått dina pengar tillbaka som du investerat i din solcellsanläggning.

Detta i form av minskade elkostnader och intjänade pengar på den överskottsel som du säljer.

Därefter så kan du se fram emot i stort sett fri elektricitet för din sommarstuga under ytterligare 10-15 år.

Så skaffar du solel till ditt fritidshus

När man planerar att installera solceller för sommarstugan så är det några saker som man behöver tänka på så att allt går rätt till.

Idag är det många privatpersoner som beställer solceller till sina fastigheter vilket gör att det kan uppstå en väntetid innan man få sin solcellsanläggning installerad.

Men om du är ute i god tid så hinner du säkerligen att få dina solceller installerade inför nästa sommarstugesäsong.

Börja med att beställa in offerter från olika solcellsföretag. Här hos oss på SolcellsOfferter kan du erhålla tre offerter kostnadsfritt från certifierade solcellsföretag på din ort.

Det gör att du dels får möjlighet att se vilka lösningar som de olika solcellsbolagen kan erbjuda dig men också ger dig möjligheten att jämföra priser så att du kan budgetera för din solcellsanläggning.

En annan fördel med att tidigt begära in offerter är att du kan få kostnadsfri rådgivning kring solceller från de företag som lämnat offerter.

Lämna in en föranmälan till ditt elbolag där du talar om att du kommer att installera en solcellsanläggning så att elbolaget kan börja förbereda för att installera en ny mätare.

Då du inte längre kan ansöka om solcellsbidraget, bör du undersöka möjligheterna att nyttja grönt avdrag för din investering. Genom att nyttja det gröna avdraget får du 15% tillbaka på din totalkostnad när du köper solceller inklusive installation.

När du har funnit det solcellsföretag som kan erbjuda dig den bästa lösningen till ett rimligt pris så kan du börja planera för installationen.

Så snart som solcellerna är installerade så behöver du göra en efteranmälan till elbolaget så att de kan komma ut och installera en ny elmätare. Den nya elmätaren gör att du kan sälja det överskott av el som du producerar.

Underhåll och garantier

En solcellsanläggning kräver normalt inget underhåll. Det som kan krävas är att man sopar av löv och snö så att solcellerna kan ge maximal effekt även under hösten och vintern.

Det kan dock krävas att du byter växelriktare efter cirka 12-15 år, vilket kostar ungefär 15 000 – 20 000 kronor.

För själva solcellsmodulerna brukar produktgarantin vara på mellan 10-15 år.

Den garanti som är viktigast är dock effektgarantin, vilket är en garanti som gäller för den effekt som solcellerna har.

Normalt så brukar effektgarantin gälla i 25 år vilket innebär att företaget bakom solcellspanelerna garanterar att dina solceller kommer att leverera el med en maximal effektförminskning på 10-15 procent under dessa 25 år.

Så fungerar solceller

Solceller är ett grönt alternativ som används för att producera miljövänlig elektricitet. Genom att producera egen elektricitet så behöver man inte köpa lika stora mängder elektricitet från sitt elbolag.

Istället så använder man sin egenproducerade el under tiden som elen produceras och under kvällar och nätter så köper man den el som man behöver.

Den elektricitet som du själv inte använder i sommarstugan säljer du till elmarknaden och får därmed betalt för din egenproducerade el.

En solcellspanel brukar normalt ha måtten 1 m x 1,5 m och består av en framsida och en baksida. Framsidan fångar upp solens bestrålning och därefter så bildas likström mellan framsidan och baksidan som sedan tas upp av en elkabel som för strömmen vidare till en växelriktare, som ombildar strömmen till växelström.

För en solcellsanläggning på 5 kW så behöver man 20 solpaneler, vilket innebär att man behöver en takyta på 30 kvadratmeter som vetter i sydlig riktning.

En optimal solcellsinstallation är på ett tak som har 30 procent lutning, vilket innebär att du kommer att kunna få ut maximal effekt av din solcellsanläggning.

Sammanfattning

Att installera solceller på en sommarstuga kan vara en mycket lönsam investering som också innebär att du bidrar till en bättre miljö. Att producera egen grön el har blivit populärt bland många privatpersoner vilket har lett till att priserna på solceller har minskat mycket under de senaste åren.

Om du investerar i en prisvärd solcellsanläggning på 5 kW så kommer du att uppnå lönsamhet efter cirka 10-14 år.

Eftersom du inte tillbringar så mycket tid i din sommarstuga varje år så kommer du sannolikt bara att använda dig av cirka 10-15 procent av den el som du producerar själv.

Den övriga överskottselen kommer att säljas på elmarknaden av ditt elbolag, vilket kommer att ge dig intäkter istället varje år.

Normalt så får du lika mycket betalt för din elektricitet som du producerar, inklusive skattereduktionen, som priset är för den elektricitet som du köper från ditt elbolag.

Efter att du har fått tillbaka dina pengar från investeringen efter cirka 13 år så kommer du därefter att kunna njuta av lägre elkostnader och en del intäkter från elbolaget under ytterligare cirka 12-17 år.

Dela på sociala medier