Så fungerar det att värma sin pool med solceller

av Peter Ahrberg Uppdaterad augusti 18, 2023

Många har pool, och många vill ha en varm pool. Men hur är det, kan man värma upp sin pool med solceller, och är det smart att göra det? De frågorna och fler svarar vi på nu.

Kan jag värma upp poolen med solceller?

Ja, du kan värma upp din pool med solceller på två sätt. Det billigaste sättet att värma upp poolen med solel är att skaffa portabla solceller. De klarar vanligtvis av att värma upp din pool till mellan ca. 3 – 7 grader över normal temperatur när det är soligt ute.

Ett bättre sätt att värma upp sin pool är att skaffa solceller på taket och låta poolen bli varm med den solel som skapas. På sommaren är solelsproduktionen särskilt stor, och den solel som du inte gör av med i din villa matas ut på elnätet vilket du också får betalt för.

En kompletterande uppvärmningskälla behövs sällan om du använder solceller på taket för att värma upp poolen. Men om du skaffar portabla solceller till poolen behövs nästan alltid en extra uppvärmningskälla då portabla solceller nästan alltid har en låg verkningsgrad.

Alternativ till solceller för poolen

Poolvärmepump

Med en poolvärmepump krävs mycket mindre el än om du värmt upp din pool med direktel. En poolvärmepump är också ett bra komplement till solceller på ditt villatak. Detta då mindre solel krävs för att värma poolen, och således mer solel kan matas ut på det allmänna elnätet.

Solvärmare

Solvärmare för pooler är ganska billiga och lätta att installera. Men du ska tänka på att de enklare modellerna du köper i bygghandeln är effektfattiga och bara passar till mindre ovanmarkspooler.

Solvärmare för pool kräver också ett visst underhåll då du måste stänga av den nattetid så solvärmaren inte kyler vattnet.

4 fördelar med solcellspaneler för poolen

Fördelarna nedan avser ett solcellssystem som är installerat på ditt villatak.

1. Du sparar pengar på det

Med solceller som uppvärmningskälla till din pool tillverkar du solel gratis med hjälp av solenergi. Då slipper du köpa el från elbolag samtidigt som du tjänar pengar på den solel du matar ut på elnätet.

2. Husets värde ökar

När du installerar solceller på taket ökar husets värde. Ett fast monterat solcellssystem på taket är också en grundförbättring som är avdragsgill vid försäljning av huset.

3. Du värnar om miljön

Solceller är tysta, och de släpper inte ut några föroreningar när de är monterade på taket. Efter bara några år är dina solceller en nettovinst för miljön.

4. Din pool får en jämn värme

När du skaffar ”riktiga” solceller på taket. Alltså ett helt solcellssystem, får du alltid en jämn värme i poolen. För när solen inte är framme köper du el av elbolaget, som i sin tur ger dig pengar när solen är framme i form av ersättning för den solel du säljer till dem.

Skribent:
Dela på sociala medier