Solceller för husvagn och husbil: Så funkar det

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 07, 2024

I denna artikel undersöker vi hur det fungerar med solceller för husvagnar och husbilar. Vi diskuterar bland annat vilka solpaneler som passar bäst, hur man bestämmer storlek och vad som ingår i ett solcellspaket.

Vilka solceller passar bäst för husvagn och husbil?

12V-solceller passar bäst för husvagnar och husbilar då de flesta av dessa fordon har just 12V-elsystem. Dess kompakta storlek gör dem dessutom lätta att montera och de är effektiva på att generera elektricitet ombord, vilket ger en pålitlig och miljövänlig energikälla.

När du väljer solpaneler till din husvagn eller husbil, beakta gärna följande tips:

Komponenter – investera i hög kvalitet

För att säkerställa optimal prestanda och pålitlighet, investera i högkvalitativa komponenter från en pålitlig återförsäljare i Sverige.

Effekt och storlek – gör ett välgrundat val

Välj solceller med tillräcklig effekt för att möta dina behov, samtidigt som de är tillräckligt kompakta för att passa på taket eller andra lämpliga ytor på husvagnen eller husbilen.

Batterikapacitet – lagra solenergi

Utvärdera dina energibehov och välj ett batteri med tillräcklig kapacitet för att lagra den solenergi som genereras av solcellerna. På så sätt kan du ha tillräckligt med energi även när solen inte är tillgänglig.

Montering – stabilt och säkert

Se till att solpanelerna kan monteras säkert och stabilt på fordonet. Vanligtvis används takmontering, men det finns även alternativ som kan monteras på marken eller på fällbara ställningar.

Laddningskontroll – förhindra överladdning

För att effektivt kunna använda solenergin bör du investera i en laddningskontroll eller solcellsregulator. Den här enheten reglerar strömmen från solcellerna till batterierna och förhindrar överladdning eller skador på dina elsystem.

Varför ska jag skaffa solceller till min husbil och husvagn?

Genom att skaffa solceller till din husbil eller husvagn kan du tjäna pengar genom att minska elkostnaderna, samtidigt som du minskar din miljöpåverkan. Dessutom ger solpaneler dig friheten att campa var som helst, även på platser utan elanslutning, vilket ger en känsla av oberoende och äventyr.

Hur mycket solceller behöver jag för min husvagn och husbil?

Om du är energisnål och medveten om din förbrukning kan en solcellskapacitet på 50 W vara tillräcklig. Om du använder mycket el för att driva apparater och enheter ombord kan det krävas en högre effekt på solcellerna, som kanske når upp till 400 W.

Solcellsbehovet för en husvagn eller husbil varierar beroende på dina personliga vanor, storleken på solcellsbatteriet och de förutsättningar som finns för att generera solenergi.

Ta reda på hur mycket el du förbrukar

Dina vanor spelar en viktig roll eftersom de påverkar den mängd energi du förbrukar. Ju mer el du förbrukar, desto bättre solceller och solcellsbatteri behöver du.

Om du använder mycket el för att driva apparater och enheter ombord, kan det kräva större solcellskapacitet för att möta dina behov. Å andra sidan, om du är mer energisnål och medveten om din förbrukning, kan en mindre solcellsinstallation vara tillräcklig.

Här är några exempel på solcellsstorlekar och deras kapacitet att driva olika enheter:

  • 10-20 W: Kan driva en mindre bärbar elektronisk enhet eller ladda en smartphone under 1 – 2 dagar.
  • 30-50 W: Tillräcklig kapacitet för att driva en bärbar dator eller ladda flera smartphones under 1 – 2 dagar
  • 60-80 W: Kan driva en bärbar dator, ladda smartphones och köra mindre elektriska apparater som en kylbox eller en liten fläkt under 1 – 3 dagar.
  • 100-150 W: Tillräcklig kapacitet för att driva en kyl/frys, ladda telefoner och använda belysning eller en mindre TV under 1 – 3 dagar.
  • 200-300 W: Kan driva en kyl/frys, ladda telefoner och använda flera elektroniska apparater som TV, belysning, fläkt eller dator under 2 – 5 dagar.
  • 400 W eller mer: Ger tillräcklig kapacitet för att driva en kyl/frys under längre perioder, stödja hög energikonsumtion och använda flera elektroniska apparater under en längre tid, inklusive långvarig fricamping.

Ta reda på hur stort solcellsbatteri du behöver

När det gäller att bestämma storleken på solcellsbatteriet för din husbil eller husvagn, är det viktigt att ta hänsyn till din elförbrukning. Ju mer el du förbrukar desto större batterikapacitet behöver du.

Ett större solcellsbatteri kan lagra mer genererad solenergi och ge tillräckligt med elektricitet under längre perioder utan sol. Så, om du har en högre elförbrukning eller planerar att använda flera apparater ombord, kan ett större batteri vara fördelaktigt för att säkerställa att du har tillräckligt med elresurser.

Ta reda på om du kan producera solel

Det är viktigt att ta reda på om du kan producera solel för din husvagn eller husbil. Beroende på de lokala förhållandena kan dina solceller producera lite eller i värsta fall ingen el alls vid hel eller delvis skuggning av dina solceller. Platser med god solförmåga och minimala skuggor möjliggör mer effektiv solenergiproduktion.

Å andra sidan kan platser med begränsade soltimmar eller skuggade områden minska effektiviteten hos solpanelerna. Genom att vara medveten om dessa förhållanden kan du avgöra om din enhet kan generera tillräcklig solel för dina behov.

Vad ingår i ett solcellspaket för husbil och husvagn?

Ett solcellspaket för husbil och husvagn brukar inkludera följande komponenter:

1. Solpanel (12v)

Det vanligaste är en monokristallin solpanel med hög effekt. Denna panel genererar elektricitet från solens strålar och omvandlar den till användbar energi för att driva dina apparater ombord.

2. Solcellsregulator

En solcellsregulator är en viktig del av solcellspaketet. Den ser till att ditt husvagns- eller husbilsbatteri kan ta emot och lagra den solel som produceras. Regulatorn övervakar och kontrollerar laddningsprocessen för att förhindra överladdning eller skador på batteriet.

3. Monteringsdetaljer

Paketet inkluderar vanligtvis även nödvändiga monteringsdetaljer såsom kablage, fästen och lim. Dessa används för att säkert montera solpanelen på taket eller andra lämpliga ytor på husvagnen eller husbilen.

Vanliga frågor

Här besvarar vi några vanliga frågor om solceller för husvagnar och husbilar.

Kan jag montera solceller på husbil och husvagn själv?

Ja, det är möjligt och lagligt att montera solceller på husbilar och husvagnar själv, på samma sätt som det är lagligt att installera solceller på båten. Men det rekommenderas att anlita en fackman för installationen. En korrekt installation kräver att man gör hål i tätskiktet, vilket kan vara komplicerat och leda till skador.

En erfaren installatör kan se till att installationen görs på rätt sätt och minimera risken för eventuella läckage eller skador.

Kommer solcellerna vara i vägen när jag kör fort?

Vid körning i höga hastigheter på motorvägen kan solcellerna utsättas för betydande påfrestningar. För att minimera detta kan du överväga att installera en spoiler som hjälper till att avleda vinden och minska påfrestningarna på solpanelerna.

Vad händer om jag skaffar för stor solcellsanläggning till husbil och husvagn?

Om du skaffar en för stor solcellsanläggning till din husbil eller husvagn är det faktiskt inte något problem. Det är faktiskt bra att överdimensionera anläggningen eftersom det ger dig extra kapacitet och flexibilitet.

Så att ha ett solcellssystem med många kWp, alltså en hög maxeffekt, är alltså en bra idé.

Räcker mitt bodelsbatteri?

Nej, oftast behöver man komplettera sitt bodelsbatteri med ett eller flera solcellsbatterier för att kunna lagra tillräckligt med solel.

Kan jag ha flera solceller på min husvagn och husbil?

Ja, det är möjligt att ha flera solceller på din husvagn och husbil. Det är dock rekommenderat att använda solceller av samma fabrikat och storlek.

Det säkerställer att solcellerna fungerar optimalt tillsammans och ger en jämn fördelning av solenergi. Det underlättar också underhåll och eventuellt utbyte av komponenter i framtiden.

Kan jag skaffa portabla solceller till husvagn och husbil?

Ja, du kan skaffa portabla solceller till husvagn och husbil, men de är oftast för effektsvaga för att kunna rekommenderas som primär energikälla.

Portabla solpaneler kan vara användbara som ett komplement till befintliga energikällor eller som en nödlösning när andra alternativ inte är tillgängliga. Verkningsgraden för portabla solceller är generellt låg.

Vad kostar solceller till husbil och husvagn?

Solceller till husbil och husvagn kostar i regel mellan 2 000 och 10 000 kronor. Priset varierar beroende på faktorer som solpanelernas effekt, kvalitet och eventuella extra tillbehör.

Det kan vara bra att jämföra priser från olika återförsäljare och installatörer för att hitta det bästa erbjudandet som passar dina behov och din budget.

Är det svårt att underhålla solceller på husvagn och husbil?

Nej, det är inte svårt att underhålla solceller du monterat på husvagn och husbil. Allt som krävs är att du med jämna mellanrum säkerställer att alla kablar sitter som de ska och att solcellerna är rena.

Hur länge håller solceller på husbil och husvagn?

Solceller på husbil och husvagn har sannolikt en hållbarhet på minst 25 år. Livslängden på solceller beror bland annat på märke, kvalitet och underhåll.

Skyddar min fordonsförsäkring mina solceller vid skada?

Vissa försäkringsbolag kräver att du betalar mer för att de ska ge ersättning vid skada på solceller på husvagn och husbil, medan andra inte kräver det. Ring gärna till ditt försäkringbolag för att höra dig för om solcellerna täcks av fordonsförsäkringen.

Kan jag skaffa fler solceller i framtiden?

Ja, du kan bygga ut med både större batteri och fler solceller i framtiden. Det är betydligt vanligare att man uppgraderar med ett större bodelsbatteri (eller med fler bodelsbatterier) än att man utökar med fler solceller.

Skribent:
Dela på sociala medier