Solceller på platt tak: Att tänka på

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solceller platt tak

Det finns en hel del saker som man behöver tänka på då man ska installera solceller för sin fastighet. En solcellsanläggning ska helst installeras på ett tak som vetter mot söder och för att producera maximalt med energi behöver de också ha en viss lutning.

Den optimala lutningen för solceller är mellan 30-50 grader. Taket ska heller inte skuggas av träd eller andra byggnader. Vid dessa förhållanden får man ut maximal effekt från sin solcellsanläggning.

Dock finns det fastigheter som inte klarar av att uppfylla de optimala förhållandena som exempelvis platta tak. Men självklart går det att installera solceller på platta tak också, även om effekten inte blir optimal under alla de timmar som solen är uppe.

När man installerar solceller på ett platt tak kan man använda sig av en ställning som lutar cirka 30 grader och som vetter mot söder. Därefter så monterar man solcellerna på ställningen och får då en optimal lutning på sin solcellsanläggning.

Går det att installera solceller på ett platt tak?

Solceller installerade på platt tak

Det går alldeles utmärkt att installera solceller på ett platt tak, dock blir effekten inte optimal om man inte använder sig av en ställning som gör att solcellerna får en bra lutning.

Man behöver installera en ställning och sedan montera solcellspanelerna i ställningen på taket så att de får en lutning på cirka 30 grader, detta gör att man får maximal effekt av sin solcellsanläggning.

Att installera solcellerna går snabbt och enkelt samtidigt som man kan detaljplanera installationen så att man får ut maximal effekt av solcellerna över hela dagen.

Ibland kan det krävas bygglov för att få installera solceller på ett platt tak, detta då det normalt kan tolkas som att solcellsinstallationen avviker från takets form. Kontakta din kommun innan du sätter igång för att vara på den säkra sidan.

Allmänt om solceller på taket

Oavsett om man ska installera solceller på ett platt tak eller på ett tak som inte har en bra lutning mot söder kan man få ut en bra effekt ändå om man använder sig av en ställning.

En ställning monteras på taket så att solcellerna sedan kan monteras med en bra vinkel mot söder. Det betyder att alla fastigheter kan installera en solcellsanläggning även om fastigheten har ett platt tak.

Det är också viktigt att man kontrollerar så att taket inte hamnar i skugga någon gång under dagen från exempelvis träd eller andra byggnader. Det drar ned effekten på ens solcellsanläggning.

Om inte förutsättningarna för att installera solceller på taket är bra är det istället bättre att montera solcellerna på marknivå, om man har utrymme över på tomten som inte ligger i skugga.

En god investering

Det är idag många privatpersoner som har sett nyttan med att investera i en solcellsanläggning. Utöver att man bidrar till en bättre miljö och därmed också är med och bidrar till att minska klimathotet så kan en solcellsanläggning också vara mycket lönsam.

Priset på solceller har sjunkit med över 80 procent de senaste åren vilket gör det möjligt även för privatpersoner att kunna investera i en egen solcellsanläggning.

Tack vare det nya gröna avdraget, som ersatte solcellsbidraget den 1 januari år 2021, blir investeringen i solceller 15% billigare och idag ligger återbetalningstiden för en investering i solceller på cirka 10 år.

Därefter kan man under ytterligare 15-20 år få en bra avkastning på sin investering i solceller genom att man minskar sina energikostnader. Om fastigheten har en installerad solcellsanläggning brukar även fastighetens värde öka, vilket kan vara bra om man i framtiden ska sälja sin fastighet.

Priserna för en solcellsanläggning har, som tidigare nämnts, sjunkit drastiskt de senaste åren. Det innebär att en solcellsanläggning på 10 kW kostar cirka 160 000 kronor, före det gröna avdraget, som ger en skattereduktion på 15% av totalpriset.

En solcellsanläggning på 10 kW producerar cirka 10 000 kWh per år, vilket innebär att man kan producera halva fastighetens energibehov själv. Den elektricitet som man producerar och inte förbrukas själv säljs vidare på elmarknaden, vilket betyder att ingen av den elektricitet som man producerar själv går förlorad.

Idag finns det flera olika modeller av solceller men även takbeklädnad med integrerade solceller, vilket gör att man själv kan välja utseendet på taket. Det finns möjlighet att köpa tegelpannor i olika färger som har solceller integrerat. Det gör att ingen, åtminstone på håll, kan se att det finns en solcellsanläggning installerad för fastigheten.

När man köper en solcellsanläggning bör man alltid välja solceller som ger maximal effekt, under förutsättning att man kan hitta dessa till bra pris. Hos oss på SolcellsOfferter kan du erhålla tre offerter från certifierade solcellsleverantörer på din ort.

Det innebär att du har möjlighet att kunna jämföra offerter från flera företag och därmed kunna hitta den bästa och mest prisvärda lösningen för din solcellsanläggning.

Dela på sociala medier