Solcellspaket: Ett färdigt paket med solceller

av Peter Ahrberg Uppdaterad december 15, 2023
solcellspaket

Idag blir det allt mer vanligt att installera solceller som ett grönare alternativ till elförsörjning. Antingen kan du välja att beställa alla komponenter själv och då även beställa installation separat eller så kan du välja ett solcellspaket.

I den här artikeln berättar vi mer om fördelarna med ett solcellspaket, hur det funkar och ger dig dessutom värdefulla tips på vägen.

Här hos SolcellsOfferter så kan vi erbjuda dig möjligheten att få tre stycken offerter från certifierade solcellsföretag på din ort, vilket gör det möjligt för dig att jämföra priset på färdiga solcellspaket. Att skapa en förfrågan tar endast 2 minuter & är helt kostnadsfritt!

Vad är ett solcellspaket?

Ett solcellspaket på taket

Ett solcellspaket är ett färdigt paket med solpaneler där all utrustning och installation ingår till ett paketpris. När du ska installera solceller finns det två alternativ; antingen kan du köpa tjänsterna separat eller ett solcellspaket.

Solcellspaket är ett av de vanligaste alternativen eftersom du som konsument varken behöver någon förkunskap eller engagera dig så mycket i själva installationen.

Vad ingår i ett solcellspaket?

Att välja ett färdigt solcellspaket till skillnad från att köpa tjänsterna separat blir allt mer vanligt. Men vad ingår egentligen i paketet? Det reder vi ut nedan.

Solpaneler

Varje solcellspaket innehåller solpaneler och beroende på hur stor yta som finns tillgänglig kan du välja ett som passar din fastighet. En vanlig effekt på ett solcellspaket är 5 kW, vilket tar upp ungefär 30 kvadratmeter.

Växelriktare

Växelriktarens uppgift i en solcellsanläggning är att omvandlar solpanelernas likström till växelström, alltså till den el som sedan går att använda i huset. Växelriktaren är en vital del utav anläggningen och brukar vanligtvis installeras inuti huset, ofta i närheten utav elskåpet.

Optimerare

I vissa solcellspaket ingår även en effektoptimerare, i annat fall är det ett tillval. En moduloptimerare används för att varje solpanel ska prestera på topp individuellt. Även om en eller flera delar av solpanelerna skuggas kan solcellerna tack vare optimeraren ändå producera maximalt med elektricitet.

Montageutrustning

I montageutrustningen ingår allt de material som behövs för att installera solpanelerna. Kablar, skenor, anslutningskontakter och all annan nödvändig utrustning som installationsteamet behöver för att montera solpanelerna korrekt.

Projektering och installation

Design av systemet, fullständig projektering och installation ingår även det i priset. En installation av solceller utförs av professionella yrkesmän och dessutom utförs en driftsättning av själva systemet.

Placeringen av solcellerna sker på en solrik plats, ofta tak eller fasad. Det är även en prioritet att solcellsanläggningen designas och placeras på ett visuellt tilltalande sätt.

Frakt av material

Installatörerna tar även fullt ansvar för frakt av material till och från huset, vilket kan vara kostsamt i det fall du köper allt separat.

Fördelen med att köpa solceller i färdigt paket

Fördelen med att köpa ett färdigt solcellspaket är att du slipper tänka på att beställa varje komponent för sig, utan får allt installerat och klart utav en och samma solcellsleverantör. Ett färdigt paket innebär ofta även bättre totalpris för dig som kund.

Fördelen med ett solcellspaket är alltså:

  • Du behöver inte köpa alla tillhörande komponenter och ordna med installationen själv
  • Du får ofta ett bättre pris
  • Vid frågor eller felanmälningar kan du vända dig till en och samma kundtjänst

För dig som inte är särskilt händig och har lust att installera solpanelerna själv så är ett färdigt paket ett bra alternativ.

Skribent:
Dela på sociala medier