Solcellspaket: En nyckelfärdig solcellsanläggning

av Peter Ahrberg Uppdaterad april 13, 2021
solcellspaket

Intresset för solceller fortsätter att öka och idag är det fler fastighetsägare än någonsin som planerar att installera färdiga solcellspaket då detta ofta innebär att man kan dra ned på kostnaderna som annars är kopplat till projektering och planering utav en vanlig, traditionell solcellsanläggning.

Eftersom efterfrågan på solceller är hög samtidigt som strafftullar har försvunnit vilket har lett till att solcellsföretag kan köpa in billigare solceller i större volymer som sedan erbjuds som solcellspaket, det vill säga en nyckelfärdig anläggning med fast pris.

Det betyder att de allra flesta har råd att investera i en grönare el som dessutom ger en bra avkastning tillbaka över tid. För den som inte kan betala hela kostnaden direkt så finns det idag många förmånliga finansieringsalternativ att välja mellan då man ska investera i en solcellsanläggning för sin fastighet.

Här hos SolcellsOfferter så kan vi erbjuda dig möjligheten att få tre stycken offerter från certifierade solcellsföretag på din ort, vilket gör det möjligt för dig att jämföra priset på färdiga solcellspaket. Att skapa en förfrågan tar endast 2 minuter & är helt kostnadsfritt!

Vad som ingår i ett solcellspaket:

Ett solcellspaket på taket

Idag så finns det ett flertal olika solcellspaket som är färdigkonfigurerade för att fungera för olika fastigheter: villor, sommarstugor, båten och husvagnen. Det gör att det är enkelt att kunna hitta ett solcellspaket som passar ens behov bäst till rimliga priser.

Exempelvis så finns det solcellspaket för sommarstugor som har en effekt på mellan 1,5 till 3 kW till ett fast pris på mellan 20 000 upp till 35 000 kronor.

Genom att installera solceller till sommarstugan så kan man spara in några tusen kronor per år men än viktigare så bidrar man till en bättre miljö samtidigt som man inte är så känslig då elpriserna börjar röra på sig.

Det finns också solcellspaket för båtar, husvagnar och campingbilar som placeras på taket och som producerar elektricitet som kan användas av båten eller husvagnen. Det betyder att man inte är beroende av att ha laddade batterier innan man ger sig iväg eller att man måste ansluta sin båt eller husvagn till ett elnät då man stannar till.

Det finns också färdiga solcellspaket till villan eller radhuset. Dessa har en effekt på mellan 5 kW upp till 20 kW och kostar mellan 50 000 kronor upp till 180 000 kronor, beroende på vilken solcellsleverantör man vänder sig till.

Genom att beställa ett färdigt solcellspaket så ingår allt i paketet som exempelvis solceller, växelriktare, installation och andra kostnader. Det betyder att de är enkelt att kalkylera sina kostnader för sin investering i en solcellsanläggning men också att det går att få en snabbare leverans av sina solceller.

Ett solcellspaket till fast priser kan erhållas från ett flertal företag på marknaden. Hos oss på SolcellsOfferter så kan du få hjälp med att hitta certifierade solcellsföretag som kan erbjuda dig färdiga paket till bra priser.

Varför ska man installera solceller?

Det finns flera goda skäl till att installera solceller på sin fastighet. Utöver att man bidrar till en bättre miljö så kan man också sälja överskottet av sin gröna el och därmed hjälpa andra att också bidra till en bättre miljö.

Det främsta skälet att investera i solceller är dock att en investering i solceller ger en bra avkastning, återbetalningstiden ligger i snitt på 10-14 år.

Det innebär att man får en stor kostnadsbesparing för sina energikostnader under många år framåt vilket gör att en investering i solceller snabbt betalar sig samtidigt som man sedan kan njuta av en bra avkastning under många år framöver.

Andra fördelar med att installera solceller är att man höjer marknadsvärdet på sin fastighet vilket gör att man kan få lite mer för sin fastighet om man planerar att sälja den i framtiden.

Kan man installera solceller på alla fastigheter?

I stort sett så kan alla fastighetsinnehavare installera en solcellsanläggning. Undantaget är de fastigheter som är skyddsklassade och där det krävs ett bygglov för solcellerna och de fastigheter som ligger helt i skugga från andra fastigheter.

För de allra flesta andra fastigheter, oavsett var i landet dessa ligger, så kommer solceller att kunna vara en bra investering som ger en bra avkastning på kapitalet. Dock kommer denna investering att löna sig lite bättre på orter som är belägna i södra och mellersta Sverige där antalet soltimmar är högre än i norra Sverige.

Om du planerar att installera en solcellsanläggning för din fastighet så kan du genom oss begära in tre offerter från professionella solcellsföretag från din ort. I samband med detta så får du också tillgång till kostnadsfri rådgivning som gör att du snabbt får besked om vilken typ av solcellsanläggning som passar din fastighet bäst.

Hur fungerar solceller?

Solceller är något som man forskade fram under 1950 och 1960-talet som ett sätt att ge rymdfarskoster möjligheten att producera sin egen el ute i Rymden. Dessa solceller vara stora och mycket kostsamma att tillverka vilket gjorde att man inte då kunde se hur stor nytta de kunde göra i framtiden.

Genom åren så har utvecklingen av solceller effektiviserats samtidigt som det blivit billigare att tillverka solceller vilket ledde till att större företag valde att investera i solceller, även om avkastningen på dessa investeringar var små.

Idag så kan man tillverka solceller till låga kostnader vilket tillsammans med att efterfrågan på solceller har ökat drastiskt vilket har gjort att priset för solceller är överenskomligt även för privatpersoner.

En solcell består av en framsida och en baksida där framsidan belyses med solstrålar som sedan förvandlas till likström mellan fram- och bak-sidan. En solpanel är normalt på 1 m x 1,6 m och fångar normalt upp solenergi motsvarande 1 kWh per kvadratmeter.

Av den solenergin så kan en solpanel utvinna cirka 15-20 procent vilket innebär att en solpanel på 1,6 kvadratmeter producerar cirka 250 W per timme.

Solcellspanelerna på ett tak seriekopplas med en metallwire som fångar upp den likström som produceras mellan solpanelernas framsida och baksida. Denna ström förs sedan vidare till en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström, som sedan direkt kan användas av fastigheten.

Den elektricitet som produceras av en solcellsanläggning behöver förbrukas omgående i realtid av fastigheten då en solcellsanläggning inte kan lagra överskottet av elektricitet. Om fastigheten inte förbrukar all elektricitet som produceras så går överskottet av elektricitet ut till elnätet där den säljs, för din räkning.

Det innebär att ingen elektricitet som man producerar går förlorad. Det man inte använder själv säljs till andra förbrukare på elnätet som vill använda sig av grön el.

Lönsamt att investera i ett solcellspaket

Genom att investera i ett solcellspaket så kan man få en bra avkastning på sin investering över tid. Med tanke på att priserna för ett solcellspaket har sjunkit drastiskt de senaste åren så kan de flesta välja att investera i solceller. En investering i solceller kan vara en mycket bättre investering men en högre avkastning än många andra sparformer idag.

Att investera i en solcellsanläggning på 5 kW kostar mellan 50 000 upp till 100 000 kronor, beroende på vilket paket man väljer. Om man väljer ett genomsnittspaket på cirka 80 000 kronor så blir den totala investeringen, efter grönt avdrag på 15 procent, endast 68 000 kronor.

Med en solcellsanläggning på 5 kW så kan man själv producera cirka 5 kWh per år. Det gör att den totala besparingen som man gör för sin fastighets energikostnader är cirka 5 000 kronor per år. Med en total investeringskostnad på 68 000 kronor så har en solcellsanläggning betalat sig efter cirka 13,5 år.

Då livslängden för en solcellsanläggning är på minst 25-30 år så kan man därefter se fram emot en total kostnadsbesparing på ytterligare upp till cirka 80 000 kronor, om man väljer en liten solcellsanläggning på 5 kW.

Om man istället väljer att installera en större solcellsanläggning på exempelvis 10 kW så blir avkastningen på investeringen mycket större då priserna för en solcellsanläggning på 10 kW är mindre per kW än vad priserna är för en solcellsanläggning på 5 kW.

Att investera i ett solenergi är en bra affär

Det är lönsamt att investera i solenergi

När man ska investera pengar så bör man alltid kalkylera med kostnader och risker för projektet. En fördel med att investera i en solcellsanläggning, gentemot andra privata investeringar, är att de garantier som medföljer ett solcellspaket garanterar att din solcellsanläggning kommer att producera elektricitet under många år framåt.

Den produktgaranti och den effektgaranti, som brukar vara på 25 år, garanterar att du under 25 års tid kommer att kunna erhålla de kostnadsbesparingar som du blivit lovad och som du kakylerat med. Det innebär att du inte kommer att förlora några pengar på din investering i solenergi.

En investering i ett solcellspaket är också en investering i din fastighet. Din fastighets värde kommer att öka, vilket innebär att du kan få ett bättre pris för fastigheten om du senare väljer att sälja den.

Slutligen så kommer du även bidra till en bättre miljö genom att du dels producerar grön el för egen förbrukning men också bidrar till att sälja grön el till andra personer som också vill bidra till en grönare miljö.

Dela på sociala medier