Solceller på sadeltak: Tips innan installationen

av Peter Ahrberg Uppdaterad december 15, 2023
Solceller på ett sadeltak

Att installera solceller på sitt tak är något många villaägare idag går i tankarna att göra. Det är möjligt att placera solceller på de flesta tak men däremot har olika tak olika förutsättningar för vilken typ av installation som passar bäst. En av de vanligaste taktyperna i Sverige är det så kallade sadeltaket.

I denna artikel kommer vi prata mer om solceller på sadeltak. Vi kommer bland annat dela med oss av de främsta fördelarna och nackdelarna med solceller på just den taktypen.

Kan man installera solceller på sadeltak?

Ja, det är fullt möjligt att installera solceller på ett sadeltak. Detta oavsett val av takpanna och material. Solceller har som högst verkningsgrad när de installeras i lutning vilket naturligt förekommer på sadeltak.

Sadeltak kan ha takfall åt olika håll beroende på husets placering och utseende. Allra helst vill man placera solceller i söderriktning eftersom de får allra mest sol där. Har du ett sadeltak med ett takfall i söderriktning räcker det oftast att placera solceller på just den sidan av taket.

Har du däremot ett tak med takfall åt väster och öster kan det vara en god idé att installera solceller på båda sidorna av taket. Detta eftersom du då kan producera mer el under större delen av dagen.

När solceller monteras på ett sadeltak med takpannor används speciella takhakar som skruvas fast i takstolarna. Vid installation är det vanligt att man flyttar takpannorna tillfälligt för att sedan montera tillbaka dem när installationen är färdig.

Många passar på att installera solceller när takpannorna byts ut eftersom takpannorna då ändå ska flyttas. Hos vissa solcellsmontörer och takmontörer kan du till och med få ett rabatterat pris på installationen och takbytet om du väljer att samordna de båda projekten.

Solceller-på-ett-sadeltak

Vad är ett sadeltak?

Sadeltaket är det ett tak med två takfall som utan brytning sitter ihop uppe vid taknocken. De två takfallen sluttar åt varsitt håll, ofta i en ganska dramatisk lutning. Lutningen på ett sadeltak är generellt minst 15 grader.

Ett sadeltak är en av de mest populära taktyperna i Sverige och ofta den taktyp de allra flesta tänker på när man hör ordet tak.

Takmaterialet på sadeltak kan variera

Precis som många andra tak så kan ett sadeltak byggas i olika material. Det absolut vanligaste är att välja tegelpannor. Det finns dock flera olika typer av takpannor vilka alla har sina typiska egenskaper.

  • Tegelpannor: Tillverkas av lera och är av keramiskt material. Vanliga kulörer är gul och röd. Tegelpannor är det vanligaste materialet på takpannor i Sverige idag.
  • Betongpannor: Tillverkas av betong av mycket hög kvalité. Ofta kommer betongpannor med en flerårig frostgaranti då tillverkaren försäkrar att materialet inte spricker vid låga temperaturer. Det är ett tåligt material. Du kan mer eller mindre välja vilken kulör du vill ha på ditt tak eftersom betongpannorna kan målas med akrylfärg.
  • Fibercementpannor: Tak med fibercementpannor väger betydligt mindre än betong- och tegelpannor. Det är ett lätt material att arbeta med då pannorna kan kapas på längden. Fibercementpannorna kommer i en mängd kulörer.

Tänk på! De olika takmerialen har även olika typer av ytglans. Antingen kan de vara skrovliga eller blanka. Ett skrovligt material är mer mottagligt för mossa än släta takpannor vilket kan vara bra att känna till. Utöver det är det egentligen helt upp till dig vad du tycker är snyggast.

Fördelar och nackdelar med solceller på sadeltak

Det finns både för- och nackdelar med att installera solceller på sadeltak. Nedan går vi igenom vilka.

Fördelar

      • Den naturliga lutningen. Ett sadeltak har en naturlig lutning vilket är positivt sett till en installation av solceller. Solpanelerna har större verkningsgrad när de placeras i en lutning.
      • Många sadeltak har en söderriktning. Det är alltid bäst att placera solceller i söderriktning eftersom de utsätts för mest sol där.
      • Enkel installation på takpannor. Att installera solceller på takpannor är relativt enkelt. Solcellerna fästs med hjälp av takhakar och ofta behöver man bara flytta ett par av takpannorna för att skruva fast dem.

Nackdelar

      • Vätter inte taket mot söder behövs fler solceller. Har ditt tak ingen lutning mot söder kan du behöva installera en större mängd solceller. Då ofta på båda sidor av taket för att få ut så mycket solel som möjligt.
      • Skorstenar, takstegar, takfönster och ventilation kan hindra montering. Solceller på tak behöver mycket plats. Har du exempelvis många fönster placerade på taket kan det försvåra installationen.

Är det en bra idé att installera solceller på sadeltak?

Det finns alltså både för- och nackdelar med att installera solceller på sitt sadeltak. Med det sagt övervinner ofta de många övriga fördelarna de få nackdelarna.

Den allra främsta fördelen med att installera solceller på sitt sadeltak ligger i de ekonomiska vinningarna du kan göra med solpaneler. Att producera sin egen el kan vara en enormt lättnad för plånboken i stort, speciellt i svåra tider när elen är dyr.

Utöver den självklara ekonomiska fördelen gör du också en enormt insats för miljön i sig. Solel är grön el och därmed ett miljövänligt val som planeten kommer tacka dig för.

Skribent:
Dela på sociala medier