Fakta om solceller: 12 spännande saker du måste känna till

av Peter Ahrberg Uppdaterad juli 16, 2022
solceller fakta

Är du nyfiken på att skaffa solceller men vill veta lite mer om hur det fungerar?

I denna artikel har vi samlat 12 spännande fakta om solceller och solpaneler som du bara måste känna till!

12 fakta om solceller

1. Solceller producerar el även vid molnighet

Till motsats mot vad många tror producerar solceller el även när det inte är direkt solsken. En molnig dag kommer din solcellsanläggning att producera el, även om det är mindre än när himlen är helt klar och solens strålar belyser dina solpaneler till fullo.

2. Priset på solceller har sjunkit med över 90%

Kostnaden för solceller har sjunkit med över 90% sedan 2003, enligt statistik från Energimyndigheten. Anledningen till detta är teknologiska framsteg samt den enorma uppsvingen solenergi haft de senaste åren, där allt fler företag satsat på solceller och därmed skapat stor konkurrens.

3. Solceller höjer fastighetens värde med 17%

Enligt en undersökning utförd av Sveriges Lantbruksuniversitet höjer ett inköp av en solcellsanläggning en fastighets värde med cirka 17%. Undersökningen använde data från över 51.484 husförsäljningar i Sverige och utfördes år 2019.

4. Cirka 0.79% av Sveriges elförbrukning kommer från solenergi

Enligt rapporter från Energimyndigheten uppgår den totala effekten på solceller i Sverige till 1089 mW, vilket motsvarar endast 0.79% av Sveriges elförbrukning som år 2018 uppgick till 137 tWh.

5. Antalet solcellsanläggningar ökade med 56% år 2020

I slutet av 2020 fanns det totalt 65 800 installerade solcellsanläggningar, vilket är en ökning med 56% mot året innan då det fanns cirka 44 000 anläggningar.

6. Du kan få skatteavdrag på 15% när du köper solceller

När du köper solceller inklusive installation kan du få 15% avdrag på totalkostnaden via det nya avdraget. Det nya avdraget är ett skatteavdrag och dras av direkt på fakturan, likt ROT-avdraget.

7. Återbetalningstiden är i genomsnitt 10-14 år

En genomsnittlig solcellsanläggning har en återbetalningstid på cirka 10-14 år. Ju starkare effekt du installerar, desto snabbare är återbetalningstiden.

8. Den första solpanelen uppfanns år 1954

Det var redan år 1954 som den första kommersiella solpanelen började säljas utav företaget Bell Laboratories i USA. Verkningsgraden på denna solpanel var dock endast 6%, vilket man kan jämföra med dagens solpaneler som har en verkningsgrad på cirka 15-22%.

9. Solceller tillverkas av kisel

De allra flesta modeller på marknaden idag är kristallina kiselsolceller. Kisel är ett ämne som förekommer naturligt i naturen och till stora delar går att återvinna.

10. Sverige har lika bra solinstrålning som Tyskland

I Sverige har vi i genomsnitt en solinstrålning 1060 kWh per kvadratmeter, vilket är likvärdigt med sydligare länder som exempelvis Tyskland, Belgien och Danmark.,

10. Solceller kräver oftast inte bygglov

I juni 2018 röstade riksdagen igenom ett beslut som slopade bygglovskravet när man installerar solceller på taket. Detta innebär att det är mycket enklare att installera solceller, så länge anläggningen följer byggnadens form och byggnaden inte är kulturmärkt.

10. Du kan ladda din elbil gratis med solenergi

Om du installerar en laddbox tillsammans med en solcellsanläggning hemma kan du ladda din elbil med gratis energi från solens strålar.

11. En solcellsanläggning kan inte lagra el av sig själv

En vanlig solcellsanläggning kan inte lagra elen som produceras, den används direkt av din fastighet för att ge ström till allt som kräver det för tillfället. Man kan dock lagra sin solenergi genom att investera i ett lagringsbatteri för solceller.

12. Det tar cirka 2-3 dagar att installera solceller på en villa

Att göra en installation av solceller på en normalstor villa tar endast 2-3 dagar, det är själva projekteringen och leverans av material som tar längst tid.

Skribent:
Dela på sociala medier