Få prisförslag på solceller i Dalarna

Beskriv ditt projekt så ser vi till att du kommer i kontakt med upp till 3 företag som installerar solceller i Dalarna.

Be om prisförslag »

Så fungerar tjänsten

Skapa förfrågan

Att skapa en förfrågan för att få flera offerter på solceller tar endast 2 minuter. När du svarat på några frågor gällande förutsättningarna för din installation så ser vi till att matcha dig med certifierade & godkända aktörer som idag verkar i Dalarna.

Jämför prisförslag

Inom kort blir du kontaktad av upp till 3 aktörer inom solceller som idag verkar i Dalarna med omnejd. Nu kan du i lugn och ro gå igenom dessa prisförslag och bilda dig en uppfattning om vad det skulle kosta ditt hushåll att investera i solel.

Välj bästa företaget

Nu kan du gå vidare och anlita det företag du föredrar. Alla företag som är anslutna till oss har genomgått vår kvalitetskontroll. Vi ser till att företaget har goda omdömen, är certifierade inom solcellsinstallation samt erbjuder relevanta garantier.

Anlita certifierade aktörer i Dalarna

Vi vill att användarna av vår tjänst ska kunna känna att dem gör en trygg affär. Därför låter vi enbart företag med bra omdömen, god ekonomi och relevanta garantier ansluta sig till oss.

I och med att solceller blivit såpass effektiva har också efterfrågan ökat markant de senaste åren. Det statliga investeringsstödet på grön el och möjligheten att få ROT-avdrag på installationen gör det självklart inte mindre attraktivt.

Den stora efterfrågan på solceller har gjort att många aktörer har etablerat sig på marknaden över hela Sverige och det finns också aktörer i Dalarna som erbjuder sina tjänster till dig som vill investera i en hållbar elproduktion.

Vill du lära dig mer om solceller och hur dem fungerar? Klicka här!

Så tycker våra användare

“Väldigt nöjd och positiv till den snabba och effektiva tjänst som SolcellsOfferter tillhandahåller.”

“Suverän tjänst, fick snabbt svar från installatörer och jag har nu valt den som passade mig bäst.”

“Tjänsten var väldigt enkel. Kom snabbt i kontakt med kunniga & intresserade företag”

”Väldigt skönt att slippa leta runt efter företag. Nu har vi fått våra solpaneler installerade!”

Vanliga frågor om solceller

Vilka bidrag finns för solceller?

Du har två möjligheter för att få statligt stöd för dina solceller. Dels har du investeringsstödet som ligger på 30% av kostnaden. Annars har du även ROT-avdraget som ligger på cirka 9%. Dessa båda stöd kan inte kombineras, så om du utnyttjar en kan du inte få den andra.
 
I de flesta regioner är det kö för att få investeringsstöd. Så fort du bestämt dig för att installera solceller bör du därför ansöka, för att kunna få svar i tid. Samtidigt så måste du ange i ansökan hur stor din anläggning kommer att vara och hur många kilowattimmar som kommer att produceras. Därför bör du ta in olika offerter och bestämma dig för vad du ska sätta upp redan innan du ansöker.
 
Ansökan om investeringsstöd görs antingen genom Länsstyrelsen eller Boverket. Stödet ges för hela installationskostnaden. Konsultering, material och installationskostnad. ROT-avdraget å andra sidan är bara till för arbetskostnaden. Den får inte vara mer än 30% av den totala kostnaden. Sedan ges avdraget för 30% av arbetskostnaden, vilket ger mer eller mindre 9% i slutändan.
 
Om du inte har fått svar om investeringsstödet kan det löna sig att ta ROT-avdraget. Om du senare skulle bli beviljad det stora stödet kan du alltid betala tillbaka det du fått i skattereduktion. På detta sätt är du alltid säker på att få någon form av stöd.

Är solceller miljövänliga?

Det är mycket miljövänligt att använda solceller. De avger ingen koldioxid eller annat som kan vara giftigt för atmosfären. Samtidigt så ersätter installationen av solceller bruket av andra energikällor. Här kan du verkligen påverka miljön på ett positivt sätt.
 
Solcellerna är inte bara miljövänliga i drift men du förorenar inte längre genom till exempel fossila bränslen. En dubbel vinst med andra ord. När solcellerna framställs används olika former av energi. Här kan det bli ett visst utsläpp beroende på hur de produceras. Vissa länder är kända för att använda mindre lämpliga energikällor, som exempelvis Kina.
 
I Europa så har dock utveckling kommit till en punkt där det vanligtvis inte alls är stora föroreningar förknippat med tillverkningen av solceller.
 
Det du hela tiden måste balansera är att solceller ersätter andra typer av energikällor. Det lilla som utsöndras vid tillverkningen blir kompenserat under den relativt långa driften.
Solcellerna har också utvecklats och de moderna varianterna är mycket mindre än de första modellerna. Med andra ord så kräver de också mindre energi i tillverkningen. Dagens solceller är också mer effektiva, och du kan få ut mer kW av de olika enheterna

Vad kostar solceller?

Priset på solceller ligger på mellan 12 000 och 20 000 kronor per kW, med växelriktaren inkluderad.
 
Om du väljer en anläggning på 3 kW kan du alltså räkna med runt 50 000 kronor. För en lite större anordning, på 5 kW, kostar det från 75 000 upp till 100 000 kronor.
 
Om du får investeringsstöd så sjunker naturligtvis utgifterna radikalt. Bidraget ligger för närvarande på 30% av installationen.
 
Ett annat sätt att minska kostnaden är genom att utnyttja ROT-avdraget för arbetsinsatsen. Detta kan bara göras om du inte får statligt stöd. Här används ett schablonavdrag. Arbetskostnaden kan maximalt vara 30% av den totala kostnaden, och sedan ligger skattereduktionen på hälften av det.

Hur stor yta krävs?

Ett vanligt hus har tillräckligt med takyta för de solceller som behövs för att förse en familj med den el de behöver.
 
Vanliga solceller kräver cirka 6- 7 kvadratmeter per kW. För ett normalt system på 5 kW måste du därför beräkna cirka 30- 40 kvadratmeter yta. Eftersom ett villatak vanligtvis ligger på över 100 kvadratmeter så finns det gott om plats för all utrustning som behövs.

Kan man sälja solel?

Ja om du producerar mer el än ditt hushåll använder på ett år så kan du sälja överskottet. Det finns flera olika elköpare, men alla betalar inte lika mycket.
 
Vanligtvis så måste du köpa el av samma bolag som du säljer till. Så det kan löna sig att jämföra priser och avtal. Vissa elbolag har en bindningstid så var gärna ute i god tid. Då och då kan du se över marknaden och kanske byta elköpare. Solcellerna håller länge, medan elmarknaden går upp och ner.
 
För varje kilowattimme som du släpper ut på elnätet så får du en skattereduktion. Reduktionen ligger på 60 öre per kW, vilket kan bli en hel del. Denna kommer direkt på deklarationen så du behöver inte ansöka om den separat. En del som producerar för mycket el för sina behov säljer även sina elcertifikat och ursprungsgarantier.

Vad är återbetalningstiden på solceller?

Det finns flera olika faktorer som kan påverka kostnaden för en solcellsanläggning. Materialkostnad, installation, huruvida du får investeringsstöd eller inte, priset på el, vad det kostar att underhålla solcellerna, och så vidare. Men du kan beräkna mer eller mindre hur lång tid det tar innan dina solceller börjar bli lönsamma.
 
Rent allmänt så är återbetalningstiden kortare på större anläggningar än mindre. De producerar mer el och du kan därför spara in ganska stora summor varje år. En anläggning på 5 kW kostar runt 100 000 kronor att köpa och installera. Om du får investeringsstöd så blir den totala kostnaden 70 000 kronor. Beroende på var den placeras kan en anläggning i denna storleken producera runt 4 500 kWh per år.
 
För en vanlig familj kan detta innebära en besparing på cirka 5 000 kronor årligen. Detta beräknas dels på hur mycket du sparar in i elproduktion jämfört med andra källor, men inkluderar även det du kan få genom att sälja överskottselen. På detta sätt tar det inte mer än 14 år innan din elanläggning går med ren vinst. Eftersom solcellerna håller bra mycket längre än så kan du räkna med en god återbetalning på din investering.
Hur du finansierar dina solceller kan också leda till större besparingar. Om du tar ett bolån för att kunna installera solcellsanläggning kommer det att löna sig nästan från början. Detta på grund av att kostnaderna för ett bolån är så pass låga att de ligger under besparingarna för anläggningen.