Jämför offerter på solceller i Göteborg

Skapa en offertförfrågan på 2 minuter & ta emot flera offerter att jämföra ifrån solcellsföretag i Göteborg. Tjänsten är kostnadsfri!

Be om prisförslag »

Det finns många solcellsaktörer i Göteborg

Göteborg är Sveriges nästa största stad vilket också innebär att staden satsar stort på miljön och klimatet, precis som många andra storstäder. Det är många invånare i Göteborg som har beslutat sig för att dels spara in på sina energikostnader men även för att bidra till en renare miljö genom att investera i solceller Göteborg.

Att investera i solceller är en långsiktig investering som kommer att betala sig ordentligt efter några år. Att köpa solceller i Göteborg är inte svårt då det finns många certifierade företag som erbjuder försäljning och installation av solceller.

Hos oss på SolcellsOfferter så kan du begära in tre stycken offerter från företag som har specialiserat sig på solceller i Göteborg, helt kostnadsfritt.

Om Göteborg

Göteborg är en mycket trevlig stad samtidigt som göteborgarna själva alltid verkar vara glada och avspända. I Göteborg stad så bor det cirka 600 000 invånare och om man räknar med hela Göteborgs storstadsområde så finns det över 1 miljon invånare.

Göteborg erbjuder också många sevärdheter som är värda ett besök som bland annat Liseberg, slottsskogen, Hagaparken och självklart också den berömda Avenyn, som man helst ska besöka under kvällstid för att få den bästa upplevelsen.

Från Göteborg så kan man också enkelt ta sig vidare ut i Europa genom de färjor som trafikerar Östersjön.

Vill du lära dig mer om solceller och hur dem fungerar? Klicka här!

Så fungerar solceller

Solceller har funnits sedan 1960-talet, då de utvecklades för att försörja satelliter i rymden med el. De första solcellsanläggningarna på jorden uppfördes under 1970-talet men under denna tid så var det enorma kostnader för tillverkning och installation. Idag så har priserna för solceller gått ned drastiskt vilket gör att alla som har en egen fastighet har möjlighet att investera i solceller Göteborg.

Solcellerna har en framsida och en baksida och när solens strålar belyser framsidan så frigörs elektroner som skapar en elektronisk spänning i solcellens baksida. Mellan dessa två sidor så monteras en kabel som för iväg den likström som bildas och vidare till en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström som sedan kan användas direkt i din fastighet.

El som produceras av solceller i Göteborg sparas inte utan den el som produceras för stunden används av din fastighet direkt och den el som du själv inte förbrukar går vidare ut på elnätet, genom din elleverantör, och säljs till andra elförbrukare. Du får självklart betalt för den el som du levererar till elnätet.

Det gör att inget av den el som du producerar går förlorad. Det går också att lagra el i batterier så du kan använda din egenproducerade el även under kvällar och nätter, då solcellerna inte producerar någon el. Det kräver dock ytterligare investeringar och brukar inte vara lönsamt för mindre solcellsanläggningar.

Att installera solceller i Göteborg

Göteborg har en hel del solcellsanläggningar i staden som bland annat på nya Ullevi, som producerar cirka 65 000 kWh per år. Du kan också hitta solcellsanläggningar på andra byggnader i staden som exempelvis hos Naturhistoriska Muséet, Universeum och Göteborgs Energi.

Som privatperson så kan du själv få solceller installerade på din fastighet. För en normalstor fastighet så kan du installera solcellspaneler som ger 5 upp till 10 kW. Det innebär att solcellerna producerar el motsvarande 4,5 upp till 9 kWh per år, vilket betyder att solcellerna kan bidra med cirka 20-40 procent av den energi som din fastighet förbrukar i genomsnitt varje år.

Det gör att du kan spara mellan 5 000 upp till 10 000 kronor varje år.

Hos SolcellsOfferter så kan du kostnadsfritt begära in tre offerter från certifierade företag i Göteborg. Då kan du samtidigt också få mer information om hur du bäst går tillväga då du ska investera i solceller för din fastighet.

Bild på Göteborg ovanifrån

Lönar det sig att köpa solceller i Göteborg?

Göteborg är en stad som har ganska många soltimmar varje år vilket innebär att det finns goda förutsättningar att kunna producera en hel del el med hjälp av solceller. Kostnaden för en solcellsanläggning på 5 kW är cirka 100 000  kronor.

Om du ansöker om investeringsbidrag innan du installerar en solcellsanläggning så kan du få ett bidrag motsvarande 30 procent av kostnaden, vilket innebär att din investering då blir 70 000 kronor. En solcellsanläggning på 5 kW producerar cirka 4 500 kWh per år vilket gör att din besparing på elkostnaden blir cirka 5 000 kronor varje år.

För solceller så får du en garanti som gäller i 25 år, vilket innebär att livslängden för dina solceller är minst 25 år. Det betyder att du under denna period kommer att kunna spara cirka 55 000 kronor på dina elkostnader, efter avdrag för din investering, under förutsättning att du beviljats investeringsbidrag, också kallat solcellsbidrag. För varje ytterligare år därefter så kommer du att fortsätta att spara 5 000 kronor varje år. Det är en betydligt bättre investering än att spara pengarna på banken eller i osäkra fonder.

För att inte du ska förlora något på den el som du producerar med hjälp av dina solceller Göteborg så kommer allt överskott av el som du själv inte använder säljas på elmarknaden. För den el som du säljer så får du betalt genom din elleverantör.

Så sammanfattningsvis så är en investering i solceller i Göteborg en mycket bra investering som gör att du kommer att spara betydande med pengar för din elförbrukning. Dessutom så är du också med och bidrar till en renare miljö och hjälper till att minska klimatpåverkan.

Solcellsbidrag eller ROT-avdrag

Det finns två stycken bidrag som du kan använda dig av då du ska investera i solceller. Du kan endast erhålla ett av bidragen. Det bästa bidraget är solcellsbidraget som ger dig ett bidrag som motsvarar 30 procent av totalkostnaden, vilket blir cirka 30 000 kronor om du väljer att installera en solcellsanläggning på 5 kW.

Det maximala beloppet som du kan få i solcellsbidrag är 1,2 miljoner kronor. Du får bidrag för projektering, arbetskostnader, material och andra tillkommande kostnader. Du ansöker om bidraget hos Boverkets e-tjänst innan installationen av solcellerna är klar.

Solceller

Väljer du istället att använda dig av ROT-avdrag, exempelvis för att din ansökan om solcellsbidrag inte beviljades, så får du tillbaka 30 procent av den arbetskostnad som förelåg för installationen av solcellerna, vilket är cirka 30 procent av din totalkostnad för solcellerna. Det ger dig i så fall ett bidrag på cirka 9 000 kronor då du investerar i en solcellsanläggning på 5 kW.

Så går du tillväga för att investera

När du har bestämt dig för att göra en investering i solceller så är det några saker som du behöver tänka på för att allt ska gå rätt till.

Ta in flera offerter

Till att börja med så ska du ta in offerter för solceller Göteborg. Här hos SolcellsOfferter så erbjuder vi dig tre stycken kostnadsfria offerter från certifierade företag i Göteborg som är specialister på solceller. I samband med att du har erhållit offerter så kan du även få kostnadsfri rådgivning kring solcellsanläggningen men också hjälp med ansökningar som krävs innan installationen kan påbörjas.

Ansök om solcellsbidrag eller ROT

Innan du installerar dina solceller så ska du ansöka om solcellsbidrag, som ger dig 30 procent av dina kostnader för solceller tillbaka. Ansökan gör du hos Boverkets e-tjänst, där du även kan följa ditt ärende. Utbetalningen sker sedan från Energimyndigheten. Om du ansöker om solcellsbidrag så kan du inte begära ROT-avdrag också. Du kan endast erhålla ett bidrag och skulle du inte få din ansökan om solcellsbidrag beviljat så kan du istället använda dig av ROT-avdraget, som ger dig 30 procent av arbetskostnaderna tillbaka.

Se över bygglov

Om din fastighet är skyddsklassad eller ligger i ett område där du sannolikt behöver ansöka om ett byggnadslov av estetiska skäl så ska du ansöka om detta innan du installerar dina solceller. Det kan vara värt att kontakta den nämnd som ansvarar för bygglov i din kommun för att få besked om bygglov krävs eller inte. Normalt så krävs det inte bygglov för installation av solceller.

Föranmäl till din elleverantör

Innan du installerar solceller på din fastighet så behöver du göra en föranmälan till din elleverantör. Detta kan du ofta få hjälp med hos den leverantör som du har valt att köpa dina solceller från. Efter att arbetet med solcellerna är klart så ska också en efteranmälan lämnas in så att din elleverantör kan byta ut din elmätare, vilket sker kostnadsfritt. Detta gör det möjligt för dig att också sälja ditt överskott av el genom din elleverantör.