I Skåne får du mycket solenergi för pengarna
Om du bor i södra Sverige som exempelvis nere i Skåne så har du de allra bästa förutsättningarna för att kunna få ut så mycket som möjligt av din investering i solceller. I Skåne så har man en solinstrålning som är lika bra som i många sydeuropeiska länder vilket innebär att den effekt som man kan få ut av solceller är högre än genomsnittet för Sverige.
Det betyder att du kommer att kunna producera mer el per år än vad exempelvis solceller i Stockholm producerar, lite beroende på var i Skåne du bor. Den bästa effekten får man längs kusten där solen lyser många timmar per dag samtidigt som luften kyler ned solcellerna så att de kan tillverka energi under de bästa förutsättningarna.
Hos oss på Solcellsofferter så kan du erhålla tre kostnadsfria offerter från godkända företag i Skåne som specialiserat sig på solcellsanläggningar.
Om Skåne
Skåne består främst av slättmarker och är därmed en region som lämpar sig väl för jordbruk. I region Skåne så hittar man flera betydande städer som bland annat Malmö, som är Sveriges tredje största stad, Helsingborg och Lund.
Skåne är också porten ut till Europa genom dels Öresundsbron till Danmark men även genom sjötrafiken från bland annat Trelleborg. Skåne har ett flertal sevärdheter som är värda ett besök som bland annat slott och herrgårdar, naturparker och självklart även de vackra havsstränderna som lockar tusentals turister varje år.
Det pågår också ett flertal större solcellsprojekt i Skåne som bland annat utanför Sjöbo där man just nu bygger en av Sveriges största solcellsanläggningar. I övrigt så är Skåne den region där installationer av solceller ökar mest i Sverige, vilket delvis beror på Skånes utmärkta förutsättningar för solceller men också att priserna för solceller sjunker.
Är det lönsamt att installera solceller?
Eftersom många områden i Skåne är mycket gynnsamma när det gäller solbelysning så kan det bli mycket lönsamt att installera solceller i Skåne. Att investera i solceller i Skåne är en investering som betalar sig på sikt, efter cirka 10-15 år. Men därefter så är avkastningen av investeringen mycket bra de nästkommande 10-15 åren.
Om man har en fastighet så kan man installera en solcellsanläggning som producerar el som motsvarar cirka 20-40 procent av fastighetens elförbrukning, vilket innebär att man gör en kostnadsbesparing på cirka 20-40 procent per år.
Därmed så är en investering i solceller i Skåne mycket lönsam med tiden och ger faktiskt i flera fall en bättre avkastning på kapitalet än många vad sparformer ger idag. Då man även kan erhålla ett avdrag som motsvarar 15 procent av totalkostnaden för de solceller som man installerar så går det än fortare att räkna hem sin investering.
Gratis energi från solen
När man installerar solceller så producerar man sin egen el under tiden som solen belyser ens solcellsanläggning. Det innebär att när solen är uppe så får man tillgång till egenproducerad el för sin fastighet. Den el som solcellerna producerar används i realtid, alltså omgående, och därmed så behöver man inte köpa el i samma utsträckning som tidigare från sin elleverantör.
Den el som man producerar och inte använder går inte att lagra, om man inte väljer att investera i en batterianläggning, utan istället så säljs överskottet av din elproduktion till andra elanvändare på elnätet, vilket du får betalt för.
Det gör att inget av den el som du producerar går förlorat. Under de tider som dina solceller inte producerar el så köper du din el av ditt elbolag som vanligt.

Därför så ska man se sina solceller som ett komplement till den elförbrukning som ens fastighet förbrukar, vilket innebär att man sänker sina energikostnader men samtidigt också bidrar till en bättre miljö.
Så fungerar solceller
Solceller består av en framsida och en baksida där solen belyser framsidan och därmed så skapas en elektrisk spänning mellan solcellens framsida och baksida som fångas upp av en metallkabel.
Därefter så förs strömmen vidare till en växelriktare där likströmmen förvandlas till växelström som direkt kan användas av fastigheten. En solcellspanel har en storlek av cirka 1 m x 1,5 m vilket innebär att man behöver installera upp till 20 solcellspaneler som seriekopplas för att kunna uppnå en yta på 30 kvadratmeter och därmed kunna producera cirka 5 000 kWh per år. 5 000 kWh per år motsvarar cirka 20 procent av en normalvillas elförbrukning varje år.
Hur stor solcellsanläggning behövs för en normalstor villa?
När man planerar att investera i solceller så är det viktigt att man beaktar flera olika saker. Till exempel så kan du aldrig ha en solcellsanläggning som producerar all den el som en fastighet använder eftersom en solcellsanläggning endast producerar el då solen belyser solcellerna.
Eftersom en solcellsanläggning inte kan lagra elen utan den el som du produceras används i realtid så innebär det att efter att solen har gått ned så produceras ingen el och då behöver du erhålla el från ditt ordinarie elbolag. Dock så förlorar du inget av den el som du producerar då överskottet av din elproduktion som du inte själv använder kan säljas på elmarknaden.
Det går att lagra el om man också investerar i en anläggning med batterier som lagrar överskottet av el och som sedan försörjer fastigheten med el efter att solen har gått ned. Dock så är det kostsamma investeringar som det idag är tveksamt om de kan bli lönsamma.
Rimligt är att man investerar i en solcellsanläggning som kan bidra med 20-40 procent av fastighetens elförbrukning vilket gör att man sparar in på sina energikostnader. Det innebär att man får ut mest av sin solcellsanläggning som privatperson, då man som privatperson vanligtvis förbrukar den mesta elen efter att solen har gått ned.
Vad kostar en solcellsanläggning och när börjar den löna sig?
Priserna för solceller fortsätter att sjunka och idag så kan man investera i en solcellsanläggning till mycket rimliga kostnader. Att man också kan nyttja det nya gröna avdraget, vilket motsvarar cirka 15 procent av totalinvesteringen, gör att investeringen i en solcellsanläggning går snabbare att räkna hem.
En solcellsanläggning som är på 30 kvadratmeter, vilket ger cirka 5 000 kWh per år, kostar knappt 100 000 kronor. Med ett Grönt avdrag så blir den totala investeringen för dina solceller Skåne 85 000 kronor.
Genom den el som solcellerna producerar så kan man sänka sina energikostnader med cirka 5 000 kronor per år, vilket innebär att en solcellsanläggning på 30 kvadratmeter är betald inom 18 år. Efter det så kommer du fortsätta att spara in på dina energikostnader i minst 10-15 år ytterligare vilket betyder att din investering på 70 000 kronor kan innebära att du totalt sparar upp till 70 000 kronor, under solcellernas livslängd.

Väljer du istället en större solcellsanläggning på cirka 60 kvadratmeter, som kan producera el motsvarande 40 procent av en normalvillas elförbrukning, så kan din investering räknas hem snabbare samtidigt som du sparar än mer på dina energikostnader. Priset för en solcellsanläggning på 60 kvadratmeter är cirka 170 000 kronor vilket innebär en total investering på 144 500 kronor, efter Grönt avdrag.
För att erhålla det bästa priset för dina solceller så kan du begära in tre kostnadsfria offerter från oss här på Solcellsofferter, vilket innebär att tre olika företag som är certifierade och experter på solceller i Skåne kommer att kunna erbjuda dig ett konkurrentkraftigt pris.
När det är dags att investera i solceller i Skåne
När du känner dig redo för att gå vidare med ditt solcellsprojekt så behöver du tänka på några saker. Nedan följer en lista på de saker som du bör ha med i åtanke då du ska investera i solceller i Skåne.
1. Grönt avdrag
Du kan nyttja det gröna avdraget när du köper solceller inklusive installation. Avdraget görs med 15% på den totala investeringen av din leverantör på fakturan. Se över att förutsättningarna finns för att använda avdraget, vilket du kan läsa mer om på Skatteverkets hemsida.
2. Tillstånd och byggnadslov
Det krävs inte längre byggnadslov för att installera solceller i vanliga fall men om du bor i ett tätbebyggt område eller i en skyddsklassad fastighet så kan det krävas att du behöver byggnadslov för att kunna installera solceller på taket eller fasaden. Du behöver också lämna in en föranmälan till ditt elbolag så att ditt elbolag får tid på sig att förbereda för byte av elmätare.
3. Köpa och installera solceller
När du har bestämt dig för vart dina solceller ska installeras och hur stor solcellsanläggning du vill ha så behöver du granska de offerter som du har fått. Nu har du möjlighet att kunna välja ett anbud som både ger dig ett bra pris men också en bra lösning för dina solceller. Du kan erhålla kostnadsfri rådgivning av din leverantör men också få hjälp med de tillstånd och anmälningar som behöver göras.
4. Ansluta dina solceller till elnätet
När installationen av dina solceller är klart så kommer ditt elbolag att ansluta din solcellsanläggning till elnätet. Det innebär att du kommer att kunna sälja det överskott av elektricitet som du producerar genom ditt elbolag.